Haruhiko Kawaguchi: Αγάπη από nylon, τάση ή έκ(σταση) ;

Τέλος εποχής. Αρχής μιας καινούριας. Ο Σεπτέμβρης αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μήνα της αλλαγής. Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά τελείωσε, κρουαζιέρα τελικά δε μας πήγε κανείς, ούτε νιώσαμε σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και δυστυχώς καλοκαιρινές διακοπές για πάντα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, όπου ο χρόνος ακολουθεί τακτικά την εναλλαγή των εποχών.

Προχώρησε λοιπόν. Ζεις στην Ελλάδα και μπαίνει φθινόπωρο. Και σου εύχονται καλό χειμώνα. Και ξεκινά αυτή η στηθάγχη. Και από τα άγχη που σε ταλαιπωρούν, ένα αρχίζει να σε ταλαιπωρεί περισσότερο, μετά από την τυχαία ανακάλυψη μιας νέας τάση στη τέχνη. “Plastic covered passion”. Με άλλα λόγια φωτογραφίες ερωτευμένων ζευγαριών που κείτονται αγκαλιά σε σακούλες. Μέσα. Αεροστεγώς. Σε σακούλες αποθήκευσης χειμερινών ρούχων, στην καλύτερη περίπτωση παπλωμάτων.  Και εγείρεται ο προβληματισμός: «Πότε θα κατεβάσω τα χειμερινά;».

Haruhiko Kawaguchi

Από την Ιαπωνία μέχρι την Ελλάδα και παραπέρα, ο Haruhiko Kawaguchi “Photοgrapher Hal”, κατάφερε να διεγείρει συζητήσεις που αφορούν τη δουλειά του. Ο λόγος, η ιδιαίτερη ματιά με την οποία εξετάζει την αγάπη. Προτίμησε να βάλει σε nylon τον έρωτα, παρά τα ρούχα του.

Στη γκαρσονιέρα του κάπου στο κέντρο του Τόκυο φωτογραφίζει ζευγάρια που βρίσκονται αγκαλιασμένα ασφυκτικά σε σακούλες. O Hal προσεγγίζει τα τρελά από αγάπη – και όχι μόνο – ζευγάρια σε nightclubs και τα ενημερώνει για τις ανάγκες του project “Flesh love”.  Χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ότι όλοι εκπλήσσονται – λογικό, ασκεί μεγάλη γοητεία η χρηστικότητα της σακούλας αποσυμπίεσης, ακόμη και από τη διαφήμισή της στο telemarketing – η αντίδρασή τους στην δουλειά του είναι ακραία με κάποια ζευγάρια συμφωνούν άνετα και άλλα να δυσπιστούν και να μην ενδιαφέρονται.

Διαβάστε επίσης  Ζάππειο Μέγαρο: Η ιστορία του και ο Ευαγγέλης Ζάππας

Θα λέγαμε ότι η δουλειά του Ηal αποτελεί ένα είδος λαϊκής τέχνης. Τα ιδιαίτερα έργα του θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τους πίνακες του Αμερικάνου ζωγράφου James Rosenquist που απεικόνιζαν παιδικές κουκλίτσες τυλιγμένες σε διάφανες πλαστικές σακούλες. Όπως και ο Hal, έτσι και στην περίπτωση του James γίνεται λόγος για την αγάπη και κυρίως για τις διαστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία. Σε μια κοινωνία, όπου κινδυνεύουν πάραυτα οι ερωτευμένοι. Από ασφυξία σαφώς, αν αποφασίσουν να λάβουν μέρος στο project.

Gift Wrapped Doll #19, 1992. Πίνακας του James Rosenquist ζωγραφισμένος με λάδι.

Η τέχνη προσπαθεί συχνά να ερμηνεύσει τη ζωή με βασικούς άξονες την αγάπη και τον έρωτα. Καμιά φορά η πρωτοτυπία, ο φετιχισμός και η τρέλα –εκείνη η δημιουργική ποιότητα τρέλας –κατορθώνουν να περιγράψουν συναισθήματα, καταστάσεις και προβληματισμούς  με τρόπο που διχάζει και συχνά σοκάρει.

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, φθινοπώριασε. Η δουλειά του Hal και άλλων καλλιτεχνών της τάσης του pop art αφήνουν σαφή μηνύματα για τον τρόπο με τον οποίο μετουσιώνεται ο έρωτας στην σύγχρονη κοινωνία. Με αφορμή αυτό ας δώσουμε τη πρώτη συμβουλή για φέτος το φθινόπωρο:

Τώρα που θα κατεβάσετε τα χειμερινά κοιτάχτε καλού κακού μην έχετε ξεχάσει στην αποσυμπίεση κανέναν μεγάλο έρωτα απ’ τα πέρσι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ

ΔΕΠΥ: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Τι είναι ΔΕΠΥ Η δεπυ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με

Το φαινόμενο doppelgänger

Με το φαινόμενο doppelgänger (ή αλλιώς το φαινόμενου του διπλού