Elon Musk: Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να αλλάξει τον κόσμο

musk

Ο Elon Musk είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι και άδικα, αφού πρόκειται για έναν δισεκατομμυριούχο που διακατέχεται από εντελώς αντισυμβατικές και καινοτόμες φιλοδοξίες. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν τρελό επιστήμονα και κάποιοι σπουδαίο οραματιστή αλλά η αλήθεια φαίνεται πως βρίσκεται κάπου στη μέση.

Στις αναρίθμητες συνεντεύξεις του, ο Musk επαναλαμβάνει συνεχώς τους δύο στόχους των επιχειρήσεων του: η εύρεση λύσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η μείωση των πιθανοτήτων εξάλειψης του ανθρώπινου είδους. Όραμα του 45χρονου επιχειρηματία είναι να αλλάξει τον κόσμο και την ανθρωπότητα, ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν για πολλά χρόνια ακόμη.

Tesla Motors

Advertisements
Ad 14

musk

Στόχος του Elon Musk είναι ένα τεχνολογικό μέλλον στο οποίο οι καθαρότερες μορφές ενέργειας θα είναι οι πρωταγωνιστές. Ίδρυσε την Tesla Motors, η οποία ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων ενώ σε μία ακόμη πρωτοποριακή κίνηση, ο Musk το 2016 αγόρασε τη SolarCity, Αμερικάνικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, ήταν ο πρώτος που μίλησε για φόρο στον άνθρακα ώστε οι επιχειρήσεις να στραφούν προς άλλες, καθαρότερες μορφές ενέργειας ενώ κατέκρινε ανοιχτά τη βιομηχανία παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Μάλιστα, ο Musk αποκάλυψε τα σχέδια του για τη δημιουργία ενός τεράστιου εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στην Νεβάδα των ΗΠΑ (Tesla’s Gigafactory). Το εργοστάσιο αυτό, με εμβαδόν που θα ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, θα υποστηρίζει τεράστια ηλιακά πάνελ στην οροφή του ενώ από τη μία είσοδο θα μπαίνουν φορτηγά γεμάτα με πρώτες ύλες και από την άλλη θα βγαίνουν έτοιμες μπαταρίες, οι οποίες θα ενσωματώνονται στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla Monitors. Σκοπός του project αυτού είναι η μείωση του κόστους των μπαταριών ώστε τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να γίνουν πλήρως προσιτά στον κόσμο. Έτσι, στόχος είναι περισσότεροι άνθρωποι να στραφούν προς τη βιώσιμη και ανακυκλώσιμη αυτή πηγή ενέργειας.

Διαβάστε επίσης  Κυριακή Ναύτη: η μοναδική γυναίκα της Φιλικής Εταιρίας

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2016, ένα όχημα της Tesla, που βρίσκονταν δοκιμαστικά στον αυτόματο πιλότο, συγκρούστηκε με ένα ρυμουλκούμενο όχημα με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τη ζωή του. Το περιστατικό αυτό διέγειρε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των αυτοκινήτων της Tesla. Παρόλα αυτά, ο Musk συνέχισε να αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Εδώ και λίγα χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος έχει δημιουργήσει και το δικό του κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης πάνω στις ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό να ενεργοποιήσει τον κόσμο ενημερώνοντας τον για τη «βία» που ασκείται στο περιβάλλον.

Ο άνθρωπος στο διάστημα

musk

Ο Musk, λίγους μήνες πριν, απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για μια ανθρωπότητα ως διαπλανητικό είδος. Ο δεύτερος στόχος λοιπόν του εκκεντρικού επιχειρηματία, όταν ίδρυση στην SpaceX το 2002, ήταν η ζωή στο διάστημα και συγκεκριμένα στον πλανήτη Άρη. Ο Elon Musk πιστεύει ακράδαντα πως η αποίκηση άλλων πλανητών είναι η μοναδική λύση για να σωθεί το ανθρώπινο είδος. Μάλιστα, Nasa και SpaceX θα συνεργαστούν για να στείλουν για πρώτη φορά 2 πελάτες σε ένα ταξίδι γύρω από το φεγγάρι το 2018.

Στόχος του Musk όμως, δεν ήταν μόνο ο αποικισμός σε άλλους πλανήτες. Η ιδέα που έχει στο μυαλό του ήταν να δημιουργήσει επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους ώστε να μειωθεί το κόστος των ταξιδιών στο διάστημα. Χρειάστηκαν αρκετές αποτυχημένες δοκιμές με την εταιρεία να φτάνει στο χείλος της χρεωκοπίας για να γίνει η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου (Falcon 1) το 2008.

Η SpaceX παρουσίασε πριν λίγο καιρό το σχέδιο αποικισμού στον Άρη (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Η Αμερικάνικη εταιρεία έχει βάλει ως στόχο σε 40 χρόνια από σήμερα να αρχίσει να στέλνει κατοίκους στον πλανήτη αυτόν ενώ το 2020 έχει προγραμματίσει αποστολή στον Κόκκινο πλανήτη, η οποία θα έχει ως σκοπό να εξετάσει τη τεχνολογία που απαιτείται για τη μεταφορά βαρύ εξοπλισμού στην επιφάνεια του Άρη. Αν ο Musk τα καταφέρει, αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποίκηση της ανθρωπότητας στον πλανήτη αυτόν.

Διαβάστε επίσης  Τα γλυπτά έργα του Pablo Picasso

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Musk τόσο στη διάδοση της χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας όσο και στον αποικισμό άλλων πλανητών είναι τεράστιες. Ζητήματα υπάρχουν πολλά τόσο ηθικά όσο και τεχνολογικά αλλά ο Αμερικανός επιχειρηματίας έχει βάλει στόχο να αλλάξει την ανθρωπότητα ή, όπως λέει ο ίδιος, να τη σώσει.

Πηγές

http://www.mirror.co.uk/science/spacex-fly-two-paying-customers-9931207

https://www.forbes.com/sites/joannmuller/2016/07/27/inside-teslas-gigafactory-a-crazy-idea-takes-shape-in-nevada/#1d561434d9b4

Άνθρωπος μπλεγμένος σε όλα. Σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία με τα παράλληλα ενδιαφέροντα να ποικίλουν από μουσική, gadgets και αρκετό gaming έως άπειρες ώρες μπροστά σε αθλητικά δρώμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι