Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό, πράσινο-γαλανό φύκι, που ανήκει στο γένος Arthrospira και υπάρχει κυρίως σε αλκαλικές λίμνες τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Αρχικά το όνομα «σπιρουλίνα» αναφέρεται στα εμπορικά είδη του γένους Arthrospira. Έχει την ικανότητα να φωτοσυνθέτει, λόγω απορρόφησης διπλάσιας της βιομάζας του ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, και να δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο. Οι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες είναι πολλές για αυτό είναι η ”τροφή του μέλλοντος” . Καθώς περιέχει πάνω από 100 θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα η Σπιρουλίνα αποτελεί το πλέον διαδεδομένο φυσικό συμπλήρωμα διατροφή.
Ιδιότητες σπιρουλίνας
Η σπιρουλίνα είναι μια αρκετά γνωστή πηγή πολύτιμων συστατικών όπως πρωτεϊνών, βιταμινών, νουκλεϊκών οξέων κ.ά. Πιο συγκεκριμένα γίνεται χρήση ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής στην ανθρώπινη και ζωική διατροφή. Αυτή η χρήση της δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα κυανοβακτήρια του γένους Arthrospira έχουν διαιτητικά υψηλή θρεπτική αξία.
Καταρχάς, έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα [1] Η περιεκτικότητα αυτή είναι δέκα φορές υψηλότερη από τη σόγια και τρεις από το βοδινό κρέας.[2] Επίσης, περιέχει περίπου 7% λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολυακόρεστα. Ακόμη, είναι πολύ πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ (GLA), ενώ περιέχει και άλλα οξέα όπως το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ).
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η σπιρουλίνα περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β9, Α, C και Ε. Παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουνε ότι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β12, η πεποίθηση αυτή είναι λανθασμένη, καθώς οι έρευνες δείξανε ότι περιέχει κυρίως ψευδοβιταμίνη Β12, μια μορφή της Β12 ανενεργή στον άνθρωπο.
Επιπλέον, περιέχει πολλές βιοδιαθέσιμες χρωστικές, ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, όπως β-καροτένιο, ζεαξανθίνη, ξανθοφύλλες και C φυκοκυανίνη.[1] Η φυκοκυανίνη αποτελεί ένα συστατικό-κλειδί, διότι είναι ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει το ήπαρ και τους νεφρούς κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.[3]
Παράλληλα, χρησιμοποιείται και στα καλλυντικά , λόγω της χλωροφύλλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χλωροφύλλη είναι μια βασική ουσία σε πολλά καθημερινά προϊόντα, που χρησιμοποιείται όχι μόνο ως πρόσθετο σε φάρμακα και καλλυντικά προϊόντα αλλά και ως φυσικό μέσο χρωματισμού τροφίμων. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές και αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες.[3]
Οφέλη για την υγεία
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς διακόπτει την απελευθέρωση της ισταμίνης που προκαλεί συμπτώματα όπως κνησμό, καταρροή, φτέρνισμα κ.α. Επίσης, μελέτες δείχνουν πως μειώνει τη φλεγμονή των ρινικών αεραγωγών.
- Συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας, στην τόνωση του οργανισμού και στη μείωση της κόπωσης λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Επίσης, βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας και ανεβάζει τους δείκτες της.
- Βοηθά στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνες.
- Διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δρα κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύει από παθήσεις του ήπατος και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
- Βοηθά στη διαχείριση της ολικής χοληστερόλης, με αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) και με μείωση της κακής (LDL) αλλά και τα τριγλυκερίδια.
- Μελέτη έδειξε πως με τη λήψη 4,5gr σπιρουλίνας για έξι εβδομάδες, υπήρχε μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Συμβάλλει στη διαχείριση βάρους και βοηθά στο αδυνάτισμα. Η σπιρουλίνα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί αίσθημα κορεσμού εάν γίνει η λήψη της πριν τα γεύματα, έτσι με κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από την τροφή υπάρχει απώλεια βάρους. Επίσης, βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια αυξάνει τις καύσεις.
- Mελέτη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, έδειξε πως η σπιρουλίνα μπορεί να είναι ωφέλιμη στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του δείκτη των μακροχρόνιων επιπέδων σακχάρου.
- Ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και συμβάλλει στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας.
- Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών λόγω της διουρητικής της δράσης.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, συμβάλλει θετικά στην υγεία του ανθρώπου. Όσον αφορά την πιθανή τοξικότητα του γένους Arthrospira, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα τοξικό στέλεχος, ωστόσο πρέπει να υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι τοξικότητας των καλλιεργειών με αξιόπιστες μεθόδους.[1]
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Γκέλης Σ., Καλλιέργεια Φυκών. Βουλτσιάδου Ε., Αμπατζόπουλος Θ.Ι., Αντωνοπούλου Ε., Γκάνιας Κ., Γκέλης Σ., Στάικου Α., Τριανταφυλλίδης Α. (2015). Υδατοκαλλιέργειες: Οργανισμοί, συστήματα παραγωγής, προοπτικές. Αθήνα: Εκδόσεις Κάλλιπος. σελ. 151-189. ISBN978-960-603-184-7.CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
2.Martínez-Galero, Elizdath; Pérez-Pastén, Ricardo; Perez-Juarez, Angélica; Fabila-Castillo, Luis; Gutiérrez-Salmeán, Gabriela; Chamorro, German (2016-08-02). «Preclinical antitoxic properties of Spirulina (Arthrospira)». Pharmaceutical Biology 54 (8): 1345–1353. doi:10.3109/13880209.2015.1077464. ISSN 1388-0209. PMID 26439611.
3.Asghari, Asieh; Fazilati, Mohammad; Latifi, Ali Mohammad; Salavati, Hossain; Choopani, Ali (2016-10-09). «Antioxidant Properties of Spirulina» (στα αγγλικά). Journal of Applied Biotechnology Reports 3 (1): 345–351. ISSN 2423-5784. Αρχειοθέτηση από το πρωτότυπο στις 2017-12-02. Ανάκτηση στις 2017-06-08.
https://www.ofarmakopoiosmou.gr/blog/spiroylina-ti-einai-kai-poia-ta-ofeli-poy-mas-prosferei