Καλλισθενική αγωγή (callisthenics): Ασκήσεις με το βάρος του σώματος

pull-up

Τα τελευταία χρόνια στο χώρο του fitness βλέπουμε ότι ολοένα και πιο δυναμικά επέρχεται η μέθοδος της καλλισθενικής αγωγής (callisthenics). Αν και στο εξωτερικό είναι στη μόδα εδώ και περισσότερα χρόνια, οι ρίζες της είναι χαραγμένες στην αρχαία Ελλάδα.

Η λέξη calisthenics προέρχεται από τις λέξεις Κάλλος, που σημαίνει ομορφιά και Σθένος που σημαίνει δύναμη. Ήταν το πιο γνωστό σύστημα προπόνησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες  για να επαγρυπνήσουν το σώμα και το πνεύμα τους για τους αγώνες, τη μάχη ή απλά για να αθληθούν αποτελεσματικά. Ο Σωκράτης είχε πει: είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς ποτέ να βιώσει το κάλλος και το σθένος που το σώμα του είναι ικανό να αποκτήσει.

Το πλεονέκτημα με τις καλλισθενικές ασκήσεις είναι ότι δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό, δεν χρειάζεσαι εγγραφή σε γυμναστήριο, μπορείς να γυμναστείς σε μια παιδική χαρά, σε ένα πάρκο ακόμα και στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το βάρος του σώματος σου και όρεξη!!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα λίγο απ την αρχή. Καλλισθενική είναι η γυμναστική, που όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το μόνο που χρειάζεσαι είναι το βάρος του σώματός σου. Πιο συγκεκριμένα,οι κάμψεις, το μονόζυγο και οι βυθίσεις είναι απ τις πιο σημαντικές και βασικές ασκήσεις. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι εκτελώντας τέτοιου είδους ασκήσεις μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να μεταμορφώσει το σώμα του, καθώς συντελούν στην τόνωση του μυικού συστήματος επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη μυική ενδυνάμωση,τη διέγερση του κυκλοφορικού,καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος καθώς και την αποτελεσματική αύξηση του μεταβολισμού.

Προσωπική εμπειρία

Στην εφηβεία αλλά και στα πρώτα χρόνια μετέπειτα την ενηλικίωσης μου,ήμουν αρκετά αδύνατος σε σχέση με το ύψος μου. Θεωρούσα ότι το σώμα μου ήταν ακόμη παιδικό και δεν ήταν στα πρότυπα σώματος τα οποία είχα στο μυαλό μου,μου έλειπε η δύναμη και ο όγκος. Έτσι λοιπόν ήθελα απεγνωσμένα να βάλω κιλά,προσοχή όμως, μυικά κιλά. Γράφτηκα σε γυμναστήριο και δώστου βάρη,πολλά και ασήκωτα,ακολουθούσα πιστά το πρόγραμμα του γυμναστή. Έχοντας ξεκινήσει και μια διατροφή όγκου πλούσια σε θερμίδες περνούσε ο καιρός και έβλεπα το σώμα μου, αν όχι στάσιμο ελάχιστα εξελίξιμο, σε σχέση με το χρόνο και τον κόπο που είχα κάνει και δεν μπορούσα να καταλάβω τι δεν κάνω καλά. Κάποιοι μου έλεγαν ότι έτσι είναι το σκαρί του σώματός σου,αδύνατο, κάτι το οποίο όμως με στενοχωρούσε και δεν μπορούσα να αποδεχτώ. Ξανά λοιπόν βάρη πιο πολλά,με περισσότερες επαναλήψεις, φτάνοντας σε σημείο μάλιστα να τραυματίσω τη μέση μου σταμάτησα τις προπονήσεις με βάρη για ένα μεγάλο διάστημα.

Διαβάστε επίσης  Κορμός από ατσάλι με 5 super παραλλαγές από push ups

push-up army

Έφτασε η μέρα λοιπόν να υπηρετήσω τη μαμά πατρίδα. Παρουσιάστηκα σε μια μονάδα μάχιμη, με γυμναστική κάθε μέρα και παρακαλώ δώστε βάση στο πρόγραμμα το οποίο κάναμε κάθε πρωί:

  • 3 χιλιόμετρα τρέξιμο
  • 100 κάμψεις σε σετ
  • 25 έλξεις στο μονόζυγο σε σετ

Με ελάχιστο φαγητό και καθόλου ποιοτικό,με λίγο ύπνο και χωρίς συμπληρώματα διατροφής. Παρόλα αυτά όμως μέσα σε ένα μήνα το σώμα μου «πρήστηκε» και έβαλα 5 κιλά <<καθαρά>>, μυικά. Τελειώνοντας λοιπόν το στρατό έκανα διάφορες έρευνες σχετικά με την καλλισθενική αγωγή και τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος,έχοντας ήδη αποκτήσει από τη θητεία μου τη στοιχειώδη μυική μάζα,συνέχισα διάφορες παραλλαγές από κάμψεις,έλξεις,βυθίσεις, ροκανίσματα και πλέον μπορώ να πω ότι βλέπω το σώμα μου όπως το ήθελα,χωρίς τραυματισμούς χωρίς περιορισμούς στις ασκήσεις χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνω γυμναστήριο. Η δύναμή μου απογειώθηκε καθώς το πλεονέκτημα σε αυτές τις ασκήσεις είναι ότι σηκώνεις όλο το βάρος του σώματός σου χωρίς όμως να πονάς, με τον απόλυτα φυσικό τρόπο.

Χαίρομαι λοιπόν που βλέπω ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την καλλισθενική γυμναστική καθώς τα οφέλη της είναι αμέτρητα. Μην χάνετε πλέον χρόνο δείτε το σώμα σας όπως το ονειρευόσασταν!

Αν και απόφοιτος τουριστικών το πάθος μου είναι η γυμναστική. Στο σχολείο αν διάβαζα όσο γυμνάζομαι θα είχα περάσει Ιατρική. Έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια πάνω στο κομμάτι του fitness. Λατρεύω τα ταξίδια τον κινηματογράφο και τις βόλτες με το σκύλο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό