Λίγα λόγια για το Solar Power
Solar Power είναι ο τίτλος του τρίτου άλμπουμ της τραγουδίστριας-στιχουργού από την Νέα Ζηλανδία, Lorde. Αποτελεί μια ακόμη δημιουργία του ταλαντούχου Αμερικανού μουσικού παραγωγού Jack Antonoff, με τον οποίο η Lorde συνεργάστηκε για το δεύτερο άλμπουμ της, Melodrama (2017). H Lorde το έχει κατατάξει στην κατηγορία του weed album. Συγκεκριμένα κινείται στα μουσικά είδη των indie και psychedelic με την συνοδεία συγχορδιών κιθάρας. Οι στίχοι περιστρέφονται γύρω από τον σολιψισμό και την καλοκαιρινή απόδραση. Σολιψισμός (από το λατινικό solus ipse = μόνο ο ίδιος ) ή εγωμονισμός είναι ιδεαλιστική υποκειμενική θεωρία, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από το υποκείμενο, τον άνθρωπο και τη συνείδησή του. Για την προώθηση του άλμπουμ αναμένεται περιοδεία που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 σε Ωκεανία, Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.
Τραγούδια και νόημα
Δώδεκα είναι τα τραγούδια του Solar Power. Στο πρώτο τραγούδι The Path, η Lorde απορρίπτει την άποψη ότι οι celebrities μπορούν να δώσουν απαντήσεις ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους αλλά αναδεικνύει ως λύση να αντλήσουν δύναμη από τον ήλιο και την φύση, η οποία είναι και το κυρίαρχο θέμα του άλμπουμ. (Now, if you’re looking for a saviour. Well, that’s not me. You need someone to take your pain for you? Well, that’s not me) Στο ομότιτλο τραγούδι Solar Power, μιλάει για μια απόδραση από την πιεστική καθημερινότητα στην φύση. (Acid green, aquamarine. The girls are dancing in the sand. And I throw my cellular device in the water. Can you reach me? No, you can’t) Το τραγούδι California αποτελεί ωδή στον τόπο που της χάρισε φήμη, πλούτο και πολυτέλεια. Αποχαιρετά την California και επιστρέφει σε μια πιο ειρηνική και γαλήνια ζωή στην γενέτειρα της, Νέα Ζηλανδία. (Goodbye to all the bottles, all the models. Bye to the kids in the lines for the new Supreme) Στο Stoned at the Nail Salon η Lorde σκέφτεται πως πρέπει να επιστρέψει πίσω στην Νέα Ζηλανδία, να αφήσει τα καλοκαίρια που έχει περάσει στην Αμερική. (Well, my hot blood’s been burnin’ for so many summers now. It’s time to cool it down, wherever that leads)
Tο Fallen fruit είναι το πέμπτο τραγούδι του άλμπουμ και προσωπικά το αγαπημένο μου. Η Lorde το έγραψε στο αεροπλάνο και όπως ισχυρίζεται, τα τραγούδια που γράφει κατά την διάρκεια των ταξιδιών της με αεροπλάνο έχουν αφιλτράριστη ποιότητα, ίσως λόγω της υψομετρικής απόστασης. Υπάρχουν αναφορές στην κλιματική αλλαγή, στην χρήση ναρκωτικών και στις παραισθήσεις. Παρατηρείται συγχώνευση του παρελθόντος με το παρόν την στιγμή που σήμερα οι άνθρωποι περπατάνε με γιρλάντες της δεκαετίας του 60 στα μαλλιά και τα μήλα δεν μεγαλώνουν πια καθώς οι παλαιότερες γενιές ασυλλόγιστα καταχράστηκαν τα φυσικά αγαθά. (Psychedelic garlands in our hair. Through the halls of splendor where the apple trees all grew. You’ll leave us dancing on the fallen fruit.) Ακόμη ένα τραγούδι που αξίζει την προσοχή μας είναι το Mood Ring, ένα δαχτυλίδι που αλλάζει χρώμα ανάλογα με την θερμοκρασία του σώματος και κατά συνέπεια δείχνει την διάθεση που έχει ο άνθρωπος την συγκεκριμένη στιγμή. (I can’t feel a thing. I keep looking at my mood ring. Tell me how I’m feeling.)
Κριτικές για το Solar Power
Το Pitchfork έδωσε 6,8/10 γράφοντας πως η Lorde ύστερα από την απουσία της από τα φώτα της δημοσιότητας, επιστρέφει με περισσότερη αυτογνωσία και ένα άλμπουμ μικρής κλίμακας. H The Guardian βαθμολόγησε με 4/5 και την χαρακτήρισε στο τρίτο άλμπουμ της ως πιο ώριμη με ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Το Rolling stone χάρισε 3,5/5, σημειώνοντας πως είναι ένα χαλαρό και καλοκαιρινό άλμπουμ στο οποίο εκφράζεται η ανάγκη για ηρεμία σε αγωνιώδεις καιρούς. Το Nytimes βρίσκει την Lorde να ακολουθεί το παράδειγμα άλλων τριών τραγουδιστριών, της Lana Del Rey, της Taylor Swift και της Billie Eilish οι οποίες έχουν εξουθενωθεί από την διασημότητα και το ποπ παιχνίδι. Ίσως αυτή η συντονισμένη άρνηση των διασημοτήτων να μην ανήκει στην σφαίρα του συμπτωματικού, αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν το γεγονός, ότι έχουν τον ίδιο παραγωγό, τον Jack Antonoff.
Πηγές:
- wikipedia
- genius
- pitchfork
- theguardian
- rollingstone
- nytimes
- spotify