Πονοκέφαλος & ημικρανία: ποιες είναι οι διαφορές τους;

Πονοκέφαλος & ημικρανία: ποιες είναι οι διαφορές τους ;
Πηγή εικόνας: morrishospital.org

Ο πονοκέφαλος και η ημικρανία έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Όταν υπάρχει πίεση ή πόνος στο κεφάλι σας, είναι αρκετά δύσκολο να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για έναν τυπικό πονοκέφαλο ή ημικρανία. Ο εντοπισμός αυτών των διαφορών μπορεί να σημαίνει την ταχύτερη ανακούφιση αφού ακολουθηθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία. Ακόμη, ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόληψη μελλοντικών πονοκεφάλων από την πρώτη κιόλας εμφάνισή τους. Λοιπόν, εσείς, πώς θα μπορούσατε να προσδιορίσετε σε τι διαφέρει ένας πονοκέφαλος από μια ημικρανία;

Τι είναι ο πονοκέφαλος;

Οι πονοκέφαλοι είναι δυσάρεστοι πόνοι στο κεφάλι που μπορούν να προκαλέσουν πίεση και πόνο. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και συνήθως εμφανίζονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Περιοχές όπου μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι είναι το μέτωπο, τους κροτάφους και το πίσω μέρος του λαιμού. Ένας πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μια εβδομάδα. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου είναι ένας πονοκέφαλος έντασης. Οι αιτίες για αυτόν τον τύπο πονοκεφάλου περιλαμβάνουν στρες, μυϊκή πίεση και άγχος.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους πονοκεφάλων περιλαμβάνουν:

 • Πονοκέφαλος έντασης: Ο πόνος από πονοκεφάλους έντασης τείνει να εξαπλώνεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, συχνά ξεκινώντας από την πλάτη και σέρνεται προς τα εμπρός. Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή πόνου κεφαλαλγίας. Τα μάτια, το άγχος και η πείνα είναι συχνά αιτίες έντασης πονοκεφάλων και μπορεί να είναι χρόνια.
 • Πονοκέφαλος κόλπων: Αυτοί οι πονοκέφαλοι συχνά χτυπούν όταν είστε άρρωστοι ή αισθάνεστε συμφόρηση. Προκαλούνται από οίδημα στις οδούς των κόλπων, με αποτέλεσμα πόνο πίσω από τα μάγουλα, τη μύτη και τα μάτια. Ο πόνος είναι συχνά ο χειρότερος όταν ξυπνάτε το πρωί και όταν λυγίζετε μπροστά.
 • Πονοκέφαλος συμπλέγματος: Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως πολύ οδυνηροί και εμφανίζονται σε «συστάδες», που σημαίνει ότι συμβαίνουν καθημερινά (συνήθως την ίδια ώρα), μερικές φορές έως και αρκετές φορές την ημέρα για μήνες. Είναι αποτέλεσμα διαστολής στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου λόγω της απελευθέρωσης σεροτονίνης και ισταμινών. Μπορεί να προκληθούν από σωματική άσκηση, έντονα φώτα ή ακόμη και υψόμετρο.
Διαβάστε επίσης  Αλλεργίες της άνοιξης : Πώς να προστατευτείτε

Τι είναι η ημικρανία;

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι ή σοβαροί και συχνά έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο κεφάλι. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με ημικρανία περιλαμβάνουν:

Advertisements
Ad 14
 • Ναυτία
 • Πόνος πίσω από τα μάτια ή τα αυτιά
 • Πόνος στους κροτάφους
 • Να βλέπεις κηλίδες ή φώτα που αναβοσβήνουν
 • Ευαισθησία στο φως ή / και στον ήχο
 • Προσωρινή απώλεια όρασης
 • Εμετός

Σε σύγκριση με την ένταση ή άλλους τύπους κεφαλαλγίας, ο πόνος στην ημικρανία μπορεί να είναι μέτριος έως σοβαρός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους τόσο σοβαρούς που αναζητούν φροντίδα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε πονοκέφαλο ημικρανίας που επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού.  Ένας πονοκέφαλος ημικρανίας θα προκαλέσει έντονο πόνο που μπορεί να χτυπάει στο κεφάλι και θα κάνει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών πολύ δύσκολη.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: ημικρανία με αύρα και ημικρανία χωρίς αύρα. Η «αύρα» αναφέρεται σε αισθήσεις που ένα άτομο βιώνει πριν πάθει ημικρανία. Οι αισθήσεις εμφανίζονται συνήθως στο διάστημα από 10 έως 30 λεπτά πριν από μια επίθεση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • να αισθάνεστε λιγότερο διανοητική εγρήγορση ή να έχετε πρόβλημα να σκεφτείτε
 • να βλέπετε φώτα που αναβοσβήνουν ή ασυνήθιστες γραμμές
 • να αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή στα χέρια
 • να έχετε μια ασυνήθιστη αίσθηση μυρωδιάς, γεύσης ή αφής


  Πηγές άρθρου:

Medically reviewed by Deborah Weatherspoon, PhD, RN, CRNA — Written by Rachel Nall, RN, BSN, CCRN — Updated on August 10, 2020

Migraine vs. Headache: How to Tell the Difference, November 01, 2019

 

Διαβάστε επίσης  Γλωσσική κατάκτηση: Συμβουλές για νέους γονείς

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод