Το Σύνδρομο της Ψηλής Παπαρούνας: Ένα Παγκόσμιο Φαινόμενο

Όταν κάποιος είναι χαρούμενος ή επιτυγχάνει έναν στόχο, οι άλλοι αισθάνονται κατώτεροι και προσπαθούν να μειώσουν την επιτυχία του. Tον βλέπουν να ξεχωρίζει και δεν αντέχουν. Ασκούν έντονη κριτική, τον δυσφημίζουν και τον σχολιάζουν αρνητικά. Παρόλο που η επιτυχία θα πρέπει να συνοδεύεται από χαρά και ενθουσιασμό – τόσο από αυτόν που τη βιώνει, όσο και από τον περίγυρό του – συχνά βλέπουμε το αντίθετο.

Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε ‘Σύνδρομο της Ψηλής Παπαρούνας’ και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο όπως στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Χιλή και τη Σκανδιναβία, συχνά μεταμφιεσμένο κάτω από άλλες ονομασίες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τι λέει η Linda Humphreys

Η Linda Humphreys είναι ψυχολόγος και Life Coach. Της ζητήθηκε να περιγράψει το Σύνδρομο της Ψηλής Παπαρούνας και απάντησε ως εξής:

«Η επιτυχία ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανεπάρκειας, ανασφάλειας, φόβου, ζήλιας και θυμού σε κάποιους, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία να τον ισοπεδώσουν, όπως την ψηλή παπαρούνα».

Η Linda τόνισε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται σε άτομα που δεν είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Τα άτομα αυτά προβάλουν όλη αυτήν την αρνητικότητα πάνω σε άλλους και τα επιτεύγματα τους. Ενδέχεται η συμπεριφορά τους να πηγάζει από βαθιές πληγές παραμέλησης κι έλλειψης φροντίδας, ο πόνος των οποίων δεν έχει ακόμη επουλωθεί.

Διαβάστε επίσης  Ανεργία: Ένα σύγχρονο πρόβλημα με ψυχολογικές επιπτώσεις
Advertising

Στη συνέχεια, η Δρ. Humphreys μας προτρέπει όλους να επιδιδόμαστε σε ό,τι μας γεμίζει και μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους με επιμονή και υπομονή. Μας συμβουλεύει να μην επιτρέπουμε σε κακοπροαίρετα σχόλια να μας απομακρύνουν από τους στόχους μας ή να μας εμποδίσουν από το να ακολουθήσουμε τη ζωή που έχουμε ονειρευτεί. Υπογραμμίζει ότι αν χρειαστεί να απομακρυνθούμε από κάποιους ανθρώπους που στέκονται εμπόδιο πρέπει να το κάνουμε!

Πώς πήρε το όνομα του

Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, ο γιος του Ρωμαίου βασιλιά Λούκιου Ταρκίνου αποκεφάλισε όλους τους ανθρώπους με υψηλά αξιώματα στην πόλη του. Όλοι αυτοί κατά κάποιο τρόπο «ξεχώριζαν» πολύ και δεν ήθελε να αποτελέσουν απειλή για τον ίδιο. Ποιος του έδειξε ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διακυβέρνησης ενός τόπου; Μα φυσικά, ο ίδιος του ο πατέρας!

Advertising

Βγαίνοντας στον κήπο με ένα ραβδί ‘αποκεφάλισε’ όλες τις ψηλότερες παπαρούνες που ευδοκιμούσαν εκεί. Με αυτήν την κίνηση ήθελε να δείξει στον γιο του πώς διοικούν με επιτυχία! Το συγκεκριμένο ιστορικό συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για την ονομασία του εν λόγω συνδρόμου! Την ίδια τακτική συμμεριζόταν και ο Θρασύβουλος το 500 π.Χ. και για αυτό συμβούλευσε τον Περίανδρο με παρόμοιο τρόπο. Στόχος οι μορφωμένοι και όσοι είχαν χαρίσματα!

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Δείξτε συμπόνια στους ανθρώπους που υποφέρουν από το σύνδρομο της ψηλής παπαρούνας, καθώς η συμπεριφορά τους πηγάζει από βαθιές πληγές πόνου και παραμέλησης. Απομακρυνθείτε. Συνεχίστε να κάνετε αυτό που σας αρέσει και νιώστε περήφανοι για τα κατορθώματα σας χωρίς τύψεις. Άλλωστε πρόκειται για μια προβολή πάνω σας.

Διαβάστε επίσης  Κατοικίδιο και παιδί: ποια τα οφέλη της συνύπαρξής τους
Advertising

Δημιουργήστε μια ομάδα υποστήριξης για να αποφύγετε την αρνητική ενέργεια και τα ‘πυρά’ εναντίον σας. Να έρχεστε σε επαφή με άτομα που σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν. Με άτομα που χαίρονται ειλικρινά για κάθε επιτυχία σας μικρή ή μεγάλη. Εποικοδομητική κριτική θα πάρετε από εκείνους και όχι, από όσους θέλουν, απλώς, να κόβουν τις ψηλές παπαρούνες!

Μη σπαταλάτε την πολύτιμη ενέργεια σας προσπαθώντας να αποδείξετε ότι αξίζετε σε αυτούς τους ανθρώπους. Μην εξηγείτε και μην επιχειρηματολογείτε. Άλλωστε, έχετε καταλάβει ότι τα κίνητρα τους είναι άλλα. Διοχετεύστε το χρόνο σας σε αυτό που αγαπάτε και σε όσους αγαπάτε!

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν ή αντιλαμβάνονται οι άλλοι τις επιτυχίες σας, ούτε τα αίτια και τις επιπτώσεις του εν λόγω συνδρόμου. Εσείς το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε την πορεία που έχετε χαράξει, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται και λένε οι άλλοι.

Η ζωή είναι μικρή και σας ανήκει. Πορευτείτε με τα δικά σας θέλω για να είστε ευτυχισμένοι. Τι να πουν και αυτοί που έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια του Περίανδρου και το γιο του Ταρκίνου, Σέξτους; Δεν πρόλαβαν ούτε καν να επιχειρηματολογήσουν!

Advertising

Ο κήπος είναι μεγάλος και μας χωράει όλους 

Συνεπώς, δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα να προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία μας. Όπως, επίσης, δεν υπάρχει λόγος να εξηγούμε πώς σχεδιάζουμε να ανεβούμε τα σκαλιά προς την επιτυχία. Άλλωστε τι είναι επιτυχία; Ως λέξη ή κατάσταση αποτελεί συνώνυμο της ευτυχίας;

Διαβάστε επίσης  Ο Carney Landis και τα συναισθήματα όλων μας

Μήπως η ευτυχία – επιτυχία είναι αποκλειστικά προσωπικό μας θέμα και οι έννοιες τους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο; Μήπως αυτές οι λέξεις δεν πάνε μαζί, χέρι–χέρι για κάποιους; Παράδειγμα: O Ιάκωβος θεωρεί ότι ο τάδε αγαπημένος του εκατομμυριούχος ηθοποιός είναι επιτυχημένος. Τον ρώτησε αν είναι ευτυχισμένος;

Advertising

Η μόνη μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν ή αντιλαμβάνονται οι άλλοι τα επιτεύγματα μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, ούτε πρέπει να προσπαθούμε να περάσουμε απαρατήρητοι, επειδή φοβόμαστε για το αν θα σχολιαστούμε αρνητικά από τον περίγυρο μας.

Γιατί η αριστεία να γίνει στίγμα; Γιατί να κόψουμε την ψηλή παπαρούνα; To να έχεις πάει μπροστά και να το γιορτάζεις είναι στοιχείο αλαζονείας και υπεροψίας; Άλλωστε, η ενέργεια μας δίνεται σε εκείνους που μας αγαπούν αυθεντικά και το έχουν αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου, σωστά; Πολύς κόσμος έχει ανάγκη από ψηλές παπαρούνες. Οπότε μην τις στερείς από τον εαυτό σου και τους άλλους! Ο κήπος είναι μεγάλος και μας χωράει όλους μας!

Πηγές: www.pillowfights.gr, www.el.wikipedia.org

Advertising

 

Τελείωσα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πέρασα με την 1η Υποτροφία και το Ά Βραβείο. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Από μικρή μελετούσα πιάνο και στην ηλικία των 16 κέρδισα το Ά Βραβείο στην Αττική και Τιμητική Διάκριση σε όλη την Ελλάδα στους Ά Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο Ωδείο Αθηνών τιμήθηκα με το Ά Βραβείο Ερμηνείας, όπως και μια μαθήτρια μου στα πλαίσια του Πρακτικού Διδασκαλείου. Πολύ αργότερα, έφυγα στη Μελβούρνη αναζητώντας ένα πιο λειτουργικό κράτος πρόνοιας κι ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον. Εργάστηκα σε ένα ωδείο κάνοντας τα όνειρα μου για τη μουσική πραγματικότητα. Οδήγησα μέσα σε ένα χρόνο 14 παιδιά στις εξετάσεις - κάνοντας νέο ρεκόρ με διαφορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ωδείου - εκ των οποίων πέρασαν όλα και τα 4 βραβεύτηκαν. Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους αργόσχολους και σκοτεινούς που δε διστάζουν να σε υπονομεύσουν για να μη φανεί η αξία σου. Δε σέβονται τη μόρφωση, τη γνώση και τη δημιουργία παρά τη δύναμη, την εξουσία, τα χρήματα, τα παιχνίδια και την ομορφιά. Καταφύγιο μου η μουσική, η ποίηση, η συγγραφή, ο διαλογισμός και το Τρίτο Πρόγραμμα. Γράφω για τους φωτεινούς και όσους πολεμούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν λιτή και

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή: