Mirroring: επικοινωνία με το βρέφος

Mirroring: επικοινωνία με το βρέφος

Τα νέα είναι συγκλονιστικά. Το τεστ που κρατάς στα χέρια σου σου ανακοινώνει πως σε λίγο καιρό θα γίνεις γονιός. Και ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, άγνωστος. Και φροντίζεις να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για τον νέο αυτόν κόσμο, την νέα ζωή που έρχεται. Και διαβάζεις, ψάχνεις, ενημερώνεσαι, αγοράζεις. Και επιτέλους η μεγάλη στιγμή έφθασε: το μωρό σου είναι πλέον εδώ, μαζί σας. Μπορείς να το αγγίξεις, να το φιλήσεις, να το μυρίσεις, να το αισθανθείς.

Να το καταλάβεις; Και, ακόμη σημαντικότερο, να σε καταλάβει εκείνο; Πώς μπορείς να αποκτήσεις επικοινωνία με αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που έχεις απέναντί σου;

Ο ιδανικότερος τρόπος ονομάζεται mirroring, ή αλλιώς η τέχνη να καθρεφτίζεις τις εκφράσεις του μωρού σου.

Advertisements
Ad 14

Η καθρεπτική επικοινωνία αποτελεί μια βασική μορφή συναισθηματικής, μη λεκτικής  επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, που βοηθά τον έναν να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις και τα συναισθήματα του άλλου. Στην ουσία, αυτού του είδους η επικοινωνία περιλαμβάνει την άμεση βλεμματική επαφή, την αμοιβαιότητα, την συναισθηματική επαφή  και συγχρονισμό με τον σημαντικό άλλο, την άμεση ανταπόκριση στις αντιδράσεις του άλλου, το καθρέφτισμα των αντιδράσεων αυτών μιμούμενοι τις κινήσεις, τις εκφράσεις, τις φωνούλες του βρέφους. Και ακριβώς για όσα προαναφέρθηκαν είναι η καταλληλότερη επικοινωνία με το βρέφος.

Από τη στιγμή που γεννιέται, το παιδί έρχεται σε επαφή με αμέτρητα ερεθίσματα. Είναι από πολύ νωρίς ικανό να αντιλαμβάνεται και να συλλέγει πληροφορίες. Μαθαίνει αρχικά τον κόσμο γύρω του κυρίως μέσω της διάδρασης του με τον φροντιστή του. Μαθαίνει και τον εαυτό του σιγά σιγά μέσω των αντιδράσεων του φροντιστή του. Μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να κατανοήσει τον εαυτό του ως ξεχωριστή οντότητα. Για να συνεχίσει τη διερεύνηση του γύρω του κόσμου χρειάζεται πρώτα να αισθανθεί ασφαλές ώστε να έχει τα εφόδια να προχωρήσει.

Διαβάστε επίσης  Ενσυναίσθηση: η σημασία της στις διαπροσωπικές σχέσεις

Ο δεσμός με τον φροντιστή του είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την περαιτέρω εξέλιξη του. Το καθρέπτισμα των αντιδράσεων του από τη μητέρα και τον πατέρα διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ τους και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ασφαλούς δεσμού. Mέσω της τρυφερής επικοινωνίας τους με βάση το mirroring το βρέφος αναπτύσσεται στον συναισθηματικό τομέα, μέσω του συγχρονισμού των δεξιών ημισφαιρίων βρέφους/φροντιστή, επιτυγχάνεται η ισορροπία και το παιδί εισάγεται σε έναν κόσμο γεμάτο συναισθήματα και ενσυναίσθηση.

Η θέση που έχει ένα βρέφος όταν θηλάζει είναι η ιδανική για αυτήν την πρώιμη, αλλά τόσο σημαντική μορφή επικοινωνίας. Η αγκαλιά, η συνεχής δερματική και βλεμματική επαφή, τα παιχνιδίσματα, η αναπαραγωγή των μικρών φωνών και εκφράσεων του βρέφους από τον γονέα, η ηρεμία και το άγγιγμα του φροντιστή, δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στο βρέφος.

Οι γονείς είναι πολύ σημαντικό να έρχονται σε επαφή με αυτές τις πληροφορίες ώστε να αποκτούν από πολύ νωρίς κώδικα επικοινωνίας με το παιδί τους.

Mirroring: επικοινωνία με το βρέφος

Είμαι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία, τη γυναικεία ψυχολογία και την περιγεννητική υγεία.Έχω εργαστεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,συνεργαζόμενη με Δημοτικά Σχολεία , στα Κεντρα Ημέρας "Ανοδος" και "Ηλιαχτίδα", ενώ συμμετέχω εθελοντικά σε προγράμματα δράσης / προώθησης του θηλασμού και αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για