Όταν σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε σε μια πόλη για πρώτη φορά, φροντίζουμε να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας ώστε να τα περιλαμβάνει όλα, ακόμα και μια επίσκεψη σε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο. Έτσι, οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε μουσεία άλλων περιοχών και έχουμε θαυμάσει τα εκθέματα τους, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούμε εντελώς εκείνα που υπάρχουν στην πόλη μας.
Ως γνήσια Θεσσαλονικιά λοιπόν, έχω επισκεφτεί το μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών περισσότερες φορές από όσες έχω ανέβει στον Λευκό Πύργο. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τα μουσεία της Θεσσαλονίκης και όσοι αποφασίσουμε να μείνουμε στην πόλη μας το καλοκαίρι, να οργανώσουμε τις επισκέψεις μας σε αυτά.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό της Βόρειας Ελλάδας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν πολυάριθμα αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν σε όλη τη Μακεδονία από το 1912, καθώς και από περισυλλογές και παραδόσεις.
Οι μόνιμες εκθέσεις του μουσείου καλύπτουν χρονικά όλες τις περιόδους της αρχαιότητας ξεκινώντας από την προϊστορική Μακεδονία και καταλήγοντας στον 4ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, το μουσείο περιλαμβάνει μια υπαίθρια έκθεση με σαρκοφάγους και βωμούς από τα νεκροταφεία της πόλης ενώ στην ίδια θέση υπάρχει και η αναπαράσταση μιας πλούσιας αστικής οικίας της Θεσσαλονίκης.
Πού βρίσκεται: Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 8:00-20:00 (θερινό ωράριο) Μην ξεχάσεις να δεις: Τον αρχαϊκό ναό της Θεσσαλονίκης στο τέλος της έκθεσης |
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει στον κόσμο του Βυζαντίου με εκθέματα που προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία γενικότερα. Η μόνιμη έκθεση χωρίζεται σε 11 αίθουσες με την κάθε μια να καλύπτει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής και να κατανοήσει τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.
Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από 46.000 και πλέον κινητά μνημεία και έργα νεώτερης ή σύγχρονης τέχνης, που χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 20ο αιώνα μ.Χ. Στις εκθέσεις ωστόσο μπορεί κανείς να βρει μόλις 3190 αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από ολόκληρη τη συλλογή.
Πού βρίσκεται: Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 8:00 με 20:00 Μην ξεχάσεις να δεις: Τα χρυσά περικάρπια του 10ου αιώνα που βρίσκονται στην αίθουσα 4 |
MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί ένα από τα 5 μουσεία του MOMus, 4 εκ των οποίων βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο μουσείο έχει ως αρμοδιότητα την προαγωγή της σύγχρονης τέχνης και τη μελέτη ρευμάτων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσα από τη διάσωση και την ανάδειξη των εικαστικών επιτευγμάτων της.
Διαχειρίζεται τη συλλογή Ιόλα, τη συλλογή Ξύδη, τη συλλογή Απέργη και τα έργα τέχνης του Ιδρύματος «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», τις συλλογές σύγχρονης τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη συλλογή γλυπτών του Ιδρύματος «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά».
Πού βρίσκεται: Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo), Θεσσαλονίκη
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά Μην ξεχάσεις να δεις: Την έκθεση «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα» από 24/06/21 έως 26/09/21 |
MOMus- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη
Το MOMus– Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη αποτελεί μαζί με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα από τα 5 μουσεία MOMus. Το συγκεκριμένο μουσείο έχει ως αρμοδιότητα τη συντήρηση, μελέτη, ανάδειξη και προβολή των εικαστικών επιτευγμάτων της μοντέρνας τέχνης. Περιλαμβάνει εκτός από τα 1275 έργα τέχνης της συλλογής Κωστάκη που ανήκουν στην περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της περιόδου του μοντερνισμού.
Πού βρίσκεται: Κολοκοτρώνη 21 Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Advertising
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά Μην ξεχάσεις να δεις: «Το παρεκκλήσι της ουράνιας κλίμακας» του Σ. Αντωνάκου, στον προαύλιο χώρο του μουσείου |
Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης
Το Λαογραφικό Μουσείο ξεχωρίζει ανάμεσα στα μουσεία της Θεσσαλονίκης αφού στεγάζεται σε μια έπαυλη των αρχών του 20ου αιώνα, γνωστή ως «Έπαυλη Μοδιάνο». Η έπαυλη αποτελεί αξιόλογο δείγμα του εκλεκτικισμού της Θεσσαλονίκης που από το 1980 στεγάζει τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.
Το Λαογραφικό Μουσείο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη γνωριμία και την εξοικείωση των ανθρώπων και ειδικά της νέας γενιάς με τον παραδοσιακό πολιτισμό του πρόσφατου παρελθόντος και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα μνημεία της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι μόνιμες εκθέσεις του μουσείου αναφέρονται στις βασικές βιοτικές ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης (1860-1960) αλλά και μύλους από τις ίδιες περιοχές.
Πού βρίσκεται: Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη
Ωράριο λειτουργίας: Κάθε μέρα εκτός Πέμπτης 9:00-15:30, Κάθε Τετάρτη 9:00-21:30 (Τις Κυριακές το μουσείο παραμένει κλειστό προσωρινά) Μην ξεχάσεις να δεις: Το νυφικό από το Μοναστήρι στην αίθουσα Α του 2ου ορόφου |
Λευκός Πύργος
Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε το 15ο αιώνα, μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς το 1430. Στο πέρασμα του χρόνου αναφέρεται με διάφορες ονομασίες, όπως Πύργος του Αίματος (Κανλή Κουλέ), όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης καταδίκων.
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως πλέον ο Λευκός Πύργος εντάσσεται στα μουσεία της Θεσσαλονίκης, αφού στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά την πόλη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, που τη διακρίνει η μακραίωνη, αδιάσπαστη ιστορική παρουσία της. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους 6 ορόφους του κτιρίου, σε κάθε έναν από τους οποίους παρουσιάζεται ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 8:00 με 20:00
Μην ξεχάσεις να δεις: Την θέα από τον εξώστη, όπου υπάρχουν τοποθετημένες μεταλλικές πινακίδες με πληροφορίες για τοποθεσίες, μνημεία κλπ. |
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Επίσκεψη στο μουσείο. Ανακτήθηκε από https://www.amth.gr/visit (τελευταία πρόσβαση 30.6.21)
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μόνιμη έκθεση. Ανακτήθηκε από https://www.mbp.gr/ (τελευταία πρόσβαση 30.6.21)
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη. Ανακτήθηκε από https://www.momus.gr/momus/modern (τελευταία πρόσβαση 30.6.21)
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ανακτήθηκε από https://www.momus.gr/momus/contemporary (τελευταία πρόσβαση 30.6.21)
Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης. Το μουσείο. Ανακτήθηκε από http://www.lemmth.gr/to-mouseio (τελευταία πρόσβαση 30.6.21)
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης. Ανακτήθηκε από https://www.lpth.gr/ (τελευταία πρόσβαση 30.6.21)