Στρόφιλας: Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης στην Ελλάδα

Πηγή:arxaia-ellinika.blogspot.com

Ο Στρόφιλας βρίσκεται στο νησί της Άνδρου, είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και χρονολογείται στο 4.500-3.300 π.Χ. . Έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που έχει εντοπιστεί στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Άνδρου και στην άκρη των Κυκλάδων. Ο Στρόφιλας ήταν ένας μεγάλος, πυκνοκατοικημένος  και ακμαίος οικισμός με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές. Στοιχεία που έρχονται να ανατρέψουν την ιστορία του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού.

 

Η Τοποθεσία του

Η τοποθεσία του Στρόφιλα βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της δυτικής ακτής της Άνδρου σε μία σημαντική στρατηγική θέση και με δυνατότητα ελέγχου μεγάλου ποσοστού της περιοχής του Αιγαίου. Από την Αττική και την Εύβοια μέχρι τη Σύρο, την Νάξο, την Πάρο αλλά και στο νότιο τμήμα της Άνδρου. Όλα δείχνουν πως τα χαρακτηριστικά του νησιού όπως τα νερά, η βλάστηση και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βοήθησαν στην πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη της τοποθεσίας. Το οροπέδιο της κορυφής του Στρόφιλα είναι φυσικά οχυρωμένο προς την θάλασσα με ψηλούς και απότομους βράχους. Υπάρχουν ασφαλείς αγκυρώσεις και στις δύο πλευρές του ακρωτηρίου και ο οικισμός βρίσκεται στο εκτεταμένο οροπέδιο ύψους 120 και 140 μ. . Η τοποθεσία του Στρόφιλα έδωσε την δυνατότητα στους κατοίκους του να έχουν τον έλεγχο για τις μεταλλικές και θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές από την Αττική και την Εύβοια προς τη Σίφνο και την Πάρο. 

Πηγή:archaiologia.gr (παράσταση πομπής πλοίων στον κεντρικό προμαχώνα)

 

Πηγή:archaiologia.gr  (παράσταση με κυνήγι ελαφιών από τσακάλια στον φυσικό βράχο, βόρεια του τείχους του Στρόφιλα)

Ευρήματα και Βραχογραφίες

Advertisements
Ad 14

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τις ανασκαφές που έγιναν στον Στρόφιλα βρέθηκαν πολύτιμα και σημαντικά ευρήματα όπως ήταν: πήλινα αγγεία, λίθινα εργαλεία, αιχμές βελών και δοράτων από οψιανό, κοσμήματα, ειδώλια και χάλκινα αντικείμενα. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα ευρήματα, αυτό που τραβάει ιδιαίτερα την προσοχή και εντυπωσιάζει είναι οι βραχογραφίες που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και τις αποκωδικοποίησαν. Οι βραχογραφίες συμβολίζουν και αναπαριστούν ανθρώπους, ζώα και πλοία.

Διαβάστε επίσης  Τα μουσεία ευχαριστούν τους ήρωες της υγείας

Η σημασία της αρχαιότερης πόλης στην Ευρώπη 

Ο Στρόφιλας αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που έχει βρεθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Άνδρου και αποτελεί τον μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο, οργανωμένο και πυκνοδομημένο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής. Παρουσιάζει πρώιμες αστικές δομές και η οχύρωση του αποτελεί το αρχαιότερο τεκμηριωμένο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής με πύλη και προμαχώνες.

 

Πηγή:

Chrysopoulos  Philip (2023) Oldest City in Europe Is Strofilas in Greece. Διαθέσιμο από:https://greekreporter.com/2023/11/17/strofilas-greece-oldest-city-europe/?fbclid=IwAR37gtUeP5fYAT7B-41oxZVp1jGijI8MUcur6m8fZ38MlX9RKDpAO3a6YvQ (τελευταία πρόσβαση 7/12/23)

 

Σπουδάζω στο τμήμα Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και είμαι Πολιτικός Επιστήμονας. Από μικρή ηλικία με απασχολούσαν τα θέματα που είχαν να κάνουν με την κοινωνία και ειδικότερα τα ζητήματα που αφορούσαν το έγκλημα. Για αυτόν τον λόγο επέλεξα παράλληλα με τις σπουδές μου να λάβω μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο με τίτλο ''Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία στο μυαλό ενός δράστη''. Για μένα το να γράφω είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και φυσικά να επικοινωνώ την επιστήμη μου μέσα από τα άρθρα μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της