Σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφικά πρότυπα!

This modern life

Ζούμε αναμφίβολα στην εποχή της πληροφορίας , αυτό δε θα μπορούσε παρά να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο ζωής μας ειδικότερα την διατροφή αλλά και να δημιουργήσει και να καθιερώσει διατροφικά και όχι μόνο πρότυπα.Τα διατροφικά πρότυπα συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας αφού δηλώνουν έμμεσα το ποιοι είμαστε , τον πολιτισμό μας , την εξωτερική μας εμφάνιση και επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της υγείας μας.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής δε υποδηλώνει μόνο  μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής προς τους εαυτούς μας και στους οικείους μας αλλά και στην καθιέρωση ενός τρόπου ζωής που θα σέβεται και το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται τα προϊόντα που καταναλώνει. Σήμερα όμως με τη διακοπή των υγιεινών συνηθειών και την υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής η υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ανθυγιεινά πρότυπα  τα οποία έχουν δημιουργηθεί, αναπαραχθεί και επιβληθεί θα έλεγα από το σκληρό πλέον εργασιακό περιβάλλον. Άπειρο άγχος και ατελείωτες απαιτήσεις.Καθιστικός τρόπο ζωής  και ατέρμονος  καταναλωτισμός που προβάλλεται σε όλες τους τις εκφάνσεις του μέσω των Media, Social και μη.Η σταδιακή απομάκρυνση από τα παραδοσιακό μοντέλο διατροφής και του δραστήριου τρόπου ζωής έχει μπει για τα καλά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα πρότυπα τα όποια κληροδοτούνται στα παιδιά ακόμη και η ‘αθώα’ επιβράβευση για τις επιτυχίες τους με γλυκά, τσιπς είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια καταστροφική συνήθεια η οποία μπορεί να ακολουθείται σε όλη την ενήλικη ζωή τους.Τέτοιες τροφές θα συνδέονται πια με την επιτυχία τον εορτασμό και την ευφορία.Το να μιλούσα για άμεσες επιπτώσεις και τις ασθένειες που ένας λανθασμένος τρόπος ζωής προκαλεί δε θα ήταν τόσο της παρούσης. Μάλιστα θα το χαρακτήριζα αφελές απλά να τα αναφέρω και να μην αφιερώσω ένα ολόκληρο άρθρο για τους μύθους και τις αλήθειες των ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Δεσμεύομαι για κάτι τέτοιο στο μέλλον.Αυτή τη φορά θα προσπαθήσω να αναφέρω περισσότερο στις κοινωνικές διαστάσεις αλλά και τους λόγους που δημιουργίας αυτών των προτύπων. Να το εντάξω σε ένα γενικότερο πλαίσιο επικίνδυνων παραγόντων απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής που τις περισσότερες φορές συνεπάγονται των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε επίσης  Πρωτοπαθής υπέρταση: πιθανοί παράγοντες εμφάνισής της
Advertisements
Ad 14

ceb1cf81cebaceb1cf82-ceb4ceb9ceb1ceb9cf84ceb1

Όλα πλέον γίνονται γρήγορα.Αυτό δε θα μπορούσε φυσικά να μην επηρεάσει και την τροφή μας είτε έχει να κάνει με την επιλογή παρασκευή.Πολλές φορές  όμως την παράλειψη της μέσα στο άγχος του –να τα προλάβω όλα-. Οι συνέπειες βέβαια συνολικά όλων των παραγόντων κινδύνου μπορεί να είναι καταστροφικές για το άτομο και κατ ’επέκταση την κοινωνία.Μέσα σε όλο αυτό το ανισόρροπο διατροφικό περιβάλλον ήρθε να προστεθεί και η οικονομική κρίση –η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία- φέρνοντας στην πόρτα μας διατροφικά κρούσματα υποσιτισμού στον Ελλαδικό χώρο. Οι κοινωνικές και ψυχοσωματικές διαστάσεις ειδικότερα στη μαθητιώσα νεολαία τεράστιες. Αυτό αυτόματα έπληξε το μέχρι τώρα το κοινωνικό πρόσωπο της χώρας .Κανέναν νομίζω  δεν άφησαν αδιάφορο τα συνεχή κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία.

