Μύκητες στα πόδια: Mέτρα πρόληψης και αντιμετώπιση

Πηγή εικόνας: pexels.com

Οι μύκητες των ποδιών, αν και είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, από τους περισσότερους ανθρώπους αντιμετωπίζεται σαν ένα απλό πρόβλημα. Είναι λοιμώξεις, που αναγνωρίζονται δύσκολα από τον ασθενή για αυτό και αρκετοί άνθρωποι αργούν να το καταλάβουν. Αυτό όμως, τους κάνει να καταλήγουν σε βαριές λοιμώξεις και μυκητιάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν το είχαν καταλάβει νωρίτερα. Δεν θα έπρεπε να λησμονήσουμε ότι εκείνο που βοηθάει στην ανάπτυξη των μυκήτων είναι η αυξημένη ζέστη και υγρασία. Μια άλλη ονομασία που χρησιμοποιείται για τους μύκητες των ποδιών είναι το πόδι του αθλητή. Έχει πάρει την ονομασία αυτή γιατί επηρεάζει αρκετούς αθλητές λόγω των αθλητικών παπουτσιών και της υγρασίας του περιβάλλοντος . Επομένως, παρακάτω θα αναφερθούμε στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουμε αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης που πρέπει να πάρουμε.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αποτρέψουμε τις μολύνσεις των ποδιών.  Για να προφυλαχτούμε από τους μύκητες πρέπει να τηρούμε κάποια πράγματα καθημερινά:

  • Πρέπει να πλένουμε συχνά τα πόδια μας σε καθημερινή βάση και να μην ξεχνάμε να τα στεγνώσουμε καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Δεν πρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους γιατί όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι μύκητες αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον. Άρα, χώροι όπως η πισίνα, τα αποδυτήρια και η σάουνα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Δεν πρέπει να μοιραζόμαστε κάλτσες, παπούτσια ή πετσέτες με άλλους. Αν έχετε βέβαια την ευκαιρία, καλό θα ήταν να εναλλάσσονται τα παπούτσια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να γίνεται απολύμανση αυτών. Έτσι, με αυτό τον τρόπο δεν δίνουμε την δυνατότητα να αναπτυχθούν οι μύκητες.
  • Αν αθλείστε, πρέπει να φοράτε κάλτσες που αερίζονται και να πλένονται στους 60 ή 90 βαθμούς Κελσίου, αλλά και αθλητικά παπούτσια που είναι κατάλληλα.
  • Μπορείτε επίσης, να τοποθετείτε στα πόδια σας, σε καθημερινή βάση, αντιμυκητιακή σκόνη.
Διαβάστε επίσης  Η σωστή διατροφή για ανθρώπους άνω των 50 ετών

Οι μύκητες είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Όλα ξεκινούν από την έγκυρη διάγνωση τους. Επομένως, για να θεραπεύσουμε τους μύκητες στα πόδια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αντιμυκητιακό φάρμακο όπου θα εφαρμοστεί τοπικά στην μολυσμένη περιοχή ή μπορεί και να ληφθεί αγωγή από το στόμα. Κάποιες  φορές όμως μπορεί να χρειαστεί να πάτε σε κάποιο ειδικό για να γίνει η θεραπεία ακόμα πιο γρήγορα. Πρέπει όμως να υπάρχει και προσωπική φροντίδα.

Υπάρχουν  φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση των μυκήτων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα είτε από την κουζίνα μας είτε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Αρχικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα, δεν έχει αντιμυκητισιακές ιδιότητες, αλλά μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του μύκητα. Στη συνέχεια ένα άλλο υλικό είναι το λευκό ξίδι ή το μηλόξυδο τα οποία έχουν αντιμικροβιακή δράση. Τέλος, το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πολύ καλή φυσική θεραπεία ενάντια στους μύκητες των ποδιών. Μπορεί να απομακρύνει τον μύκητα, επουλώνοντας τα σημάδια παράλληλα  αλλά και σταματάει την εξάπλωση του.

Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο ότι, αν και οι μύκητες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πρέπει όμως να είμαστε και εμείς προσεκτικοί σε αυτά που παίρνουμε από τους άλλους αλλά και που πατάμε, γιατί όπως αναφέραμε οι μύκητες αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον. Καλό θα ήταν άμα δούμε κάποιο σημάδι στα πόδια ή στα νύχια μας να απευθυνθούμε  σε κάποιο δερματολόγο ή ποδολόγο.

Πηγές:

  1. https://medium.com/@agwnes/mikites-sta-podia-a88e7796de15
  2. https://www.beautetinkyriaki.gr/2018/01/mykites-podiwn/
  3. http://www.mikitiaseis.gr/mikites-sta-podia/
  4. https://www.express.co.uk/life-style/health/838597/fungal-infection-athletes-foot-causes-symptoms-bacteria-skin

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η