Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος: Όταν τα παραμύθια των Ιπποτών συναντούν την πραγματικότητα!

” Όταν οι Ιππότες παίρνουν μορφή γύρω σου, ο καλπασμός των αλόγων
και οι ρόδες των αμαξών ακούγονται νοερά μέσα στα αυτιά σου
τότε γνωρίζεις ότι έφτασες στον προορισμό σου…”

Μαγίστρου

Η αρχή στο ταξίδι αυτό ξεκινάει με το πέρασμα σου από την μεγάλη πύλη που σε καλωσορίζει σε μία άλλη εποχή…εκεί..γύρω στον 14ο  αιώνα. Γύρω σου ξεπροβάλλουν οικόσημα από την εποχή των Ναϊτών και επιβλητικά στέκεται μπροστά σου το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλο) , μνημείο ορόσημο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Όλα ξεκίνησαν με την είσοδο των Ναϊτών στο νησί της Ρόδου το οποίο και κατέλαβαν (1309 μ.Χ.) . Στην συνέχεια οχύρωσαν ένα κάστρο, στο βορειοδυτικό και πιο ψηλό σημείο της πόλης. Ο μύθος λέει ότι εκεί ήταν χτισμένο στα αρχαία χρόνια το Ιερό του Ήλιου, η Ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου και αργότερα η Βυζαντινή ακρόπολη της.

Οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη ή Ιωαννίτες Ιππότες μετά την κατάληψη, λοιπόν, αποφάσισαν να μετασκευάσουν την ακρόπολη σε παλάτι το οποίο θα είχε χρήση διοικητικού κέντρου του κράτους και θα αποτελούσε το παλάτι του εκάστοτε Μεγάλου Μαγίστρου.

Το παλάτι, επίσης, αποτέλεσε και φρούριο ως τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια της εισβολών από πολυάριθμους εχθρούς καθώς άντεξε από τις επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (1522-1912), όμως, οι κατακτητές το μετέτρεψαν σε φυλακή (έως το 1856) κι αργότερα εξαιτίας μίας ανατίναξης πυρίτιδας, που βρισκόταν στα υπόγεια του διπλανού ναού του Αγίου Ιωάννη, καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του.

Το 1912, οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα, ανάμεσά τους και το νησί της Ρόδου. Ο τότε Ιταλός διοικητής Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι,  αποφάσισε να αναστηλώσει το παλάτι, κάτι που διήρκεσε τρία ολόκληρα χρόνια.  Μετατράπηκε, έτσι, στην επίσημη κατοικία του καθώς και σε θερινό ανάκτορο του Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε τον Γ΄. Αργότερα, ως θερινό ανάκτορο, χρησιμοποιήθηκε και από τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Διαβάστε επίσης  Η γυναίκα στην Αρχαία Σπάρτη

ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με διαστάσεις  80χ75 μέτρα με μία πολύ μεγάλη εσωτερική αυλή, την οποία περιβάλλει, στολισμένη με αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Το κτήριο, διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι, οι κουζίνες, οι αποθήκες και οι στάβλοι. Στον επάνω όροφο μπορείς να θαυμάσεις την Μεγάλη Αίθουσα του Συμβουλίου και την τραπεζαρία των Ιπποτών. Στον ίδιο όροφο υπάρχουν και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Μεγάλου Μαγίστρου, γνωστά με την ονομασία «Μαργαρίτες».

Το δάπεδο, σε ένα μεγάλο μέρος του, είναι στρωμένο με ψηφιδωτά που προέρχονται από τους υστεροελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους και τα οποία έφεραν οι Ιταλοί από την Κω για την διακόσμηση του παλατιού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποτελούν οι  αίθουσες αναμονής, υποδοχής, μουσικής, χορού και η αίθουσα του ψηφιδωτού της Μέδουσας καθώς και τα έπιπλα που χρονολογούνται από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Στο ισόγειο, φιλοξενούνται 2 μόνιμες εκθέσεις: 

  1. Έκθεση με τίτλο “Αρχαία Ρόδος – 2400 χρόνια” (εγκαινιάστηκε το 1993), που αφορά την περίοδο από την ίδρυση της πόλης μέχρι και την ρωμαιοκρατία. Σε αυτήν μπορείς να θαυμάσεις διάφορα ευρήματα από κατά καιρούς ανασκαφικές έρευνες, όπως όπλα, κεραμικά, βλήματα σφενδονών, σκεύη οικιακής χρήσης, ροδιακούς αμφορείς, μία πήλινη κεφαλή του Ήλιου, αναθήματα από το ιερό της Δήμητρας κ.α.
  2.  Έκθεση με τίτλο “Η Ρόδος από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)”. Σε αυτήν θα δείτε εκθέματα που σχετίζονται με την εξέλιξη της πόλης της Ρόδου και τον καθημερινό βίο των κατοίκων της από τον 4ο αι. μ.Χ. έως την αρχή της οθωμανικής περιόδου.
Διαβάστε επίσης  Οι σπουδαιότερες γυναίκες-ιππότες στην ιστορία

Τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά θεματικές ενότητες:

  • Πρώτοι χριστιανικοί και παλαιοχριστιανικοί χρόνοι- Παγανιστικές θρησκείες και χριστιανισμός. Πολεοδομική εξέλιξη της πόλης της Ρόδου, πυκνότητα και έκταση των μεσαιωνικών μνημείων στο νησί. Ηχοθέαμα.
  • Οικονομία. Γεωργία, βιοτεχνία, εμπόριο, προϊόντα εισαγωγής, νομισματική κίνηση.
  • Καθημερινή ζωή. Διατροφή, ενδυμασία, ελεύθερος χρόνος και διασκέδαση, κοινωνική μέριμνα. Ταφικά έθιμα και νεκροταφεία.
  • Άμυνα και διοίκηση. Όπλα και αμυντική οργάνωση, κρατική και εκκλησιαστική διοικητική οργάνωση.
  • Πνευματικός βίος. Επιγραφές, χειρόγραφα.
  • Λατρευτικά αντικείμενα, εικόνες.
  • Αρχιτεκτονικά μέλη από χριστιανικούς ναούς, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.

 

Βγαίνοντας από το παλάτι, που η επίσκεψη του θα σε ενθουσίασε, νομίζεις ότι επέστρεψες στην πραγματικότητα αλλά…. το ταξίδι σου δεν τελειώνει εκεί! Μία ολόκληρη μεσαιωνική πόλη ξετυλίγεται μπροστά σου! Ένα νέο ταξίδι την πόλη των Ιπποτών σε περιμένει να ανακαλύψεις κάθε πτυχή του.

Διεύθυνση: Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 85100 Ρόδος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22413 65270

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Δανιηλίδου

Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; – Νικολίνα Δανιηλίδου

Εσύ, τι συναίσθημα έφαγες σήμερα; Φρόντισες διατροφικά τον εαυτό σου;

30 Νύχτες Πρεμιέρας!

Δυναμικά ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου