Neisseria gonorrhoeae: Διάγνωση και θεραπεία

Γυναικείο γεννητικό σύστημα
Πηγή εικόνας: https://bilalisgynaikologos.gr

Τι είναι η γονόρροια;

Η γονόρροια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Προκαλείται από έναν παθογόνο μικροοργανισμό που λέγεται Neisseria gonorrhoeae. Πρόκειται για μια αρχαία νόσο εφόσον περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον γιατρό της αρχαιότητας Γαληνό. Το όνομα της νόσου προήλθε από την λανθασμένη αντίληψη του γιατρού αυτού ότι το πύον που έβγαινε από την ουρήθρα των αρσενικών ασθενών του ήταν σπέρμα. Η γονόρροια μπορεί να πλήξει φάρυγγα, στόμα, οφθαλμούς, ορθρό, ουρήθρα, στόμιο τραχήλου της μήτρας και τα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Η κλινική της εμφάνιση εμφανίζει διαφορές σε άντρες και σε γυναίκες.

Πώς εκδηλώνεται η γονόρροια στους άντρες;

Στους άντρες εκδηλώνεται με πόνο κατά την ούρηση και πυώδη εκκρίματα από την ουρήθρα. Οι περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν τα συμπτώματα πολύ άμεσα μετά την λοίμωξη, ενώ λίγοι είναι αυτοί στους οποίους εμφανίζονται σε περισσότερο από μία εβδομάδα. Γενικά μπορεί να κυλήσει ομαλά ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζει επιπλοκές. Στις επιπλοκές συγκαταλέγονται μολύνσεις από γονόκοκκο και από διάφορα χλαμύδια. Αν ο ασθενής δεν προσέξει, τότε η γονόρροια μπορεί να ξεφύγει και να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα. Αυτό πρόκειται για φλεγμονή της επιδιδυμίδας και των σπερματικών πόρων που βρίσκονται μέσα και γύρω από τους όρχεις.

Πώς εκδηλώνεται η γονόρροια στις γυναίκες;

Στις γυναίκες η ασθένεια είναι αρκετά πιο υποχθόνια. Μολύνει αρχικά τον τράχηλο της μήτρας γιατί αυτός αποτελείται από τον τύπο κυττάρων που βοηθά την ανάπτυξη του μικροβίου. Πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό γιατί τα πρώτα συμπτώματα είναι απλά κοιλιακός πόνος. Μπορεί να σημειωθούν εκκρίσεις βλέννης στην περιοχή του έξω ουρογεννητικού συστήματος αλλά και μικρές αποκλίσεις της εμμήνου ρύσεως αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί άμεσα να υποψιάσει για μόλυνση από Neisseria.

Διαβάστε επίσης  Οστεοαρθρίτιδα : Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις

Διάγνωση – Θεραπεία – Προστασία από την νόσο

Είναι πολύ σημαντικό να διανγωστεί η γονόρροια άμεσα και αυτό γιατί αν καθυστερήσει, μπορεί να συνεχίσει σε συστηματική λοίμωξη. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι επιπλοκές στην καρδιά, στις αρθρώσεις, στις μήνιγγες, στα μάτια και στον στοματοφάρυγγα. Ένα νεογνό του οποίου η μητέρα πάσχει από την γονόρροια μπορεί να νοσήσει. Ο μικρόβιο θα μεταδοθεί στο παιδί κατά την γέννησή του – την διέλευση από τον μολυσμένο γεννητικό σωλήνα της μητέρας. Η νόσος που θα εμφανίσει το παιδί λέγεται νεογνική οφθαλμία και πλήττει τα μάτια του.

Η Neisseria για την γονόρροια πλέον έχει καταστήσει να είναι ένα από τα πιο ανεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Τα πιο συνηθισμένα αντιβιοτικά που μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν είναι οι κεφαλοσπορίνες. Σε πολλά από τα υπόλοιπα, το βακτήριο εμφανίζει έντονη αντοχή – δεν επηρεάζεται από την δράση τους. Καταλαβαίνουμε επομένως από τα παραπάνω ότι η γονόρροια αν και δεν είναι ένα άμεσα απειλητικό για την ζωή του ατόμου νόσημα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και ταραχή. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της γονόρροιας δεν είναι άλλος από την πρόληψη. Η πρόληψη δεν γίνεται με άλλο τρόπο παρά με την χρήση προφυλακτικού και άλλων αντισυλληπτικών μεθόδων. Να σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση που ένα άτομο διαγνωστεί ότι πάσχει, θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και ο άλλος – οι άλλοι ερωτικοί σύντροφοι του ατόμου εκείνη την χρονική περίοδο, να εξεταστούν και κατά πάσα πιθανότητα να λάβουν την αντιβιοτική θεραπεία ή κάποιο υποκατάστατό της.

Προφύλαξη και αντισύλληψη

Τα μικρόβια επαναστατούν: Μικροβιακή Αντοχή

Neisseria gonorrhoeae

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η