Bob Ross: Ο ζωγράφος που μας έμαθε να ζωγραφίζουμε

Πηγή εικόνας: Pinterest

Στο άκουσμα του ονόματος του Bob Ross ίσως το μυαλό μας να μην πάει κατευθείαν στο ζωγράφο από τα παιδικά μας χρόνια. Αν όμως πούμε “και κάπου εδώ ίσως κρύβεται ένα μικρό σκιουράκι” τότε η μορφή του σχηματίζεται κατευθείαν μπροστά μας. O Bob Ross, ο ζωγράφος με την ιδιαίτερη τεχνική που μας έμαθε να ζωγραφίζουμε τοπία, βουνά και κρυφές φωλιές για τα μικρά ζωάκια του δάσους είναι συνώνυμο των ομορφότερων χρόνων της ζωής μας.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Bob Ross γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1959 στη Φλόριντα της Αμερικής. Στο γυμνάσιο πήγε μόλις για μία χρονιά και μετά δούλεψε με τον πατέρα του ως ξυλουργός. Εκεί κάπου στα 18 αποφάσισε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό και συγκεκριμένα στην αεροπορία, κίνηση που θα του άλλαζε στη ζωή. Ο USO, ένας αμερικανικός οργανισμός που φροντίζει οι στρατευμένοι να διατηρούν μία επαφή με την κανονικότητα και την οικογένειά τους, διοργάνωσε ένα σεμινάριο ζωγραφικής το οποίο ο Ross παρακολούθησε και έτσι του άναψε η σπίθα για τη ζωγραφική. Υπηρετώντας στην Αλάσκα και παρακολουθώντας την εκπομπή του Bill ALexander, έμαθε την πρώτη τεχνική που θα τον οδηγούσε στη μεγάλη του καριέρα ως ζωγράφος, την wet-to-wet. Με αυτή την τεχνική δινόταν η δυνατότητα να ζωγραφίσεις πάνω στη λαδομπογιά πριν στεγνώσει η προηγούμενη στρώση, κάτι που θα κατέληγε ως σπουδαίο εργαλείο για τη μισάωρη εκπομπή του λίγα χρόνια αργότερα, καθώς θα μπορούσε να ολοκληρώσει ένα έργο σε πολύ λίγο χρόνο.

Έτσι απλά και με την έμπνευση από τα τοπία της Αλάσκα, ο Ross έφτιαχνε πίνακες και τους πουλούσε στους τουρίστες υπηρετώντας ταυτόχρονα στην Αμερικανική Αεροπορία. Το 1981 όμως, που συνταξιοδοτήθηκε, έτρεξε αμέσως στον Bill Alexander και έκανε ιδιαίτερα μαθήματα προκειμένου να τελειοποιήσει την τεχνική του. Τελικά ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο και όταν ο Ross βγήκε στο γυαλί με την εκπομπή The Joy of Painting το 1983 έγινε αμέσως αγαπητός και η τεχνική που εφάρμοζε γέννησε κι άλλους νέους μικρούς και μεγάλους ζωγράφους. Ο ίδιος δεν απογοήτευσε ποτέ το κοινό του καθώς η εκπομπή σταμάτησε το 1994, ένα χρόνο πριν ο ίδιος “φύγει” μετά από μάχη με το λέμφωμα. Ο ζωγράφος της καρδιάς μας ήταν μέχρι τέλους κοντά στους μαθητές του.

Διαβάστε επίσης  Είναι το Instagram, το νέο μέσο ψυχοθεραπείας;
Advertisements
Ad 14
Bob Ross
Πηγή εικόνας: https://news2u.gr

Θυμηθείτε το στυλ

Μπορεί ένας ζωγράφος να φτιάξει ρεύμα στο κόσμο της μόδας και του styling; Ο Bob Ross το έκανε! Η αδύνατη φιγούρα του και το χαρακτηριστικό τζιν παντελόνι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας του. Το τζινάκι – πουκαμισάκι σε συνδυασμό με το μαλλί περμανάντ, στην πλέον άφρο εκδοχή του, ήταν τόσο must όσο το walkman στα 90’s. Ένα σχεδόν hippie look που ακόμα και ο καλύτερος styling expert θα προσπαθούσε πολύ για να καθιερώσει τόσο μαζικά. Αυτό όμως είναι ένα αποτέλεσμα που υποστήριξε ο ίδιος ο Ross, πρώτα ως προσωπικότητα και έπειτα ως τηλεοπτική φιγούρα. Γι’ αυτό το αγαπάμε τόσο πολύ. Γι’ αυτό δεν ξεχνιέται με τίποτα!

Οι πίνακες

Μικρά και μεγάλα βουνά, ένα μικρό συννεφάκι, ξύλινες καλύβες και ένα χαρούμενο δέντρο που ξεφυτρώνει στη μέση του πίνακα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία ενός πίνακα του Bob Ross. Στις ζωγραφιές του όλα φαίνονταν χαρούμενα και πάντα κάπου κρυβόταν ένα ζωάκι, ένας μικρός θάμνος που θα έκανε παρέα στον τεράστιο κέδρο ή ένα γαλάζιο ποταμάκι που θα ξεχυνόταν μέχρι να βρει ένα τυχαίο βραχάκι και να εκτραπεί. Ο Ross είχε έναν τρόπο εντελώς μοναδικό να σε παρασέρνει στο δικό του κόσμο. Με γαλήνια φωνή, χωρίς καμία ένταση, σε καθοδηγούσε πως να κάνεις το πινέλο να ακολουθήσει τη φαντασία σου. Πως να εντυπώσεις με χρώματα μία βαθιά ψυχαναλυτική διαδικασία. Αυτό ήταν σίγουρα το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Μπορεί ο μαθητής να ολοκλήρωνε ένα μέτριο πίνακα αλλά θα ζούσε μια βαθιά αποσυμπίεση δημιουργώντας τον.

Διαβάστε επίσης  Esref Armagan : Ο τυφλός ζωγράφος που μαγεύει με τα έργα του
Bob Ross
Πηγή εικόνας: www.kinfolk.com

Η Εταιρία

Η Annette Kowalski,είχε παρακολουθήσει ένα μάθημα του Ross και αμέσως πείστηκε πως αυτό που έκανε δεν έπρεπε να μείνει στα στενά όρια της Φλόριντα. Γι’ αυτό το λόγο επένδυσε όλες της τις οικονομίες στην εταιρία του Ross και της συζύγου του, Bob Ross Inc. Αυτό ήταν μία κίνηση που οδήγησε την εταιρία σε μια επιχείρηση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας τη σειρά των εργαλείων τέχνης, βιβλία οδηγιών καθώς και μαθήματα ζωγραφικής από τον ίδιο και τους εκπαιδευμένους από αυτόν, ζωγράφους, με τη μέθοδο Bob Ross. Να σημειώσουμε πως η μέθοδος πουλάει ακόμα στη Μεγάλη Βρετανία καθώς εν μέσω lockdown οι Άγγλοι βρήκαν διέξοδο μέσα από τη ζωγραφική εκτινάσσοντας τα views των εκπομπών του σε επίπεδα που θα ζήλευαν οι rappers της Αμερικής.

Τελικά ο Bob Ross κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, να καθιερωθεί στους παλαιότερους και να κινήσει το ενδιαφέρον στους νεότερους. Η τέχνη δεν πεθαίνει ποτέ και ο τρόπος που ο ίδιος έβαλε το πινέλο στα χέρια του κόσμου τον καθιστά ένα σπουδαίο δάσκαλο. Κάθε τι και κάθε ένας που ξυπνά τα δημιουργικά μας ένστικτα αξίζει μία θέση στο βάθρο των σπουδαίων. Ο Bob Ross σε αυτή τη θέση έκρυψε μαζί του κι ένα σκιουράκι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματά του στο κανάλι του στο YouTube.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

“Bob Ross: Ο ζωγράφος που μας έμαθε να ζωγραφίζουμε”, ανακτήθηκε από  https://www.britannica.com/biography/Bob-Ross (τελευταία πρόσβαση 1/4/2021)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για