
Ο αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο και στη σωματική αλλά και στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών. Οι αθλοπαιδίες από τα αρχαία χρόνια ήταν όχι μόνο τρόπος ψυχαγωγίας αλλά κι εκπαίδευσης των νέων.
Όλα τα αθλήματα που γνωρίζουμε σήμερα έρχονται από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τον αθλητισμό σαν σχολείο.
Όπως τότε έτσι και σήμερα η σημασία του αθλητισμού είναι τεράστια τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους.
Ας δούμε τα οφέλη των αθλοπαιδιών τόσο στο νου όσο και το σώμα των παιδιών.
- Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν με υπευθυνότητα και κανόνες.
- Αθλούνται εντός προγράμματος και ομάδας.
- Κοινωνικοποιούνται και γίνονται πιο φιλικά.
- Μαθαίνουν να βάζουν νέους στόχους και να τους πετυχαίνουν.
- Καταπολεμούν μέσω του αθλητισμού την παιδική παχυσαρκία.
- Ο αθλητισμός λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης και ψυχαγωγίας.
- Ο αθλητισμός αποτελεί μια δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση που κάνει τα παιδιά πιο εύστροφα και ευέλικτα.
- Τα παιδιά που αθλούνται γίνονται πιο ηγετικά και φιλόδοξα.
- Διεκδικούν τη νίκη για το καλό της ομάδας.
Αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης
- Παραγωγή ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη βοηθάει στο συντονισμό των κινήσεων τους σώματος. Συμβάλλει στη συγκέντρωση και την καλή λειτουργία της μνήμης. Καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό το άτομο νιώθει χαρά και ευεξία.
- Παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας. Συνεπώς τα παιδιά που αθλούνται συχνά νιώθουν και πιο ευτυχισμένα και γεμάτα ενέργεια. Αυτό συμβάλλει και στη διανοητική τους ανάπτυξη.
- Παραγωγή ενδοκανναβινοειδών. Τα ενδοκανναβινοειδή μόρια κυκλοφορούν μέσω του αίματος και δημιουργούν συνδέσμους με ειδικούς κυτταρικούς υποδοχείς. Συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και προκαλούν αισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης.
- Επιπλέον Σύμφωνα με νέες μελέτες ο αθλητισμός ενισχύει τα νευρικά κύτταρα που σχετίζονται με τη γλωσσική κατανόηση.
- Η άθληση βοηθάει ολόκληρο το σώμα να αιματωθεί καλύτερα και τους πνεύμονες να οξυγονωθούν καλύτερα.
- Ο αθλητισμός επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση ολόκληρου του νευρικού συστήματος. Και αυτό συμβαινει λόγω του παράγοντα BDNF (Braìn Derived Neutrophic Factor). Ο BDNF ακολουθεί την άσκηση και σχετίζεται με τη μνήμη,την πολύπλοκη σκέψη και τη μάθηση.
- Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι αθλοπαιδίες μπορούν να βοηθήσουν και τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Η έντονη σωματική δραστηριότητα τα βοηθάει να είναι πιο προσεκτικά και συγκεντρωμένα. Παράλληλα λόγω των ορμονών που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης τα παιδιά νιώθουν πιο χαρούμενα και ήρεμα.
- Ο αθλητισμός μαθαίνει στα παιδιά υγιεινές συνήθειες όπως η σωστή διατροφή. Μαθαίνουν να είναι και πιο φιλικά και κοινωνικά.
- Λόγω της βελτίωσης της μνήμης αλλά και των αισθημάτων τα παιδιά που αθλούνται γίνονται και καλύτεροι μαθητές. Η άσκηση τα βοηθάει να αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματά τους.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στο να χτίσει κάποιος ένα υγιές σώμα. Και παράλληλα παίζει σημαντικό ρόλο και στη διανοητική ανάπτυξη. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες <<νους υγιής εν σώματι υγιεί>>.
Πηγές:
https://athenslab.gr/exetaseis-prolipsis/neuroscan-elegxos-neurikou-sustimatos/egkefalikos-neurotrofikos-paragontas-bdnf-1299
https://www.adhdhellas.org/2013-09-13-13-14-13/therapeies/askisi/item/552-askisi-kai-depy
https://www.homefitness.gr/endorfines-oi-ormones-ths-xaras-pws-na-tis-energopoihsete.html
https://europeanlung.org/el/information-hub/factsheets/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7/
https://www.google.com/amp/s/www.iatronet.gr/amp/article/105132/h-askhsh-ayxanei-ta-endokannavinoeidh-