Σκάνδαλο Watergate: το τέλος της αλαζονείας του Νίξον

Watergate
Πηγή εικόνας: protothema.gr

Το σκάνδαλο Watergate αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και αποτέλεσε και την αιτία για την παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον. Ο πρόεδρος Νίξον στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί χρησιμοποίησε αθέμιτες μεθόδους για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Δημοκρατικών και έτσι να εξασφαλίσει την πολιτική του νίκη. Σε μία προσπάθεια απόσπασης υλικού από τα γραφεία των Δημοκρατικών στο συγκρότημα Watergate, ο Νίξον και η υπεύθυνη ομάδα για την επανεκλογή του, σκηνοθέτησαν μία ληστεία η οποία έλαβε χώρα στις 17 Ιουλίου του 1972. Η φρουρά του κτηρίου κάλεσε τις αστυνομικές αρχές και τέσσερις άνδρες πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να φωτογραφίζουν αρχεία. Μετά τη σύλληψη των δραστών, αστυνομία ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να  διαλευκανθούν τα κίνητρα μιας αρκετά σκοτεινής υπόθεσης. Την είδηση της ληστείας έφεραν στο φως δύο δημοσιογράφοι της Washington Post, οι οποίοι ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση.

Αφού οι άνδρες αυτοί με καταδικαστική απόφαση οδηγήθηκαν στην φυλακή, άρχισαν να αποκαλύπτονται στοιχεία για την ταυτότητά τους, τα οποία οδήγησαν βήμα βήμα στον Πρόεδρο Νίξον. Οι τέσσερις άντρες ήταν κουβανικής καταγωγής και ένας από αυτούς ήταν ο James W. McCord Jr., που όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Επανεκλογής του Προέδρου (CREEP). Μέλος αυτής της επιτροπής ήταν και ο πρώην γενικός εισαγγελέας John Mitchell και ο πρώην προεδρικός σύμβουλος John Dean.

Την άνοιξη του 1973, η Γερουσία αποφάσισε τη σύσταση μιας επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate. Ο Νίξον θέλοντας να εμποδίσει τις αρχές να φθάσουν μέχρι και την αποκάλυψη της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Watergate, προσπάθησε να σταματήσει τις έρευνες. Ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου ζήτησε από το FBI να σταματήσει τις έρευνες με το αιτιολογικό της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης  Σπήλαιο Πετραλώνων: Ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Μακεδονίας

Ωστόσο το «βαθύ λαρύγγι» του FBI διέρρευσε πληροφορίες εμπλοκής του Προέδρου στο σκάνδαλο. Μετά και την μαρτυρία ενός βοηθού του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος είχε εγκαταστήσει σύστημα αυτόματης καταγραφής στα γραφεία του κτηρίου, ο Νίξον κλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο να παραδώσει τις κασέτες με καταγεγραμμένες συνομιλίες από τα γραφεία του Watergate. Ο Νίξον ταπεινωμένος από τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε παραδώσει καθώς και λόγω της έκτασης του σκανδάλου  αποφάσισε να παραιτηθεί το 1974. Την προεδρία ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Gerald Ford, οποίος απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Νίξον.

Έτσι ο Νίξον έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραιτήθηκε και το Watergate ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα. Αργότερα δημοσιεύματα και μαρτυρίες σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία που είχε υποστεί η Πατ Νίξον (σύζυγος του προέδρου), χειροτέρευσαν ακόμη περισσότερο την αμαυρωμένη φήμη του παραιτηθέντος προέδρου.


Πηγές: 

“Σκάνδαλο Watergate” ανακτήθηκε από: mixanitouxronou.gr

“Ο Νίξον «έσπαγε στο ξύλο τη γυναίκα του – Την έστειλε μια φορά στα Επείγοντα»”
ανακτήθηκε από: iefimerida.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en