Game of Thrones και Ιστορία: 8 παραδείγματα που η πασίγνωστη σειρά εμπνέεται από την ιστορία

Το Game of Thrones φαίνεται πως έχει ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι εμπνευσμένα από πραγματικά γεγονότα, τα οποία παράλληλα στιγμάτισαν την πορεία της σειράς σε μεγάλο βαθμό. Game of Thrones και Ιστορία περιέχουν ομοιότητες που συναρπάζουν.  

Game of Thrones και Ιστορία

  1. Ο πόλεμος των πέντε βασιλέων βασίζεται στον Πόλεμο των Ρόδων: Η βάση των βιβλίων του George R. R. Martin για  τους βασιλιάδες οι οποίοι προσπαθούν να αναλάβουν τη βασιλεία του Westeros  προσπαθώντας να ανέλθουν στον Σιδερένιο Θρόνο, συσχετίζεται με τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη μεσαιωνική Αγγλία μεταξύ του βόρειου Οίκου της Υόρκης και του νότιου Οίκου των Λάνκαστερ, για το ποιος θα καταλάβει το θρόνο της Αγγλίας. Παρόλο που δεν περιέχει στοιχεία φαντασίας, ο Πόλεμος των Ρόδων ήταν από τους πολέμους με ιδιαίτερη πολιτική πολυπλοκότητα και τις περισσότερες «πισώπλατες μαχαιριές». Ο συγκεκριμένος πόλεμος είναι πολύπλοκος και χρονοβόρος. Όλα ξεκίνησαν με το θάνατο του βασιλιά Εδουάρδου ΙΙΙ, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα από κυνήγι και έδωσε εντολή στο νεκροκρέβατο του να μην αναλάβει ο γιος του την κληρονομιά του (Robert Baratheon). Ο Οίκος της Υόρκης είναι το Λευκό Ρόδο και αντιπροσωπεύει τον Οίκο Stark, ενώ ο Οίκος Λάνκαστερ το Red Rose και αντιπροσωπεύει τον Οίκο Lannister.
  2. Το Τείχος και το Τείχος του Αδριανού: Το Τείχος στο Game of Thrones, χτίστηκε από πάγο και ενισχύθηκε από μάγια για να προστατεύει τη χώρα των ανθρώπων από απειλές πέρα από αυτό, όπως τα wildlings και του Night King και του στρατού του από νεκρούς. Το Τείχος προστατεύεται από την περίφημη Nights Watch, εγκληματίες αλλά και παντός είδος ανθρώπων που αντί να τιμωρηθούν στάλθηκαν μακριά από τα σπίτια τους για να υπερασπιστούν το Τείχος. Αντίστοιχο του Τείχους στην πραγματικότητα, είναι το τείχος του Αδριανού το οποίο χτίστηκε στην κατεχόμενη από τους Ρωμαίους Αγγλία. Σκοπός του ήταν να προστατεύει την χώρα από τους Πίκτες, που εκπροσωπούν τη σημερινή Σκωτία, καθώς οι Ρωμαίοι πίστευαν πως δεν μπορούσαν να τους «τιθασεύσουν» και να τους κατακτήσουν. Το Αδριανό Τείχος χτίστηκε από πέτρα και πήρε το όνομα του από τον αυτοκράτορα Αδριανό, αποτελώντας σήμερα τουριστικό αξιοθέατο.
  3. Η Κόκκινη Πίστη και ο Ζωροαστρισμός: Η Melisandre, επονομαζόμενη η Red Woman, υπηρέτησε ο σύμβουλος του βασιλιά Stennis, δίνοντας του συμβουλές βασισμένη στα οράματα της που έβλεπε παρατηρώντας τη φωτιά και τα μηνύματα που της έδινε ο Θεός του Φωτός R’hllor. Στο Game of Thrones, o κόσμος διαχωρίζεται μεταξύ του θεού του φωτός και του θεού του σκότους. Η πιστή του R’hllor πιστεύουν πως ένας τρανός πολεμιστής θα γεννηθεί με την ευλογία του φωτός και θα πολεμήσει με τον πολεμιστή του σκότους αποφασίζοντας τη μοίρα του κόσμου. Η Κόκκινη Πίστη λοιπόν αποτελεί έμπνευση από τον Ζωροαστρισμό. Ο Ζωροαστρισμός αποτελεί μία από τις αρχαιότερες θρησκείες και χρονολογείται γύρω στα 2000 π.