Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη γιορτή του Halloween

Halloween
Πηγή εικόνας: history.com

To Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 του Οκτώβρη. Πρόκειται για μία γιορτή, η οποία έχει τις ρίζες της  στην Κέλτικη γιορτή Samhain. Το περιεχόμενο της γιορτής και ο τρόπος εορτασμού έχουν αλλάξει μέσα στους αιώνες.

Η Ιστορία του Halloween

Οι Κέλτες έζησαν περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, στην περιοχή του σημερινού Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της βόρειας Γαλλίας. Το νέο έτος για τους Κέλτες ξεκινούσε το Νοέμβριο. Έτσι, πίστευαν ότι τη νύχτα πριν την πρώτη του Νοέμβρη, τα όρια μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών ήταν απροσδιόριστα. Ταυτόχρονα, το πέρασμα στο Νοέμβρη, σηματοδοτούσε την λήξη της σοδειάς και του καλοκαιριού και την έναρξη του σκοτεινού, κρύου χειμώνα. Οι Κέλτες πίστευαν ότι με την έντονη παρουσία των πνευμάτων και των υπερφυσικών όντων την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, ήταν πιο εύκολο για τους Δρυίδες και τους Ιερείς να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το μέλλον της σοδειάς. Η πρόβλεψη αυτή ήταν ιδιαίτερης σημασίας, μιας και οι Κέλτες εξαρτιόνταν, πλήρως, από την καλλιέργεια της γης.

Κατά τον εορτασμό του Samhain, οι άνθρωποι άναβαν φωτιές και ντυνόντουσαν με δέρματα και κεφάλια ζώων, ενώ προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τη μοίρα τους. Όταν τελείωνε η γιορτή, άναβαν τα τζάκια τους από τις ιερές φωτιές που είχαν ανάψει και είχαν σβήσει, για να βοηθηθούν κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που επρόκειτο να έρθει.

Η εξάπλωση του χριστιανισμού και της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, έφερε αλλαγές στον εορτασμό της 31της Οκτωβρίου. Κατά τα πρώτο κύμα της ρωμαϊκής εξάπλωσης, στα κέλτικα εδάφη το Samhain, αφομοιώθηκε με κάποιες προϋπάρχουσες, παρόμοιες ρωμαϊκές γιορτές. Έτσι, στα τέλη του Οκτώβρη γιόρταζαν το πέρασμα των νεκρών˙ η μέρα της γιορτής αυτής ονομαζόταν Feralia. Αντίστοιχα, καθιερώθηκε και μία ημέρα προς τιμήν της Θεάς Pomona των φρούτων και των δέντρων.

Διαβάστε επίσης  Fe del Mundo: Η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο Harvard

Ο Πάπας Γρηγόριος ο Τρίτος μετέφερε τη γιορτή όλων των χριστιανών μαρτύρων της 13της του Μαΐου για την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και όλους τους Αγίους. Η πρώτη του Νοέμβρη, με την εδραίωση του Χριστιανισμού, έγινε η μέρα εορτασμού των Αγίων Πάντων, η οποία ονομαζόταν και All-Hallows Day. Έτσι, η μέρα πριν από αυτή ονομάστηκε All-Hallows Eve και μετέπειτα Halloween.

H διάδοση του Halloween στην αποικιακή Αμερική έφερε περεταίρω αλλαγές. Η γιορτή άρχισε να προσεγγίζει τη σημερινή της μορφή. Έγινε, σταδιακά, μία προσπάθεια το Halloween να μετατραπεί περισσότερο σε μία γιορτή που θα έφερνε κοντά τους ανθρώπους και θα είχε περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων ο θρησκευτικός χαρακτήρας. Ωστόσο, το Halloween δεν έχασα ποτέ τη μυστικιστική ατμόσφαιρα και τον αέρα μυστηρίου. Σήμερα, αποτελεί μία από τις εμπορικότερες και πιο γνωστές γιορτές παγκοσμίως.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο άρθρο:

«History of Halloween». Ανακτήθηκε από: https://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του