Οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουμε, να συνυπάρξουμε, να λύσουν και να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε ζούμε πραγματικά και στην καθημερινότητά μας έχουμε την τάση να δημιουργούμε πλαίσια καθώς επικοινωνούμε με τον εκάστοτε συνομιλητή. Σε κάθε διαπροσωπική σχέση πρέπει να υιοθετήσουμε υγιή πλαίσια ώστε να υπάρξουν και υγιής διαπροσωπικές σχέσεις.Μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις μπορούμε να εξετάσουμε εκτενέστερα πάρα πολλές παραμέτρους όπως να καταλάβουμε τι μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον άνθρωπο μας ή τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας τι λειτουργεί σωστά και τι όχι.Όταν κάτι γίνεται της λειτουργικό προσπαθούμε μέσω εμφανίσεις να το ανανεώσουμε, να ανασχεδιάσουμε κάποιο πλάνο για το καλύτερο εφικτό, να γίνει πιο λειτουργική σχέση ώστε να διατηρηθεί ζωντανή και υγιή. Κάθε σωστή σχέση που βασίζεται στο να είναι υγιής και σωστή και από τις δύο πλευρές έχει ως βασικο επίκεντρο την επικοινωνία.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και η επικοινωνία που υπάρχει μέσα από αυτές έχουν κάποια βασικά πλαίσια που την στηρίζουν και μπορούν αξιολογήσουν τον εαυτό μας μέσα από αυτά τα πράγματα.
1. Ένα από τα πιο βασικά πράγματα είναι η αυτογνωσία μέσω αυτής γνωρίζεις πόσο καλά μπορείς να επικοινωνήσεις εσύ με τον άλλον άνθρωπο, αν μπορείς να το λειτουργήσεις αυτό κι αν δεν μπορείς να το λειτουργήσεις αυτό. Αν δεν μπορείς να το λειτουργήσεις μπορείς να ρωτήσεις τους φίλους σου ή κάποιον που εμπιστεύεσαι να σου πει την άποψή του για σένα τα πλεονεκτήματα σου τις αδυναμίες σου χωρίς να παραξενεύεις από μόνος σου και να νομίζεις τι πάει λάθος. Οι διαπροσωπικές σχέσεις στις μέρες μας έχουν γίνει πάρα πολλές δύσκολες και μπορούμε να της διευκολύνουμε κάποιες απλές ερωτήσεις απέναντι στον άνθρωπο που μιλάμε όπως να το ρωτήσουμε πως σου φαίνεται η άποψή μου, τι σε δυσκολεύει στον τρόπο που επικοινωνούμε, γιατί πιστεύεις ότι δε λειτουργεί ανάμεσα μας με τον τρόπο αυτό που επικοινωνούμε μπορείς να ακούσεις την απάντηση που έχει να σου δώσει να την σκεφτείς και να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολο και για τους δύο σας. Σε κάθε διαπροσωπική σχέση θα πρέπει να σκεφτόμαστε πέρα από τον εαυτό μας και τον απέναντι άνθρωπο που συνομιλούμε καθώς θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το άλλο πρόσωπο. Προσπάθησε να μπεις στη θέση του άλλου να καταλάβεις την νοοτροπία του τα κίνητρα του, τις ευαισθησίες που μπορεί να έχει η πως μπορεί να ερμηνεύσει τα λόγια σου αν δεν ειπωθούν με τον κατάλληλο τρόπο ή αν παρερμηνευτούν.
2. Κερδίστε και οι δυο.
Το να υπάρξει μία σωστή επικοινωνία οφείλεται στο θετικό προβάδισμα που πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές μπορεί ο κάθε άνθρωπος να θέλει να αποδείξει ότι έχεις δίκιο αλλά ταυτόχρονα ο άλλος άνθρωπος οφείλει να παραδεχτεί το λάθος του. Μπορέσει να έχεις δίκιο σε όλα αυτά που λες να θέλεις να κερδίσεις το επιχείρημα που έχεις θέση αλλά μέσω αυτού του τρόπου η σχέση μπορεί να μπαίνει σε κίνδυνο γιατί απέναντι σου νιώθει ότι απειλείται. Στις διαπροσωπικές σχέσεις δεν θα ήταν καλό να υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους συνομιλητές ώστε να μη φέρει ο ένας τον άλλον σε δύσκολη θέση αλλά ο καθένας να δώσει στον άλλον τον απαραίτητοΧρόνο ώστε να σκεφτεί και να μπορέσει να επανέλθει σε μία πιο σωστή επικοινωνία.
3. Δώσε βάση στα γεγονότα
Για να υπάρξει πιο σωστή επικοινωνία καλό είναι από την κρινόμαστε γεγονότα, να εστιάζουμε σε αυτά και όχι στα συναισθήματά και στις προσωπικές ερμηνείες. Για παράδειγμα όταν συζητάμε ένα θέμα καλό είναι να μην επηρεαζόμαστε από τις προσωπικές απόψεις και τις συμπεριφορές των άλλων αλλά να εστιάζουμε στα γεγονότα με δική μας προσωπική άποψη Και την συμπεριφορά που μπορεί να έχουν οι άλλοι.
4. Μίλησε και άκου σε κάθε ανθρώπινη συναναστροφή που έχεις στη ζωή σου
Και κάθε προσωπική επικοινωνία και συναναστροφή που έχουμε στη ζωή μας είναι αμφίδρομη, φροντίζουμε σαν άνθρωποι να ακούμε πάντα του συνομιλητή μας προσπαθώντας όμως να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην άποψή μας. Να είμαστε επικεντρωμένη σε όλα αυτά που έχουμε να πούμε, να είμαστε πιο ουσιώδης στην επικοινωνία που έχουμε με τον άνθρωπο μας είμαι τους φίλους μας ή με την οικογένειά μας.
εν κατακλείδι
Και στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα της διαπροσωπικής επικοινωνίας φαίνεται στην πράξη, καθημερινά επικοινωνούμε με πάρα πολλούς ανθρώπους είτε αυτή είναι φίλη μας είτε συνάδελφοι στη δουλειά μας, είτε είναι οικογένεια μας. Κάποιες από αυτές τις συναναστροφές και σχέσεις που έχουμε θα λειτουργήσουν σωστά και καλά ενώ κάποιες άλλες δεν θα λειτουργήσουν όπως ακριβώς θέλουμε.Το να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας μας σίγουρα μπορεί να με φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα πάντα όμως θα ξέρουμε ότι έχουν προσπαθήσει, θα έχουμε δει μία κατάσταση από άλλη απτική γωνία καθώς έχουν προσεγγίσει θετικά τον άλλον ενώ σίγουρα θα έχουμε νιώσει ότι προσπαθούμε.