Εντοπίστηκαν ίχνη του γεωλογικού «Brexit»

Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι επιστήμονες εντόπισαν ενδείξεις ενός παλαιότερου γεωλογικού «Brexit».

Εργάστηκαν στην διαδικασία της καταστροφής μια μικρή λωρίδα γης, η οποία κάποτε ένωνε την Μεγάλη Βρετανία με την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι μια μεγάλη λίμνη υπερχείλισε πριν από περίπου 450.000 χρόνια. Το νερό πλυμμήρισε την περιοχή και άνοιξε τελείως το στενό του Dover. Τα σημάδια αυτής της διαδικασίας βρέθηκαν στον βυθό του στενού της Μάγχης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

O Καθηγητής Sanjeev Gupta του Imperial College London, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι το γεγονός αυτό ήταν από τα πιο καθοριστικά συμβάντα στην Ευρώπη. Διαμόρφωσε την Ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην συνέχεια περιέγραψε την διαδικασία. Πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια, μια στενή λωρίδα γης, ένωνε το Dover, στην νότια Αγγλία, με το Calais στην Βόρεια Γαλλία. Βορειότερα υπήρχε μια λίμνη, η οποία ξεκίνησε να γεμίζει νερό από τους παγετώνες. Όταν άρχισε να υπερχειλίζει, τα νερά κατευθύνθηκαν προς την στενή γέφυρα γης.

Advertisements
Ad 14

Τα σημάδια του γεγονότος είχαν παρατηρηθεί δεκαετίες πριν, όταν μηχανικοί μελετούσαν τον βυθό του στενού, και εντόπισαν μεγάλες τρύπες. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι οι τρύπες ήταν αποτέλεσμα του υπερχειλισμού της λίμνης. Όταν το κομμάτι αυτό ήταν πάνω από την επιφάνεια, καταρράκτες έριχναν νερό στα σημεία αυτά, και έτσι το πέτρωμα διαβρώθηκε. Καμία άλλη λειτουργία και κανένας άλλος μηχανισμός δεν εξηγεί την δημιουργία των τρυπών αυτών.

Διαβάστε επίσης  Κλιματική αλλαγή – Πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα μέχρι το 2100;

Η αρχική πλυμμήρα συνέβη πριν από περίπου 450.000 χρόνια αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια δεύτερη, 150.000 χρόνια πριν, ολοκλήρωσε την διαδικασία βύθισης.

Ένα πιθανό σενάριο είναι, ένα κομμάτι πάγου να αποκόπηκε από τον μεγάλο παγετώνα και να έπεσε στην λίμνη. Η υπερχείλιση της λόγω αυτού ίσως δημιούργησε μια κοίτη, η οποία κατεύθυνε το νερό προς το στενό κομμάτι γης. Αυτό διάβρωσε την περιοχή και σιγά σιγά βύθισε την γη κάτω από το νερό. Ένας σεισμός, σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή, ίσως επιτάχυνε την διαδικασία. Οδήγησε στην κατάρρευση του κομματιού αυτού, και την οριστική επιφανειακή αποκόλληση της Βρετανίας από την Ευρώπη.

Οι ερευνητές ψάχνουν περισσότερα στοιχεία για το λεγόμενο Γεωλογικό Brexit. Οι δοκιμές, απαιτούν γεωτρήσεις στο σημείο, και μελέτη της γεωλογικής ηλικίας ορισμένων σχηματισμών. Βέβαια αυτό είναι αρκετά δύσκολο, μιας και το στενό της Μάγχης είναι αρκετά πολυσύχναστο μέσο. Επίσης τα θαλάσσια ρεύματα είναι αρκετά δυνατά, κάτι που επιβαρύνει περισσότερο την διαδικασία.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και