
Η λίμνη Natron βρίσκεται στα βόρεια της Τανζανίας, στα σύνορα με την Κένυα. Η λίμνη αυτή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον για επιβίωση, λόγω των ξεχωριστών φυσικοχημικών ιδιοτήτων του νερού της. Το ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Natron, την καθιστά πλούσια σε αλκαλικά στοιχεία, γεγονός που κάνει τα νερά της ακατάλληλα για την επιβίωση πολλών οργανισμών. Το ph της λίμνης είναι ιδιαίτερα αλκαλικό (9-10,5), ενώ η θερμοκρασία του νερού μπορεί να αγγίξει τους 60 oC! Η Λίμνη έλαβε το όνομά της από το «νάτρον», που αναφέρεται ως «ακάθαρτο αλάτι» και χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Αιγυπτίους για τη μουμιοποίηση. Τα αλκάλεα που προσλαμβάνει η λίμνη από το περιβάλλον, δεν απομακρύνονται, καθώς ο μόνος δρόμος που έχει το νερό, είναι η εξάτμισή του. Έτσι το ph της λίμνης παραμένει υψηλό και τοξικό για πολλούς οργανισμούς.

Παρά το αφιλόξενο ph της λίμνης Natron, στα νερά της επιβιώνει ένα μόνο είδος ψαριού που ονομάζεται Alcolapia latilabris καθώς και ένας είδος κυανοβακτηρίων, τα οποία διαθέτουν μία κόκκινη χρωστική ουσία. Επιπλέον, μία αποικία Flamingo (είδος υπό εξαφάνιση), ζει τρεφόμενη με τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς της λίμνης και αναπαράγεται στις ακτές της. Τα Flamingo, λαμβάνουν το χαρακτηριστικό τους ροζ χρώμα από τα κυανοφήκη με τα οποία τρέφονται. Τα 2,5 εκατομμύρια Flamingo που ζουν και τρέφονται στη λίμνη Natron, καθιστούν τη διατήρηση της οικολογικής της ισορροπίας απαραίτητη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση του φωτογράφου Nick Brandt, το 2013, με συλλογή φωτογραφιών μαρμαρωμένων πουλιών, από τη λίμνη Natron. Ο φωτογράφος επισκέφθηκε την «αλκαλική» λίμνη και αντίκρισε ένα μοναδικό θέαμα. Μαρμαρωμένα-νεκρά πουλιά, τα οποία όπως αναφέρει, μάλλον έπεσαν «θύματα» των «αφιλόξενων» νερών της λίμνης, νομίζοντας ότι θα περάσουν μέσα από έναν κενό χώρο, λόγω της υψηλής ανάκλασης του νερού της λίμνης. Το ίδιο είχε συμβεί και σε έναν πιλότο ελικοπτέρου.

Τα πουλιά στις φωτογραφίες μοιάζουν με ζωντανά-νεκρά πλάσματα. Μάλιστα σύμφωνα με το φωτογράφο, το μόνο που έκανε ήταν να τα τοποθετήσει σε κλαδιά. Οι φωτογραφίες εκδόθηκαν στο περιοδικό «New Scientist». Ο Brandt ανέφερε ότι παραμικρή επαφή με το νερό της λίμνης, είναι επώδυνη καθώς είναι ιδιαίτερα καυστικό˙ τόσο που είναι δυνατόν να καταστρέψει το φακό της μηχανής του.
Η λίμνη Natron, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης της φύσης και της ευάλωτης θέσης του ανθρώπου και πολλών άλλων ειδών. Ο πλανήτης μπορεί εύκολα να μετατραπεί από ένα φιλόξενο για τον άνθρωπο περιβάλλον, σε ένα εχθρικό τοπίο – σπίτι κάποιων μεμονωμένων ειδών. Η θέση μας στη γη απειλείται από τις πράξεις μας.
Πηγές:
“This Alkaline African Lake Turns Animals into Stone”ανακτήθηκε από: www.smithsonianmag.com
“Lake Natron, Tanzania ” ανακτήθηκε από: earthobservatory.nasa.gov
“Lake Natron, A salty red hell in Tanzania breeds endangered flamingos.” ανακτήθηκε από: www.atlasobscura.com