Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Άνθρωπος και κλιματική αλλαγή
https://www.freepik.com/free-vector/illustration-with-pollutions-earth_6907492.htm#query=climate%20change&position=2&from_view=keyword&track=sph

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον άνθρωπο. Τουλάχιστον 9 εκατομμύρια είδη φυτών καθώς και ζώων έχουν επηρεαστεί από αυτήν.

Εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση, ο κίνδυνος για τη χλωρίδα αλλά και την πανίδα είναι μεγάλος.

Οι αλλαγές που παρατηρούμε στη φύση έχουν άμεσες επιπτώσεις και στην υγεία των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορες ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με την αλλαγή του κλίματος.

Διάφορες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, ψυχικές παθήσεις, μεταδιδόμενα νοσήματα, τραυματισμοί και ο υποσιτισμός είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Advertisements
Ad 14

Ωστόσο οι αλλαγές του κλίματος δεν επηρεάζουν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα παιδιά μάλιστα επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές της θερμοκρασίας.  Επίσης επειδή περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο επιρρεπή σε τέτοιες ασθένειες.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Πολλά είδη ζωντανών οργανισμών έχουν ήδη εξαφανιστεί. Όσον αφορά τους ανθρώπους, μεγάλο ρόλο στην επιρροή του κλίματος στον οργανισμό τους παίζει και ο τόπος κατοικίας τους. Για παράδειγμα οι άνθρωποι που μένουν σε χώρες κοντά στα παράλια του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού εκτίθενται σε ακραία φαινόμενα. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που μένουν κάτω από τη Σαχάρα.

Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε στην καθημερινότητά μας πόσο έχει αλλάξει το κλίμα, ωστόσο ολοένα και συχνότερα ακούμε για φυσικές καταστροφές. Φαινόμενα όπως τυφώνες, καταιγίδες, τσουνάμι, και ξηρασία παρατηρούμε ότι γίνονται ολοένα και συχνότερα.

Διαβάστε επίσης  Γιάννης Κουμαριανός: «Αν θέλουμε να ονειρευτούμε ξανά πρέπει να ξυπνήσουμε αμέσως»

Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών που έχουν άμεση σχέση με τη θερμοκρασία. Τέτοιες ασθένειες είναι για παράδειγμα ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και διάφορες διαταραχές στη διατροφή των ανθρώπων.

Επίσης παρατηρούμε αρκετά συχνά φαινόμενα αφυδάτωσης αλλά και νεφρολιθίασης στους ανθρώπους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Καρδιαγγειακό σύστημα και κλιματική αλλαγή

Με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρούμε να γίνονται ολοένα και συχνότερα τα φαινόμενα θερμοπληξίας στον άνθρωπο. Όσον αφορα το καρδιαγγειακό σύστημα ο άνθρωπος λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας μπορεί να εμφανίσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι η εξάντληση ή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μερικές φορές μπορεί να φτάσει κάποιος ακόμα και στον θάνατο. Αυτοί που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι. Επίσης θα πρέπει να προσέχουν και οι άνθρωποι που έχουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Αναπνευστικό σύστημα και κλιματική αλλαγή

Μερικές αναπνευστικές παθήσεις που η αιτία τους είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι το άσθμα, η χρόνια βροχίτιδα και ο καρκίνος του πνεύμονα. Οι αλλαγές στο κλίμα οδηγούν στην υπερανάπτυξη των φυτών. Αυτό οδηγεί στην αύξηση διάφορων αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα όπως η γύρη αλλά και διάφοροι σπόροι μυκήτων. Αυτό προκαλεί κυρίως στα παιδιά διάφορες αλλεργίες.

Κάποιες από αυτές τις αλλεργίες είναι το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και διάφορες παθήσεις του δέρματος.

Ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με το μολυσμένο νερό

Το μολυσμένο νερό μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Ο άμεσος τρόπος είναι με το να πιεί ο άνθρωπος μολυσμένο νερό. Ο έμμεσος τρόπος είναι όταν ο άνθρωπος φάει ζώα ή φυτά μολυσμένα από το νερό.

Διαβάστε επίσης  Ιδέες για ένα θρεπτικό πρωινό

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκύψουν διάφορες ασθένειες. Τέτοιες ασθένειες είναι η διάρροια, η δυσεντερία, η γαστρεντερίτιδα, η χολέρα, ο τύφος, η μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα και η πολυομυελίτιδα.

Η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στο φαγητό

Οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Όσον αφορά τη γεωργία έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια συρρίκνωση στα ποτάμια. Ο λόγος είναι η μεγάλη διάρκεια της ξηρασίας στον πλανήτη.

Και η κτηνοτροφία είναι ένας τομέας που έχει επηρεάσει πολύ η κλιματική αλλαγή. Έχει κάνει τα ζώα να μην είναι τόσο γόνιμα.

Επιπλέον η ποσότητα και η ποιότητα του γάλακτος που παράγουν δεν είναι πια ίδια. Τέλος έχουμε δει την εμφάνιση διάφορων νόσων που πλήττουν τα ζώα.

Όσον αφορά την αλιεία παρατηρούμε το φαινόμενο του ευτροφισμού. Σε αυτήν την περίπτωση βλέπουμε την αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του οξυγόνου στις θάλασσες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο των ψαριών επειδή δεν έχουν αρκετό οξυγόνο.

Έτσι δυστυχώς βλέπουμε τη μόλυνση του ανθρώπου από το περιβάλλον που ο ίδιος μολύνει. Επίσης βλέπουμε το πρόβλημα του υποσιτισμού που πλήττει τον άνθρωπο.

Πηγές:

 

https://www.google.com/amp/s/www.businessdaily.gr/diethni/69494_klimatiki-allagi-kai-ektetameni-xirasia-apeiloyn-ti-diethni-oikonomia%3famp

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

https://www.peekpemagazine.gr/article/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1

 

Έχω σπουδάσει νοσηλευτική,έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και ποιητικών συλλογών και στίχων.Έχω αδυναμία στις επιστήμες, τη μουσική,το τραγούδι ,τα ταξίδια και τις τέχνες.Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου με τον κόσμο συνεχώς.Είναι κάτι που το έκανα από παιδί και το αγαπώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

LGBTQ+

Προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας

Η LGBTQ+ κοινότητα έχει μια πλούσια ιστορία διεκδίκησης κοινωνικών αλλά

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες