Εργασιακή Ψυχολογία: H Μεγάλη Παραίτηση

Είναι ευνόητο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μια σταδιοδρομία, η οποία θα τους προσφέρει οικονομική ανεξαρτησία, δημιουργικότητα και ευκαιρίες ανάπτυξης. Λογικά, ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον σου δωρίζει ικανοποίηση, ισορροπία και ευελιξία. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους γεννήθηκε η ‘ Μεγάλη Παραίτηση’, μια νέα οικονομική τάση, η οποία οδηγεί τους εργαζόμενους σε μια μαζική, οικειοθελή παραίτηση από την εργασία τους!

Πράγματι, χιλιάδες εργαζόμενοι με αφορμή την υγειονομική κρίση του 2020 οδηγήθηκαν στο κατώφλι μιας αξιακής κρίσης. Συγκεκριμένα, άρχισαν να αναθεωρούν το πώς επιθυμούν να ζήσουν την ζωή τους, τι πραγματικά θέλουν και ποια είναι τα όρια τους. Προφανώς, όλα ξεκίνησαν από μια γενική δυσφορία, η οποία εξελίχθηκε σε ευρύτερες συζητήσεις κι έτσι εμφανίστηκε ένα νέο μαζικό κύμα…

Τα αποτελέσματα της έρευνας φωνάζουν

Πραγματικά, το εν λόγω φαινόμενο διέγειρε την περιέργεια για βαθύτερη εξερεύνηση με αποτέλεσμα η γνωστή συμβουλευτική εταιρεία McKinsey να αναλάβει να διερευνήσει βαθύτερα την υπόθεση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας το 40% των εργαζομένων από τις Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Βρετανία και Σιγκαπούρη σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους το επόμενο εξάμηνο ανεξάρτητα από το αν έχουν βρει την επόμενη εργασία ή όχι. Επιπρόσθετα, από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραιτηθεί πάνω από 40 εκατομμύρια πολίτες των Η.Π.Α.!
Αδιαμφισβήτητα, κάποιες εταιρείες αδυνατούν να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό – όπως λένε – κι από την άλλη μεριά, όταν το βρίσκουν δεν μπορούν να το διατηρήσουν! Το γεγονός αυτό παραμένει παράδοξο, ωστόσο δεν οφείλεται στην ‘ Μεγάλη Παραίτηση’. Απλά τώρα είναι πολύ πιο έντονο, ειδικά μετά τη μεγάλη πανδημία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για ποιους λόγους ικανοί και παραγωγικοί υπάλληλοι οδηγούνται σε παραίτηση;

1. Τοξικό Εργασιακό Περιβάλλον

Δυστυχώς, σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η ψυχολογική κακοποίηση, η συκοφαντία, η ανευθυνότητα, το ψέμα, ο παραλογισμός, τα παιχνίδια εξουσίας, οι κλίκες, η αργοσχολία και η άδικη επίπληξη η παραίτηση των ικανών εργαζομένων είναι, απλώς, θέμα χρόνου. Είναι αυτονόητο ότι οι καλοί υπάλληλοι αποδίδουν μόνο όταν το θέλουν και αυτό συμβαίνει μόνο όταν το εργασιακό περιβάλλον είναι φιλικό!

Διαβάστε επίσης  O δρόμος προς την Αυτοπραγμάτωση σύμφωνα με τον Abraham Maslow

2. Μη Ταύτιση Εταιρικής Κουλτούρας

Η κάθε επιχείρηση ή οργανισμός έχει την δική της εργασιακή κουλτούρα. Θεωρητικά οφείλει να συμβαδίζει με τις αξίες της, τους στόχους και το όραμα της. Τι συμβαίνει, όμως, όταν η κουλτούρα της εταιρείας δεν ταιριάζει με την κουλτούρα του ατόμου; Τι συμβαίνει όταν το άτομο ανακαλύπτει ότι η κουλτούρα της εταιρείας αναγράφεται μόνο στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό ή ακόμα χειρότερα, ακριβώς το αντίθετο; Λογικά, ο υπάλληλος που καταπιέζεται ή έχει βρεθεί προ εκπλήξεων θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην αναζήτηση ενός άλλου εργασιακού περιβάλλοντος, οι αξίες του οποίου θα συμβαδίζουν με τις δικές του, αλλά πάνω από όλα με αυτό που υπόσχεται και πρεσβεύει η εταιρεία!

3. Έλλειψη Αναγνώρισης

Όταν ένας εργαζόμενος δίνει τον καλύτερο του εαυτό και τον πολύτιμο χρόνο του αξίζει τουλάχιστον ένα μπράβο! Με άλλα λόγια, την αναγνώριση της προσπάθειας του και την εκτίμηση. Αντιθέτως, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και ό,τι αναφέρθηκε στην πρώτη περίπτωση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την αδιαφορία, την υποβίβαση, ακόμα και την κλοπή της ιδέας ή της παραγωγής του! Δεν είναι τεράστια απογοήτευση αυτό; Δεν επιβάλλεται να φύγει και να προσφέρει τα προσόντα του κάπου αλλού όπου θα εκτιμηθούν;

Advertising

4. Υπερφόρτωση Αρμοδιοτήτων και Εργασιακή Εξάντληση

Οι πολλές ώρες εργασίας, η πίεση, το άγχος και τα πολλαπλά καθήκοντα οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξουθένωση. Συχνά, οι προϊστάμενοι αναθέτουν τις πιο σημαντικές και δύσκολες αρμοδιότητες στους ικανούς. Ως παρεπόμενο, αν διαπιστώσουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν, στη συνέχεια τους αναθέτουν όλο και περισσότερα καθήκοντα. Λες και δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο περισσότερο τιμωρούν και βασανίζουν παρά επιβραβεύουν!
Αν μέσα σε όλα αυτά λείπουν και οι ανάλογες απολαβές ή επιβραβεύσεις οι εργαζόμενοι θα παραιτηθούν με σκοπό να αναζητήσουν μια εργασία με πιο ανθρώπινους ρυθμούς!

Διαβάστε επίσης  Doomscrolling: ο εθισμός στις αρνητικές ειδήσεις

5. Έλλειψη Κινήτρων και Προκλήσεων

Είναι γνωστό ότι σε πολλούς οργανισμούς οι προϊστάμενοι είναι αρκετά συγκεντρωτικοί. Με αυτόν τον τρόπο, οι ικανοί παραμένουν στάσιμοι και βουβοί, δεν εξελίσσονται και ρουτινιάζουν διεκπεραιώνοντας μονότονα κι επαναλαμβανόμενα καθήκοντα. Οι ικανοί υπάλληλοι, όμως, επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους, να μαθαίνουν καινούρια πράγματα και να αναπτύσσονται. Άλλωστε, αυτό περίμεναν τόσα χρόνια είτε ως φοιτητές στα θρανία είτε ως άνεργοι στην ουρά! Είναι επόμενο να χαθεί το ενδιαφέρον τους και να επιδιώξουν μια θέση αλλού που θα αισθάνονται πιο χρήσιμοι και με προοπτικές εξέλιξης!

6. Πρόσληψη και Προαγωγή Ανεπαρκών Υπαλλήλων

Αν ήσασταν ένας ικανός εργαζόμενος και σε ειδικές περιπτώσεις ιδιαίτερα ταλαντούχος δεν θα επιθυμούσατε να εργάζεστε με καλύτερους ή τουλάχιστον όμοιους σας; Θα δεχόσασταν να σας τραβούν πίσω ή ακόμα χειρότερα να σας λένε να ξεχάσετε όσα ξέρετε και να ξεκινήσετε από το μηδέν; Θα σας άρεσε να συνυπάρχετε με ράθυμους κι ανεπαρκείς ανθρώπους; Δεν θα ήταν ανυπόφορο να βλέπετε αυτά τα άτομα να προάγονται και να είστε υποχρεωμένοι να εργάζεστε κάτω από τις οδηγίες τους; Τι θα κάνατε αν επειδή φοβόντουσαν τη σύγκριση μαζί σας σάς έβγαζαν κιόλας από τον κύκλο;

7. Μη Τήρηση Υποσχέσεων

Πόσες φορές οι προϊστάμενοι αναιρούν στις υποσχέσεις που δίνουν ή τις αποφάσεις τους; Κι εκ των υστέρων, πώς απαιτούν από τους εργαζόμενους να τους εμπιστεύονται και να τους εκτιμούν; Για να αναπτυχθεί και να λειτουργεί μεθοδικά ένας ικανός υπάλληλος πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον ανώτερο του και να νιώθει ασφάλεια και σταθερότητα. Διαφορετικά θα κουραστεί, θα προσπαθήσει εν ερήμην να γίνει όμοιος, αφερέγγυος και απρόβλεπτος με χαμηλή παραγωγή και ανύπαρκτο ενδιαφέρον. Σαφώς και θα αναζητήσει ένα πιο σταθερό εργασιακό περιβάλλον.

Advertising

8. Χαμηλό Εισόδημα

Τέλος, ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι εργάζονται είναι για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες – ρεύμα, νερό, ενοίκιο, διατροφή, οικογένεια, ιατρική περίθαλψη, διασκέδαση κτλ.- έτσι δεν είναι; Όταν το εισόδημα ενός υπαλλήλου είναι πολύ χαμηλό, πολλές φορές ανύπαρκτο ή αργοπορεί συστηματικά ή δε συνάδει με τις υπερωρίες και την προσφορά του θα αδυνατεί να ζει με αξιοπρέπεια και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Σίγουρα θα αναζητήσει μια εργασία με καλύτερο μισθό για να ζήσει πιο άνετα!

Διαβάστε επίσης  Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία: αρχές και ιστορική αναδρομή

Συμπεράσματα

Πίσω από κάθε παραίτηση κρύβεται κι ένας διαφορετικός λόγος, μια προσωπική ιστορία. Σίγουρα είναι ένας από τους παραπάνω ή και ένας συνδυασμός αυτών. Δεν αποκλείεται να είναι και άλλοι οι λόγοι, πιο ευαίσθητοι, ιδιαίτεροι ή ακόμα και σκοτεινοί. Ωστόσο, δεν είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, χωρίς λύση και παράθυρο στο μέλλον για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η αντικειμενική θεώρηση της σημερινής πραγματικότητας εύκολα αποδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη έκλυση ηθών και μια βαθιά κρίση αξιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί το ονομάζουν έλλειψη ανθρωπιάς. Οι εργαζόμενοι είναι, πάνω από όλα, άνθρωποι με προσωπικότητα, απόψεις, ανασφάλειες, φόβους, προβλήματα και ανάγκες. Δεν είναι υποδεέστεροι δούλοι, αναλώσιμοι αριθμοί, μηχανήματα ή ρομπότ και σίγουρα όχι, το παιχνίδι σας! Αντιθέτως, τους αξίζει ο ανάλογος σεβασμός και η σωστή συμπεριφορά.

Και μια ευχή

Είναι επιτακτική η ανάγκη οι αρμόδιοι κοινωνικοπολιτικοί φορείς να μεριμνούν για ένα υγιές και φιλικό εργασιακό περιβάλλον και οι ιδιωτικές εταιρείες να εκτιμούν τους άξιους υπαλλήλους τους. Όλοι μαζί πρέπει να δημιουργούν τις συνθήκες που θα κάνουν τους υπαλλήλους να απολαμβάνουν – όχι, απλώς να διεκπεραιώνουν ή να αποστρέφονται –την εργασία τους και να εξελίσσονται μέσα από αυτήν.
Και τότε δεν θα ανησυχούν – υποκριτικά ή μη – μήπως χάσουν τους υπαλλήλους τους, διότι απλούστατα οι τελευταίοι δεν θα θέλουν να φύγουν! Όπως είδατε τα αποτελέσματα της έρευνας McKinsey φωνάζουν. Αλήθεια, έχετε ποτέ διαβάσει έρευνα για το ίδιο θέμα που να αφορά τη χώρα μας ή τα ξέρετε από μόνοι σας..;
Αν θέλετε να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας, όπως έκαναν εκατομμύρια άνθρωποι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη μετά το 2020, κάντε το!

Πηγή: www.psychology.gr/work-psychology

Advertising

Τελείωσα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πέρασα με την 1η Υποτροφία και το Ά Βραβείο. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Από μικρή μελετούσα πιάνο και στην ηλικία των 16 κέρδισα το Ά Βραβείο στην Αττική και Τιμητική Διάκριση σε όλη την Ελλάδα στους Ά Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο Ωδείο Αθηνών τιμήθηκα με το Ά Βραβείο Ερμηνείας, όπως και μια μαθήτρια μου στα πλαίσια του Πρακτικού Διδασκαλείου. Πολύ αργότερα, έφυγα στη Μελβούρνη αναζητώντας ένα πιο λειτουργικό κράτος πρόνοιας κι ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον. Εργάστηκα σε ένα ωδείο κάνοντας τα όνειρα μου για τη μουσική πραγματικότητα. Οδήγησα μέσα σε ένα χρόνο 14 παιδιά στις εξετάσεις - κάνοντας νέο ρεκόρ με διαφορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ωδείου - εκ των οποίων πέρασαν όλα και τα 4 βραβεύτηκαν. Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους αργόσχολους και σκοτεινούς που δε διστάζουν να σε υπονομεύσουν για να μη φανεί η αξία σου. Δε σέβονται τη μόρφωση, τη γνώση και τη δημιουργία παρά τη δύναμη, την εξουσία, τα χρήματα, τα παιχνίδια και την ομορφιά. Καταφύγιο μου η μουσική, η ποίηση, η συγγραφή, ο διαλογισμός και το Τρίτο Πρόγραμμα. Γράφω για τους φωτεινούς και όσους πολεμούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025