Η κακοσμία του στόματος ή χαλίτωση είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων. Κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Αυτά τα βακτήρια κατά το μεταβολισμό τους παράγουν δύσοσμα θειούχα παραπροϊόντα, τα οποία ευθύνονται για τη δύσοσμη αναπνοή.
Ωστόσο, πολλές φορές η κακοσμία του στόματος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και αν φροντίζουμε την υγιεινή των δοντιών μας. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες τροφές.
Τροφές και ποτά που προκαλούν κακοσμία στο στόμα
- Καφές και αλκοολούχα ποτά: Ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα. Προκαλούν αφυδάτωση και μειώνουν τη ροή του σάλιου, με αποτέλεσμα τα βακτήρια αυτά να παραμένουν περισσότερο στο στόμα.
- Κρεμμύδι και σκόρδο: Είναι οι δύο κυριότερες τροφές που ευθύνονται για την κακοσμία. Η κακοσμία αυτή προκαλείται από δύσοσμες ενώσεις του θείου που περιέχονται στο σκόρδο και στο κρεμμύδι.
Τροφές που καταπολεμούν τη δυσοσμία
- Μπαχαρικά και βότανα όπως ο μαϊντανός, ο μάραθος, ο γλυκάνισος και το γαρύφαλλο.
- Νερό: Συμβάλλει στην αποβολή υπολειμμάτων των τροφών και στη δημιουργία σάλιου.
- Γιαούρτι: Το γιαούρτι σύμφωνα με έρευνα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας, καθώς συμβάλλει στη μείωση των συγκεντρώσεων των χημικών ενώσεων σουφλιδίων. Επίσης, είναι καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία μειώνει τα βακτήρια στο στόμα.
- Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Το μάσημα της τσίχλας χαλαρώνει και ξεκολλάει τα υπολείμματα τροφών και τα νεκρά κύτταρα από τα δόντια, τα ούλα, τη γλώσσα και ευνοεί την παραγωγή σάλιου. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη (γλυκαντική ουσία) συντελεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοσμίας, καθώς η ξυλιτόλη εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα.
Άλλοι τρόποι καταπολέμησης της κακοσμίας
Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλοι τρόποι καταπολέμησης της κακοσμίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:
- Το συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
- Διακοπή του καπνίσματος.
- Χρήση οδοντικού νήματος.
- Άφθονη λήψη φρούτων και λαχανικών.
- Λήψη προϊόντων που περιέχουν μέντα.
- Χρήση αντισηπτικών.
- Βούρτσισμα της γλώσσας.