Η διατροφή πέρα από ανάγκη είναι κουλτούρα και πολιτισμός. Είναι γνωστό στους κόλπους των σχεδιαστών Πολιτικής Υγείας πως για να είναι ένας πληθυσμός αποδοτικός πρέπει να είναι και υγιής αλλά και για να είναι υγιής πρέπει να παραμείνει αποδοτικός. Η υγεία λοιπόν έχει να κάνει άμεσα με την οικονομική κατάσταση των πληθυσμών , η διατροφή συνδέεται άμεσα με την υγεία και τη μάθηση .Όλα είναι ένας κύκλος. Η υποβάθμιση της σχετίζεται με τη συνεχόμενη και γενικότερη υποβάθμιση των κύριων αναγκών του ανθρώπου από την οικονομική κρίση και κατ’ επέκταση και την κοινωνική. Δυστυχώς το πρότυπο μοντέλο διατροφής  έχει παρεκκλίνει σημαντικά από το παραδοσιακό μοντέλο Μεσογειακής διατροφής και σ’ αυτό έχουν προστεθεί και επιβλαβής συνήθειες. Η  υιοθέτηση του καπνίσματος , γεμάτη λιπαρά ζάχαρη αλάτι  διατροφή , παράβλεψη πρωινού , έλλειψη σωματικής άσκησης , καθιστικός τρόπος ζωής.

Διαβάστε επίσης  Τσουκνίδα: Ποιες είναι οι θεραπευτικές της ιδιότητες

 Αλλαγών…συνέχεια

Κατά την άποψη μου το να αλλάξει κουλτούρα και συνήθειες ένας άνθρωπός είναι προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη επίπονη και χρονοβόρα.Απαιτεί μεγάλη θέληση και γνώση ειδικότερα όταν μιλάμε για ενηλίκους οι οποίοι έχουν διαμορφώσει αρκετά τον τρόπο σκέψης του. Από την άλλη όσο δύσκολο και να είναι το να αλλάξει κάποιος συνήθειες τόσο πιο εύκολα πια εκτίθεται καθημερινά σε σωρεία πληροφοριών. Αυτό μπορεί κάπως να αντισταθμίσει την κατάσταση. Έχουμε την τύχη να ζούμε στην εποχή της επιστήμης , της πληροφορίας και της γνώσης . Εάν όντως κάνουμε το θέμα προσωπικό -γιατί θεωρητικά είναι ότι πιο προσωπικό η υγεία μας- και αγαπήσουμε τον εαυτό μας προσπαθώντας για το καλύτερο τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.

Στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη πως πάντα κάποιος άλλος πρέπει να φροντίζει για μας , είναι θέμα υποκουλτούρας. Αυτό όσο και βολικό εκ πρώτης όψεως και εάν είναι τόσο ζημιογόνο εν τέλει είναι για το άτομο.Το κάνει ανενεργό και τρωτό στις σύγχρονες προκλήσεις της ζωής. Όσο και εάν ακούγεται περίεργο τέτοιες συμπεριφορές είναι απόρροια της γενικότερης αντίληψης που επικρατεί στην Ελλάδα και πηγάζει από το μέχρι πρότινος κράτος πρόνοιας το οποίο όμως κατέρρευσε πανηγυρικά. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει μαζί φυσικά και οι συνθήκες. Το ζητούμενο πια δεν είναι ποίος θα φροντίσει για σένα όταν θα έρθεις σε δύσκολη θέση. Ο στόχος είναι πλέον να κάνεις τα πάντα για να μην έρθεις σε αυτή .Μη χρονοτριβείς, άρχισε τώρα .

Μια καλή αρχή προϋποθέτει να διαφοροποιηθείς από τις συνήθειες του παρελθόντος να αρχίζεις να συμπαθείς την αλλαγή είναι αυτή άλλωστε που σηματοδοτεί την εξέλιξη σου σαν άνθρωπος. Ξεκίνα με κάτι απλό , σήκω από τον καναπέ σου, υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες , χρησιμοποίησε το ποδήλατο στις μετακινήσεις σου, πήγαινε μια βόλτα με τα πόδια , ενέπνευσε τους δικούς σου ανθρώπους, έχε επαφή με τη φύση, βγές έξω, κάνε νέους φίλους δημιούργησε νέες ευκαιρίες για τον εαυτό σου και τους άλλους , δοκίμασε νέες εμπειρίες, κάνε ταξίδια θα διατηρήσουν  το μυαλό σου φρέσκο και νέο ανοιχτό στις προκλήσεις!Ξεφύγετε από την εσωστρέφεια το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σας φθείρει πνευματικά και σωματικά. Τέλος θα σας παρότρυνα να είστε αισιόδοξοι, είναι η απόλυτη στάση ζωής!!!

Διαβάστε επίσης  Πως να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους!
Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» ενώνει δύο κόσμους, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Το βιβλίο «Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» της συγγραφέως Γκέλυ Γρηγοροπούλου κυκλοφόρησε
Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για