Υπάρχουν πολλές δίαιτες που υπόσχονται κυρίως την απώλεια βάρους. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες είναι στερητικές και ενώ υπόσχονται να έχουν άμεσα αποτελέσματα, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξαναπροστεθεί το αρχικό απολεσθέν βάρος, μερικές φορές και με το παραπάνω! Η διατροφή με βάση το γλυκαιμικό δείκτη βασίζεται στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος που επιτυγχάνεται με τη σύσταση και την ποσότητα που έχουν τα γεύματα που καταναλώνονται, καταφέρνοντας έτσι να ελέγχεται η πείνα, τα τυχόν επεισόδια υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας, αλλά και η εναπόθεση του λίπους.
Για να πούμε τώρα μερικά πράγματα για τη διατροφή αυτή, που σίγουρα ακούγεται αν μη τι άλλο δελεαστική!
Τι είναι η γλυκόζη του αίματος και ποιος ο ρόλος της;
Το σώμα μας παράγει γλυκόζη κυρίως από την τροφή που καταναλώνουμε. Όταν παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα γλυκόζης από αυτήν που χρειάζεται και από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός μας, αποθηκεύεται με τη μορφή του λίπους. Πέρα από τη δυνατή αυτή συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στη γλυκόζη του αίματος και το σωματικό βάρος/λίπος, η κατάσταση αυτή (δηλαδή η μεγάλη αυξομείωση της γλυκόζης αίματος), οδηγεί παροδικά σε καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία μας, δηλαδή σε μεταβολικό, φλεγμονώδες και οξειδωτικό στρες των κυττάρων μας, το οποίο μπορεί να εκφραστεί στο σώμα μας με πολλούς έμμεσους τρόπους (αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλοι, αρρυθμίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος κ.α.)
Πώς να ελέγξουμε τη γλυκόζη του αίματος:
Υπάρχουν τροφές που λόγω σύστασης, διασπώνται αργά και τροφές που διασπώνται γρηγορότερα. Τα άσπρα δημητριακά, η ζάχαρη κ.α., είναι τροφές που ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα γρήγορα, ενώ τα λαχανικά, μερικά φρούτα, τα όσπρια, τα ψευτοδημητριακά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί κ.α., συμβάλουν στον έλεγχο του ρυθμού διάσπασης της γλυκόζης για μια πιο ομαλή πορεία των τιμών της.
Βασικοί “κανόνες” για να ελέγχουμε καλύτερα τη γλυκόζη του αίματός μας:
- Αποφυγή τροφών που ανεβάζουν το γλυκαιμικό δείκτη ή απαραίτητα συνδυασμό τους με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
- Συχνά και μέτρια σε ποσότητα γεύματα (τουλάχιστον 4-5).
- Αποφυγή πολλών επεξεργασμένων τροφών και απλών σακχάρων.
- Πάντα καταναλώνουμε καλό πρωινό!
- Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι μια πολύ διαδεδομένη διατροφή που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους (ειδικά του κοιλιακού λίπους), όπως και στη διατήρηση της απώλειας αυτής. Επίσης, η διατροφή αυτή μοιάζει με τη μεσογειακή διατροφή που όλοι γνωρίζουμε το διατροφικό περιεχόμενο και πλούτο της. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις διατροφές άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα και ας σκεφτούμε πρώτα την υγεία μας όσον αφορά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας!