Τεχνητή νοημοσύνη: Η ευφυΐα ενός υπολογιστή

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας όρος που εμφανίστηκε πρόσφατα στην καθημερινότητά μας. Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση διαφόρων πηγών και επεξεργασία τους .Η τεχνητή νοημοσύνη πρακτικά χρησιμοποιείται σε λιγοστές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας αλλά όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, θα αρχίσει να αντικαθιστά τον άνθρωπο σε αρκετές δραστηριότητές του.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια καταπληκτική επιστημονική ανακάλυψη που λειτουργεί με βάση τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι σαν τους ανθρώπινους νευρικούς ιστούς και έχουν την ίδια λειτουργία. Πρακτικά ακολουθείται η εξής πορεία: Είσοδος πληροφορίας, επεξεργασία πληροφορίας και τέλος διόρθωση του αποτελέσματος. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει κανείς στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι να εισάγει πολλά δεδομένα. Όσο πιο πολλά δεδομένα έχουμε εισάγει, τόσο πιο ακριβή θα είναι τα αποτελέσματα του μοντέλου μας. Αυτό είναι απόλυτα λογικό διότι και σε έναν άνθρωπο αν του δώσεις πρόσβαση σε περισσότερη πληροφορία θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία του από ότι αν δεν του δώσεις σχεδόν τίποτα . Το δεύτερο στάδιο είναι η επεξεργασία. Στο στάδιο αυτό πρακτικά υπάρχει ένας αλγόριθμος από πίσω ο οποίος, πολύ απλοποιημένα, προσπαθεί να βρει επαναλαμβανόμενες καταστάσεις στα δεδομένα που του εισαγάγαμε και να τα επεξεργαστεί για να κάνει μία διαδικασία. Στο τρίτο στάδιο, και ίσως το πιο ενδιαφέρον, είναι η διόρθωση του αποτελέσματος. Ο αλγόριθμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα που ο ίδιος παράγει και να μπορέσει να τα διορθώσει ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στην επόμενη χρήση του. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό διότι προσάπτει στον αλγόριθμο το χαρακτηριστικό της εξέλιξης, κάτι το οποίο έχει και η ανθρώπινη φύση. Μόνο που ο αλγόριθμος έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται εκατομμύρια φορές πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης  Google Vs Huawei: Η ρήξη ανάμεσα στους δυο τεχνολογικούς κολοσσούς
νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη. Πηγή: kathimerini.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις αποφάσεις και τον τρόπο ζωής μας. Τέτοια συστήματα βρίσκονται ήδη στην καθημερινότητά μας και τα χρησιμοποιούμε χωρίς συχνά να το αντιλαμβανόμαστε. Πρώτο παράδειγμα είναι τα έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) τα οποία έχουν γίνει απαραίτητο προϊόν που διαθέτει ο άνθρωπος σήμερα και το χρησιμοποιεί σχεδόν συνεχώς. Μέσω ενός τέτοιου τηλεφώνου αλληλοεπιδρούμε με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Ένα απλό παράδειγμα είναι η λήψη μιας φωτογραφίας κατά την οποία η ενσωμάτωση μεθόδων μηχανικής μάθησης επιτρέπουν την ανίχνευση σκηνών, ατόμων, στοιχεία μικτής και εικονικής πραγματικότητας και πολλά άλλα.  Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Όλοι χρησιμοποιούμε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα Facebook, twitter. Τα γνωστά feeds που βλέπουμε στο χρονοδιάγραμμα ή οι ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε από αυτές τις εφαρμογές επηρεάζονται ή ρυθμίζονται από τέτοια συστήματα και αλγόριθμους.  Τρίτο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετακινήσεις, τα ταξίδια και η πλοήγηση.  Σε αυτούς τους τομείς χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς χάρτες που μας επιτρέπουν να κάνουμε πλοήγηση. Υπάρχουν επίσης οι εφαρμογές για κλήση ταξί (όπως Uber). Αυτές οι εφαρμογές βασίζονται και χρησιμοποιούν μεθόδους μηχανικής μάθησης.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά σημαντική στην καθημερινότητά μας και στοχεύει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε ορισμένες εργασίες. Η πιο “τρομακτική” όμως λειτουργία της είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τη χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό και αρκετές φορές σε ίσως υπερβολικό βαθμό. Παρακάτω σας παραθέτω μία εξαιρετική ταινία που αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: Offsite.com

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από