Χ. Απεικονίζει έναν θεό που διαθέτει και τα δύο είδη, του καλού και του κακού, που εκπροσωπούν τη διττή φύση των πραγμάτων. Οι οπαδοί του Ζωροαστρισμού πιστεύουν πως η δυαδικότητα της φύσης είναι ένας τρόπος ζωής, σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος τοποθετεί τον εαυτό του στη μία ή στην άλλη πλευρά. Οι ναοί τους ήταν διακοσμημένοι με σύμβολα φωτιάς και οι πιστοί δόξαζαν τη φωτιά, παρόλο που δεν γεννούσαν σκιές.
  4. Dothraki και Νομάδες: Οι Dothraki αποτελούν νομάδες στο Essos στο Game of Thrones. Δεν παρέμειναν ποτέ στο ίδιο μέρος και θεωρούνταν βάρβαροι από τους υπόλοιπους λαούς, όπως για παράδειγμα οι Ούννοι και οι Μόγγολοι. Γνωστοί για τις μεθόδους που ακολουθούσαν στον πόλεμο, καβαλώντας τα άλογα τους πραγματοποιώντας γρήγορες επιθέσεις φέρνοντας σε δύσκολη θέση των αντίπαλο τους με τις τακτικές τους, οι Dothraki και οι πραγματικοί νομάδες αποτελούσαν μια ισχυρή δύναμη. Οι Khal ή Κhan στην πραγματικότητα, αποτελούσαν μία από τις μεγαλύτερες απειλές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Όπως στη σειρά, έτσι και στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν λιωμένο ασήμι ή χρυσό για να σκοτώσουν τους αντίπαλους αρχηγούς.
  5. Wildfire και Υγρό Πυρ: Το Wildfire χρησιμοποιείται στο Game of Thrones σε περιόδους πολέμου (και όχι μόνο). Αποτελεί ένα πράσινο υγρό το οποίο άπαξ και πιάσει φωτιά είναι πολύ δύσκολο να σβήσει ακόμα και στο νερό. Δημιουργήθηκε από το Alchemist Guild και φημίζεται πως περιέχει μάγια.  Το Wildfire χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά από τον Tyrion για να υπερνικήσει τον ισχυρό στρατό του Stannis κατά την πολιορκία του Kings Landing. Στην πραγματικότητα, η έμπνευση αυτή οφείλεται στο Υγρό Πυρ. Το Υγρό Πυρ εφευρέθηκε στο Βυζάντιο τον 7ο αιώνα, παίζοντας κατασταλτικό ρόλο για τις μάχες της αυτοκρατορίας με τους εισβολείς. Όπως και το Wildfire, δεν έσβηνε σε επαφή με το νερό, βοηθώντας το στρατό του Βυζαντίου να νικάει τους πολιορκητές της Κωνσταντινούπολης. 
  6. Ο Iron Throne και ο θρόνος της Βρετανίας: Ο Iron Throne, δημιουργήθηκε από τα σπαθιά των αντιπάλων των Targaryen όταν κατέλαβαν το Westeros. Ήταν σφυρηλατημένος στη φωτιά από τον δράκο του Balerion the Black Dread, ένα φρικτό τερατώδες τετριμμένο μέταλλο σχεδιασμένο για να μην επιτρέπει σε κανένα βασιλιά που κάθεται πάνω του να αναπαύεται εύκολα. Η πραγματική έμπνευσή είναι ο θρόνος της Βρετανίας.  Αποτελεί την πιο φαντασμαγορική έδρα στην Αγγλία, που είναι επενδυμένη με χρυσό και κοσμήματα, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει στους βασιλιάδες και τις βασίλισσες να κάθονται επάνω της για να ξεκουραστούν εύκολα , επειδή οι εχθροί ήταν πολυάριθμοι. Καθώς ο πόλεμος στο Westeros έγινε μεταξύ των πέντε βασιλιάδων που πολεμούσαν για τον Iron Throne, το ίδιο έγινε και για το θρόνο της Αγγλίας όπου πολέμησαν πέντε βασιλιάδες καθώς αυτός ή αυτή που καθόταν πάνω του, κυβερνούσε ένα ισχυρό βασίλειο.
