Hangover: Για να μην βγείς “Game Over” !

Ναι όλοι μας λατρεύουμε τις εξόδους με φίλους και ναι όλοι έχουμε πιεί και “ένα” ποτηράκι παραπάνω! Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που το επόμενο πρωί νιώθουν τη Γη να σείεται, το ταβάνι να γυρίζει και άλλες αντίστοιχες άβολες καταστάσεις με τα παρεκλόμενα τους πονοκέφαλο, αίσθημα ναυτίας, στομαχόπονο, απώλεια δυνάμεων, όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν το γνωστό hangover ή πιο επιστημονικά Σύνδρομο μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ! Ωστόσο υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε, αλλά κυρίως να το αποφύγουμε!

Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, το hangover οφείλεται στον μεταβολισμό του αλκοόλ στο σώμα και εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το είδος του ποτού και την ποσότητα, αλλά φυσικά και από την κατάσταση που βρίσκεται ο οργανισμός πριν την κατανάλωση αλκοόλ! Το ποτό διασπάται στο συκώτι από ένζυμα ADH και ALDH, που το μετατρέπουν διαδοχικά σε τοξική ακεταλδεϋδη και οξικό οξύ. Η ακεταλδεϋδη είναι αυτή που προκαλεί τις στομαχικές διαταραχές, όπως η ναυτία και ο εμετός, ενώ παράλληλα το αλκοόλ δρά κατασταλτικά στον εγκέφαλο και θεωρείται πως συμβάλλει στην ευαισθησία του οργανισμού στο φώς και τον θόρυβο!

Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ώστε να αποφύγει το hangover:

  • Βασικός κανόνας ποτέ με άδειο στομάχι! Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να αναχαιτήσει την απορρόφηση του αλκοόλ. Ακόμη και ένα ποτήρι γάλα είναι πολύ καλό υποκατάστατο, σε αντίθεση με τους ξηρούς καρπούς που θα συνοδεύουν το ποτό και θα επιβαρύνουν το στομάχι.
  • 1 ποτό/ώρα! Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να μεταβολίσουν παραπάνω από μιά μερίδα ποτό- 1 ποτήρι (120ml) κρασί (κόκκινο ή άσπρο) ή 1 ποτήρι (240ml) μπύρα ή 1 ποτηράκι (60ml) οινοπνευματώδες ποτό – την ώρα.
  • Νερό! Πιείτε νερό πρίν και φυσικά κατά την κατανάλωση αλκοόλ! Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτό, καθώς το αλκοόλ είναι διουρητικό και συνεπώς τα υγρά αυτά πρέπει να αναπληρωθούν.
Διαβάστε επίσης  Καρκινογόνες χρωστικές στα τρόφιμα και «ένοχα» Ε

  • Όχι πειραματισμοί! Η ανάμιξη διαφορετικών αλκοολούχων ποτών οδηγεί πολύ πιο γρήγορα στη μέθη.

Αν ωστόσο έχετε ήδη υποκύψει στον πειρασμό και τώρα βρίσκεστε υπο την επήρεια του hangover μην αγχώνεστε! Παρακάτω είναι μερικές καλές συμβουλές, για να το αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο “ανώδυνα” :

  • Και εδώ το νερό παίζει σημαντικό ρόλο! Ο οργανισμός έχει ανάγκη να αναπληρώσει τα υγρά, ώστε να μην αφυδατωθεί και να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες που παράγονται από το μεταβολισμό της αλκοόλης οπότε πιείτε πολύ νερό!
  • Καλό θα ήταν να αποφευχθεί ο καφές εξαιτίας των διουρητικών του ιδιοτήτων και να προτιμήσετε την κατανάλωση φρέσκου χυμού πορτοκαλιού που περιέχει Βιταμίνη Β και φρούτων, όπως η μπανάνα, για αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.
  • Ένα πρωινό που περιλαμβάνει αυγά μπορεί να βοηθήσει: τα αυγά και ιδιαίτερα ο κρόκος τους περιέχουν το αμινοξύ κυστεϊνη, ένωση που αντιδρά με την ακεταλδεϋδη και περιορίζει τα συμπτώματα που προκαλεί αυτή!
  • Για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο, όπως είναι η ασπιρίνη. Προσοχή! Το παυσίπονο που θα πάρετε δε θα πρέπει να περιέχει παρακεταμόλη, ειδικά αν πίνετε πολύ αλκοόλ συχνά! Η συχνή κατανάλωση αιθανόλης ενεργοποιεί μια διαφορετική πορεία μεταβολισμού της και παράγονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αντιδρούν με την παρακεταμόλη, παράγοντας ισχυρά καρκινογόνες ουσίες (N–ακετυλο–π–βενζοκινονιμίνη).

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς το hangover 100% είναι να μην πιεί, αλλά αν πιεί ας μην εφαρμόσει τον μύθο “αλκοόλ με αλκοόλ” για να το αντιμετωπίσει και να ακολουθήσει πιο υγιεινές λύσεις!

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία!
Enjoy it!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό