
Τζένη Βάνου. Η κυρία που μάγεψε τον Μίμη Πλέσσα και πολλούς συνθέτες ακόμα με την βραχνή φωνή της. Τ’ όνομά της έχει συνδεθεί με το λαϊκό τραγούδι. Μούσα πολλών συνθετών χωρίς ποτέ να είναι σταρ. Στοίχειωσε με τα τραγούδια της το λαϊκό πεντάγραμμο χωρίς να κάνει περιουσία. Βραβεία και διακρίσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Πολωνία. Έκανε πολλά ντουέτα, ωστόσο τα περισσότερα ήταν με τον Γιάννη Βογιατζή. Μια ζωή καθόλου βγαλμένη από παραμύθι, με ανατροπές κι αγώνες αυτή είναι η Τζένη Βάνου, όπως την αγάπησε ο λαός. Μια γυναίκα του λαού, με μπέσα, τίμια και ηθική μας μάγεψε και μας συνεπήρε πολλές φορές με τα τραγούδια που ακόμη και σήμερα ακούγονται σε μαγαζιά και ραδιόφωνα. Ο κόσμος πόσες φορές κι αν δεν έχει τραγουδήσει τα εξής: “Σε βλέπω στο ποτήρι μου”, “Η σκλάβα σου”, “Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου”, “Έρωτά μου ανεπανάληπτε”, “Χίλιες βραδιές”, “Αγόρι μου” κ.α. . Έχει πει τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως είναι: Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Κώστας Καπνίσης, Τάκης Μωράκης, Ζακ Ιακωβίδης.
Λίγα λόγια για την ίδια
Η Τζένη Βάνου ή αλλιώς Ευγενεία Βραχνού, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα και το άλλαξε για να μην ανακαλύψει ο πατέρας της πως τραγουδούσε, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα. Η μητέρα της τους εγκατέλειψε όταν ήταν η Τζένη πολύ μικρή και γι’ αυτό ο πατέρας της τής έκοψε κάθε επικοινωνία μαζί της. Ο πατέρας της ήταν πολύ αυστηρός αλλά και ηθικός σαν χαρακτήρας, κι έτσι μεγάλωσε κι η μικρή Τζένη Βάνου. Όμως, όπως κάθε παιδί, έτσι κι η μικρή τότε Τζένη αποζητούσε την παρέα και την φροντίδα της μητέρας της, το αποκορύφωμα ήταν όταν σε ηλικία 14 ετών η Τζένη έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Τότε, κι ο πατέρας της λόγω των καταστάσεων αναγκάστηκε να γίνει πιο ελαστικός, χωρίς να καταφέρει να πραγματώσει αυτό που ονειρευόταν η μικρή Τζένη. Όλον αυτόν τον καιρό σύντροφό της είχε ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο, την γιαγιά της. Η αυστηρότητα του πατέρα της δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτό το κομμάτι. Αργότερα, ο ίδιος ονειρευόταν για την κόρη του πανεπιστημιακές σπουδές κι ανάλογη καριέρα, γι’ αυτό και η Ευγενεία Βραχνού έγινε Τζένη Βάνου.
Το 1959 ξεκίνησε ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Όταν ο πατέρας της έμαθε πως η κόρη του τραγουδούσε, την έδιωξε από το σπίτι. Το 1964 κέρδισε το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι: “Τώρα” του Μίμη Πλέσσα. Σε όλη την δεκαετία του ’60 εμφανιζόταν στο μεγάλο νυχτερινό καλοκαιρινό κέντρο: “Νεράϊδα” με μεγάλη επιτυχία. Αργότερα και χωρίς ακόμα ο κόσμος να γνωρίζει το πραγματικό όνομα της Τζένης Βάνου, ο πατέρας της που δούλευε στα πιεστήρια μιας εφημερίδας, κι αφού μάθαινε όλον αυτόν τον καιρό πως όλοι είχαν να λένε για το ήθος και τον χαρακτήρα της Τζένης Βάνου, τής ζήτησε συγνώμη μετανοιωμένος για την συμπεριφορά του απέναντί της. Συγχρόνως τραγούδησε για την ταινία του Νίκου Φώσκολου “Λεωφόρο του μίσους” το κομμάτι: “Σ’ αγαπώ”.
Το 1969 φεύγει για την Αμερική με τον σύζυγό της, τον επιχειρηματία Βασίλη Ρηγόπουλο, και τον γιο τους, Μιχάλη. Ο γάμος αυτός, δυστυχώς για την Τζένη Βάνου, δεν ευδοκίμησε. Γνωστοποιώντας στον κόσμο την κακοποίηση που υπέστη στα χρόνια του έγγαμου βίου της από τον σύζυγό της, ήθελε να δώσει το κίνητρο και την δύναμη και σ’ άλλες γυναίκες να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια για ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν κι εκείνες ίδιο με το δικό της. Ακόμα κι όταν ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους ο σύζυγος της δεν δίσταζε να την κακομεταχειρίζεται. Έτσι, κάποια στιγμή το πήρε απόφαση η Τζένη Βάνου και γύρισε στην Ελλάδα με τα δύο παιδιά της, τον Μιχάλη και την Αθηνά, αναλαμβάνοντας μόνη της εξολοκλήρου την ανατροφή των παιδιών της. Ίσως, κι αυτό να εξηγεί πως το τραγούδι το αντιμετώπιζε σαν εργασία που την έκανε για βιοποριστικούς λόγους. Πάντοτε κύριο μέλημά της ήταν η οικογένειά της, δεν μπλεκόταν σε σκάνδαλα, ηθική, μετρημένη κι ανασφαλής κρατούσε χαμηλό προφίλ και δεν διεκδίκησε ποτέ τον τίτλο της σταρ.

Αργότερα, κι αφού είχε γυρίσει, πλέον, στην Ελλάδα και τα έβγαζε δύσκολα οικονομικά την συνάντησε ο Τόλης Βοσκόπουλος και της έκλεισε συμβόλαιο με την Columbia όπου κι έμεινε για καιρό κι έκανε μεγάλη επιτυχία. Η εκτίμηση, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που έτρεφε στο πρόσωπο του Μίμη Πλέσσα δεν την άφησαν να πει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Αργότερα, το μετάνοιωσε όπως έχει πει και η ίδια, αλλά δεν θα ένοιωθε καλά με τον εαυτό της αν το είχε κάνει. Για την Τζένη Βάνου ο Μίμης Πλέσσας θεωρείτο μέντορας και δάσκαλός της, ήταν αυτός που την βοήθησε ν’ ασχοληθεί στην αρχή με το τραγούδι.
Το 2010 η Τζένη Βάνου πήρε την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει το τραγούδι, μιας και δεν είχε κάτι παραπάνω να της αποφέρει, ζούσε στη Ν. Σμύρνη κι είχε ένα μίνι μάρκετ με τ’ όνομα: “Τζένης μάρκετ” μαζί με τον γιο της. Οι άνθρωποι που συναναστρέφονταν την Τζένη Βάνου είχαν να λένε μόνο τα καλύτερα, το πρόσωπο που συναναστρέφονταν δεν θα πίστευε κανείς πως ήταν μία περσόνα μιας μεγάλης εποχής, φιλική και κοινωνική είχε αναπτύξει μαζί τους πολύ καλές σχέσεις, αφήνοντας πίσω της την αίγλη του κόσμου εκείνου και δείχνοντας το ακομπλεξάριστο του χαρακτήρος της. Δυστυχώς η Τζένη Βάνου τον Αύγουστο του 2013 έκανε μία επέμβαση στον λαιμό της για την αφαίρεση ενός όγκου κι από ‘κείνη την στιγμή ξεκίνησε ο Γολγοθάς της με μεταστάσεις. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2014 απεβίωσε αφήνοντας την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο: “Μεταξά”, όπου και νοσηλευόταν.