  7. ‘Ασπηλοι και Σπαρτιάτες: Οι Άσπηλοι είναι οι σκλάβοι στρατιώτες που αναγκάζονται σε στρατιωτική θητεία ως μισθοφορική  δύναμη υψηλά καταρτισμένου και πειθαρχημένου στρατού. Τα μακρυά ακόντια και οι στρογγυλές ασπίδες, βασίζονται στους Σπαρτιάτες. Οι πολίτες της Σπάρτης αναγκαζόταν να υπηρετήσουν στρατιωτικά από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά δεν ήταν μισθοφόροι, καθώς λειτουργούσαν μόνο για την πόλη τους. Αν προσφερόταν πολλά νομίσματα, οι Άσπηλοι αγοράζονταν από οποιοδήποτε βασιλιά, βασίλισσα, khal ή οποιοσδήποτε τίτλο και αποτελούσαν την κύρια δύναμη πίσω από τις επιτυχημένες μάχες και τους πολέμους έναντι των αυτοκρατοριών, των βασιλείων. Οι Σπαρτιάτες, από την άλλη πλευρά, είχαν ιδανικά και πιστεύω πολεμώντας για την πόλη τους και διεξήγαγαν πολέμους κατά κύριο λόγο με τις αρχαίες πολιτείες της σημερινής Ελλάδας, ιδιαίτερα με την Αθήνα. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή είναι γνωστότεροι για τη Μάχη των Θερμοπυλών και το ηρωικό τέλος τους.
  8. Red wedding και  Black dinner: Σε μια εξέλιξη που τάραξε τα δεδομένα στο Game of Thrones, η οποία όμως ήταν γνωστή από τους αναγνώστες των βιβλίων, το Red Wedding σταμάτησε ολοκληρωτικά την εξέγερση του Stark, διαλύοντας ουσιαστικά το στρατό του Robb Stark, μαζί με τη μητέρας του Catelyn Stark και των περισσότερων στρατιωτών, στρατηγών και αξιωματικών. Στην αίθουσα του κάστρου του Walter Frey, που στηρίζεται στη γέφυρα που συνδέει τα βόρεια και νότια βασίλεια στις όχθες του ποταμού, οι Stark δολοφονήθηκαν από τον Roose Bolton, αφού αμείφθηκε από τους Lannisters. Εμπνευσμένο από ένα γεγονός πραγματικής ζωής που συνέβη στη Μεσαιωνική Σκωτία, το Black dinner συνδέεται με τον βασιλιά James II και τον κυβερνήτη του αντιβασιλέα William, ο οποίος ήταν ο γιος του προηγούμενου αντιβασιλέα που κυβερνούσε για τον νέο βασιλιά, τον πατέρα του Earl Archibald του Douglas. Τα δύο αγόρια προσκλήθηκαν να δειπνήσουν στο κάστρο του Εδιμβούργου από δύο ευγενείς που ονομαζόταν  Sir William Crichton και ο Sir Alexander Livingston, οι οποίοι συμφώνησαν να συνωμοτήσουν για να μοιραστούν το ίδιο το θρόνο. Μεταχειρίστηκαν με μεγάλη ευγένεια και ήπιαν αρκετά για να μεθύσουν. Η νύχτα ήταν μεγάλη και και η ώρα περνούσε ευδιάθετα. Ξαφνικά, κατέληξε σε απότομο τέλος καθώς άρχισαν να παίζουν γκάιντες και οι ιππότες είχαν μπλοκάρει τις πόρτες εξόδου. Ένα μαύρο κεφάλι ταύρων βρισκόταν στο τραπέζι, σημάδι του θανάτου. Τους αιχμαλώτισαν και μετά από μια πολύ σύντομη δίκη παροδία, τα αγόρια κρεμάστηκαν. Το συμβάν αυτό δεν ήταν εξίσου φρικτό, ωστόσο, σε σχέση με αυτό της σειράς.
Διαβάστε επίσης  Πώς οι νομάδες της Μογγολίας προσαρμόζονται στις πόλεις;

 

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού