Καρδιοπάθειες και καύσωνας: Τί πρέπει να προσέχετε

Το τελευταίο διάστημα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και τα κρούσματα που αναφέρονται λόγω καύσωνα όλο και αυξάνονται. Όλες οι ηλικιακές ομάδες πρέπει να δείχνουν την δέουσα προσοχή και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από καρδιοπάθειες, είχαν κάποιο καρδιακό σύμβαμα στο παρελθόν ή έχουν προδιάθεση εκδήλωσης. 

Στις υψηλές θερμοκρασίες η καρδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του οργανισμού για αύξηση των παλμών και διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ικανοποιητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το θερμορυθμιστικό σύστημα και να δυσκολεύεται η αποβολή θερμότητας και ψύξη του σώματος. Γενικά για την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων λόγω καύσωνα συστήνεται επαρκής ενυδάτωση, περιορισμός της σωματικής άσκησης, ρύθμιση των δοσολογικών σχημάτων της υπάρχουσας φαρμακευτικής αγωγής και τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών

Πιο συγκεκριμένα η αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης. Συνεπώς οι υπερτασικοί ασθενείς που γενικά λαμβάνουν φάρμακα για μείωση της αρτηριακής τους πίεσης πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους ώστε να τροποποιήσει το δοσολογικό σχήμα. Το ίδιο ισχύει και για τους πάσχοντες από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια λόγω του ότι λαμβάνουν φάρμακα όπως διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά, πρέπει να εξατομικεύεται η δόση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της υπονατριαιμίας, υποκαλιαιμίας, και ελάττωσης του όγκου αίματος.

Όσον αφορά στη θερμοπληξία, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που προδιαθέτουν για αυτήν: η παχυσαρκία, ο αλκοολισμός, η μυϊκή εργασία, ο ελαττωμένος αερισμός του περιβάλλοντος, οι καρδιοπάθειες, η υγρασία. Όταν η υγρασία είναι αυξημένη ο ιδρώτας εξατμίζεται αργά και έτσι δεν απελευθερώνεται η θερμότητα γρήγορα από το σώμα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι  δίψα, ζάλη, αδυναμία, πονοκέφαλος και ναυτία, ενώ πιο σοβαρά είναι η απώλεια αισθήσεων, η σύγχυση, οι σπασμοί και ο λήθαργος. Ο καρδιακός παλμός αυξάνεται και το δέρμα είναι ερυθρό λόγω της αγγειοδιαστολής με παρουσία εφίδρωσης. Συνιστώνται ψυχρά και υγρά επιθέματα, χρήση ανεμιστήρων, δημιουργία ψυχρού και ξηρού περιβάλλοντος, παγοκύστες σε όλο το σώμα και ψυχρά λουτρά. 

Διαβάστε επίσης  Κολπικές μυκητιάσεις: do’s & don’ts

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην διατροφή, η οποία καλό είναι να περιλαμβάνει ελαφρά γεύματα, φρούτα και λαχανικά, να αποφεύγεται η κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων υγρών και αλκοολούχων ποτών που διαταράσσουν το ισοζύγιο πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων και ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του αλατιού που προστίθεται στις τροφές, καθώς πολλά τρόφιμα κρύβουν αυξημένες ποσότητες νατρίου. Επίσης, όλοι όσοι χρησιμοποιούν κορτιζονούχες αλοιφές και ιδιαίτερα όσοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κατακράτηση υγρών πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Για τους καρδιοπαθείς που θα βρεθούν σε βουνό ή θάλασσα οι συμβουλές είναι οι εξής:

  1. Να μην κολυμπούν όταν έχουν φάει, ακόμη και ελαφρά. Πριν μπούν στην θάλασσα δεν πρέπει να νιώθουν καμία ενόχληση στην καρδιά και η είσοδος στην θάλασσα να είναι σταδιακή ρίχνοντας λίγο-λίγο νερό στο σώμα τους.
  2. Να αποφεύγουν το μπάνιο τις μεσημερινές ώρες (11π.μ-3μ.μ) που ο ήλιος είναι δυνατός.
  3. Να μένουν σε χώρους με δροσιά ή κλιματιζόμενους και να προτιμούν ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο.
  4. Όταν βρεθούν στο βουνό μέχρι τα 2000 μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, σε μεγαλύτερο υψόμετρο μπορεί να προκληθεί ζάλη, δύσπνοια και ταχυπαλμία. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Παρόλα αυτά, ο οργανισμός δεν οξυγονώνεται καλά.

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία!
Enjoy it!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν