Rock n roll ain’t noise pollution (?)

“Η συναυλία χτες ήταν τόσο καλή που κουφάθηκα!” ανακοινώνει ο ροκάς στον αδελφό μαλλιά φίλο του. “Τόσο καλή;” τον ρωτά. “Τι είπες;”. Όσο απίστευτο και να φαίνεται η μουσική που τόσο αγαπάμε εκτός από επιθετική, συγκινητική, γαλήνια, bittersweet ή όπως αλλιώς αρέσκεται ο καθένας να την αποκαλεί, δεν παύει πολλές φορές να είναι δυνατή και τα αυτιά μας … αδύναμα.

Που βρίσκονται τα όρια;

Το αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία θεωρεί ασφαλή δόση θορύβου τα 85 decibels (dB) για 8 ώρες την ημέρα, αλλά για κάθε αύξηση 3 dB η ασφαλής περίοδος έκθεσης μειώνεται στο μισό.

Ροκ συναυλίες σε αρένες και στάδια ξεπερνούν αρκετά αυτά τα όρια. Οι AC/DC cκυμαίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις μεταξύ 105 και 130 dB. Στα 105 dB βλάβη μπορεί να προκληθεί στα 15 λεπτά.

Ποιο είναι το πρόβλημά σου;

Τα υψηλά επίπεδα θορύβου είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη του κοχλία. Η βλάβη αυτή εξαρτάται από το είδος , την ένταση και τη διάρκειά του ήχου, καθώς και τον χρόνο που αφήνουμε στα αυτιά να αναρρώσουν μετά από ένα ηχητικό σοκ. Φυσικά όπως σε όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις κάθε άτομο έχει την δική του προσωπική ουδό ευαισθησίας.

Η ροκ μουσική φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να προκαλεί βλάβη όταν είναι δυνατή σε ένταση και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Ειδικά σήμερα που η τεχνολογία επιτρέπει να αγγίζουμε άλλα επίπεδα εντάσεων τα προβλήματα είναι και προβλέπονται να είναι ακόμα περισσότερα.

Μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία από μελέτες είναι ότι οι ντράμερς είναι πιο ευπαθείς σε ακουστικά τραύματα λόγω της φύσης του οργάνου που παίζουν. Επίσης το υποείδος της μουσικής και η σύσταση των μελών της μπάντας φαίνεται να παίζει ρόλο. Τέλος παράγοντες όπως ο χώρος στον οποίο γίνονται οι πρόβες ή η συναυλία μεταβάλουν επίσης την πιθανότητα για “κώφωση”.

Διαβάστε επίσης  Περπάτημα ή τρέξιμο: Ποιο να επιλέξω και γιατί

Οι πιο δυνατές μπάντες στο Rock n Roll

 • Το 2008 σε ένα σόου στην Ottawa, οι Kiss έπιασαν τα 136 decibels όταν έπαιξαν το χιτ οτυς “Deuce.”
 • Στο Detroit το 1986, οι Motorhead με το “Deaf Forever” σχεδόν άφησαν κουφούς τους ακροατές με 130 decibels.
 • ACDC το προσπάθησαν και αυτοί φτάνοντας τα 130 decibels κατά την διάρκεια του Back in Black tour.
 • Στην εκτέλεση του “Heartbreaker” το 1970, οι Led Zepplin άγγιξαν κι αυτοί τα 130 decibels.
 • Πιο πρόσφατα η συναυλία των Foo Fighters το Δεκέμβριο του 2011 στην  Ν Ζηλανδία καταγράφηκε στον σεισμογράφο της περιοχής!
 • Ο Pete Townsend, γνωστός για τις ομιλίες του για την απώλεια ακοής που είχε, έπαιζε με την μπαντα του, The Who, στα 126 decibels.

10 διάσημοι μουσικοί με απώλεια ακοής

 1. Ludwig van Beethoven
 2. Pete Townshend (The Who)
 3. Eric Clapton
 4. Jeff Beck
 5. Brian Wilson
 6. will.i.am
 7. George Martin
 8. Phil Collins
 9. Ozzy Osbourne
 10. Neil Young (AC/DC)

 Και τι να κάνω;

Μην πέσεις να πεθάνεις για αρχή. Υπάρχουν πολλές απλές και έξυπνες λύσεις. Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλής πρακτική να φορούν οι ακροατές ωτοασπίδες! Ναι καλά διαβάσατε. Κόβουν την περιττή ένταση και βαβούρα και επιτρέπουν να απολαύσει κανείς περισσότερες συναυλίες και για πιο πολλές ώρες. Επίσης όταν απολαμβάνει κανείς στο σπίτι την αγαπημένη του μουσική μπορεί να κρατήσει την ένταση πιο χαμηλή. Τέλος, διαλείμματα ησυχίας βοηθούν να επανέλθει ο κοχλίας όσο είναι δυνατόν στην πρότερη κατάστασή του.

Αυτή τη μουσική την έχουμε ανάγκη τόσο πολύ που και λίγη κουφαμάρα την ανεχόμαστε μερικές φορές. 😉

Απολαύστε υπεύθυνα!

Πηγές:

Rock ‘n’ Roll’s Not-So-Silent History With Hearing Loss
10 Famous Musicians With Hearing Damage

Διαβάστε επίσης  Εθισμός στη διατροφή. Αντιμετωπίζεται;

How to Rock Safely: Protecting Your Ears from Hearing Loss

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό