Σπάνιο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά

Βαν Γκογκ
Πηγή εικόνας: Lifo.gr

Ένα σχέδιο που αποδόθηκε μόλις πρόσφατα στον Βίνσεντ βαν Γκογκ και δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό, θα παρουσιαστεί στο ομώνυμο Μουσείο του Άμστερνταμ. Ο «νέος» Βαν Γκογκ, με τον τίτλο «Worn Out», χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1882 και είναι μέρος μιας ολλανδικής ιδιωτικής συλλογής. Ήταν γνωστός σε λίγους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μερικών από το Μουσείο Βαν Γκογκ.

Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, ζήτησε από το μουσείο να αναγνωρίσει αν το εν λόγω ανυπόγραφο σχέδιο, ήταν δημιουργία του Βαν Γκονγκ. Σε δήλωσή του, ο ερευνητής Teio Meedendorp, δήλωσε : “Τόσο το στυλ όσο και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, δηλαδή το παχύ μολύβι και το παχύ χαρτί ακουαρέλας, έρχονται σε συμφωνία με τις δημιουργίες και τα σχέδια του ζωγράφου στη Χάγη”. “Εντοπίσαμε επίσης, ίχνη μικρών ζημιών στο πίσω μέρος του σχεδίου, γεγονός που συνδέεται με τον τρόπο που ο Βαν Γκονγκ προσπαθούσε να στερεώσει τα φύλλα χαρτιού σε ξύλινα πλαίσια σχεδίασης”, συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Βαν Γκογκ
Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Το σχέδιο προέρχεται από την εποχή κατά την οποία ο καλλιτέχνης εργαζόταν για να βελτιώσει τις δεξιότητές του ως ζωγράφος, κυρίως πάνω σε πορτραίτα ανθρώπων με αποτέλεσμα να σχεδιάζει ξανά και ξανά.Είναι πολύ σπάνιο ένα νέο έργο να αποδίδεται στον Βαν Γκογκ», δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου Emilie Gordenker. «Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να μοιραστούμε αυτό το πρώιμο σχέδιο και την ιστορία του με τους επισκέπτες μας.»

Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα να κάθεται, σκυμμένος προς τα εμπρός, σε μια ξύλινη καρέκλα, κρατώντας με τα χέρια του το φαλακρό του κεφάλι. Το έργο απέχει πολύ από τις ζωηρές ελαιογραφίες με βάζα με ηλιοτρόπια και γαλλικά τοπία που τελικά μετέτρεψαν τον βασανισμένο Βαν Γκογκ – μετά το θάνατό του το 1890 – σε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου με τα έργα του να δημοπρατούνται σε αστρονομικά ποσά. Αντίθετα, απεικονίζει πώς ως νέος καλλιτέχνης στη Χάγη, το 1882, ο Βαν Γκογκ έπρεπε να αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη αλήθεια -«Ανακάλυψε ότι δεν είχε την ικανότητα να ζωγραφίζει ανθρώπους. Τους σχεδίαζε, όμω,ς επειδή του άρεσε να ζωγραφίζει», είπε ο Meedendorp.

Διαβάστε επίσης  Μάρτιν Κούνεϊ και ένα «μουσείο» πρόωρων μωρών
Βαν Γκογκ
Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Ο Βαν Γκογκ, ο οποίος βασίστηκε στη γενναιοδωρία του αδελφού του Theo καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, έδωσε στα σχέδια αγγλικούς τίτλους σε μια προσπάθεια να αποκτήσει αναγνώριση και ενδεχομένως ακόμη και να βρει δουλειά σε εικονογραφημένο περιοδικό. «Στο μυαλό του, είχε μια ιδέα ότι θα έφτανε πιο μακριά από την Ολλανδία ως καλλιτέχνης», είπε ο Meedendorp.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Σπάνιο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Ανακτήθηκε από: https://www.lifo.gr/now/entertainment/neo-shedio-toy-ban-gkogk-ektithetai-sto-moyseio-toy-amsterntam

Σπάνιο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Ανακτήθηκε από: https://www.google.com/amp/s/m.naftemporiki.gr/amp/story/1777093/spanio-ergo-tou-ban-gkogk-ektithetai-gia-proti-fora-sto-koino

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.