Πολύ συχνά κυκλοφορεί στις συζητήσεις το ερώτημα ¨Τι καλοκαίρι θα έχουμε φέτος;¨, είτε ως ένα εύκολο θέμα για να καλύψει αμήχανες σιωπές, είτε αντικατοπτρίζοντας την πραγματική ανησυχία των πολιτών. Έχει αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο ο στόχος, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη που αφορούν την εποχική πρόγνωση. Στο άρθρο αυτό, με απλά λόγια, θα αναλυθεί η εποχική πρόγνωση για το φετινό καλοκαίρι.
Ποιος είναι ο στόχος της εποχικής προγνώσεις;
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τον προηγούμενο αιώνα έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να επιχειρήσουν σήμερα εποχική πρόγνωση. Τα κλιματικά μοντέλα που παράγουν την εποχική πρόγνωση είναι κλιματικές προσομοιώσεις που χρησιμοποιούν τις βασικές εξισώσεις της φυσικής σε συνδυασμό με βιολογικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι να προβλέψουν πως θα εξελιχθούν σε βάθος χρόνου ανά τον κόσμο τα καιρικά συστήματα. Τα μοντέλα αυτά πραγματοποιούν πρόγνωση για κάθε μετεωρολογική παράμετρο.
Ωστόσο πρέπει να έχουμε συνεχώς στο νου μας ότι τα μοντέλα αυτά προσομοιώνουν την ατμόσφαιρα, δεν είναι η ατμόσφαιρα! Τα πιο αξιόπιστα μοντέλα προσεγγίζουν καλά την πραγματικότητα, αλλά και πάλι είναι μοντέλα. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να αναλύουμε σε επίπεδο κράτους τους εποχικούς χάρτες, πρόκειται απλά για μια γενική εκτίμηση. Με άλλα λόγια η λογική των εποχικών προγνώσεων είναι να μας πουν εάν η περίοδος που μελετάτε θα είναι θερμότερη ή ψυχρότερη, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 30 ετών, για την συγκεκριμένη περίοδο.
Επίσης καλό θα είναι να διευκρινιστεί, ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις βασίζονται, όπως και οι βραχυπρόθεσμες, σε αρχικές συνθήκες. Αυτό ενισχύει ασφαλώς, σε συνδυασμό με τη χαοτική φύση της ατμόσφαιρας, τις αβεβαιότητες και την μερική αναξιοπιστία της εποχικής πρόγνωσης, καθώς μικρές ανακρίβειες συσσωρεύονται και το αποτέλεσμα μπορεί να αποκλίνει από την πραγματικότητα. Αρχικές συνθήκες δεν είναι τίποτε άλλο από τις τιμές κάθε μετεωρολογικής παραμέτρου που καταγράφονται από μετεωρολογικούς σταθμούς και εισάγονται στα μοντέλα.
Η πρόγνωση για το Καλοκαίρι του 2021
Σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο στης ΕΜΥ για τις εποχικές προγνώσεις, σημαντική ώθηση στις μακροπρόθεσμες προγνώσεις έδωσε το πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή (CopernicusClimateChangeService – C3S). Επομένως οι χάρτες που ακολουθούν είναι προϊόν του κλιματικού μοντέλου C3S multi-modelsystem.
Η πρόγνωση αφορά το τρίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος. Παρουσιάζονται οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας στα 2m (Χάρτης 1) και του υετού (βροχοπτώσεων) (Χάρτης 2). Καλό θα είναι να επαναλάβουμε ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) εδώ.
Θερμοκρασία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μοντέλου σημαντικά θετική θα είναι η απόκλιση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπείρου. Σε περιοχές της βόρειας ηπείρου και της Πορτογαλίας οι τιμές θα είναι κανονικές. Στη χώρα μας το καλοκαίρι προβλέπετε αρκετά θερμό, με τη μέση θερμοκρασία, περίπου, 1 πάνω από την κανονική και στα βόρεια πιθανών 1,5 με 2. Πρόκειται για μία στατιστικά σημαντική απόκλιση αφού αντιπροσωπεύει μέση θερμοκρασία μιας μεγάλης περιόδου.
Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις προβλέπονται από κανονικές μέχρι ξηρότερες συνθήκες σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Συγκεκριμένα στη περιοχή μας το καλοκαίρι προβλέπετε ξηρό με ελάχιστες βροχές. Έτσι κι αλλιώς όμως για την περιοχή μας τα μηδενικά ύψη βροχής κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν τις κανονικές συνθήκες.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)
Copernicus Climate Change Service / ECMWF.
www.ecmwf.int
climate.copernicus.eu (εποχιακές προγνώσεις)