Η 13η Σεπτεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης. Η σήψη είναι η ακραία, απειλητική για την ζωή απάντηση του οργανισμού σε μια μόλυνση. Με λίγα λόγια, ο οργανισμός αντί να στραφεί εναντίον των λοιμογόνων παραγόντων που τον βλάπτουν, στρέφεται κατά των ιστών και των οργάνων του. Ακόμα, δεν είναι σπάνια η εμφάνιση θρόμβων στο αίμα. Οι θρόμβοι, αυτοί, ελαττώνουν την ροή του αίματος στα όργανα και συνεπώς, ελαττώνουν τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο τους.
Σήψη ή Σηψαιμία;
Οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται συχνά, για να περιγράψουν την ίδια κατάσταση. Στην πραγματικότητα όμως, διαφέρουν. Η σηψαιμία (βακτηριαιμία) είναι η είσοδος βακτηρίων (που έχουν μολύνει κάποια περιοχή του σώματος) στο αίμα, ενώ η σήψη είναι επιπλοκή της σηψαιμίας. Αν η σηψαιμία, δηλαδή, δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, τότε προκύπτει διάχυτη φλεγμονή και μετέπειτα ανεπάρκεια οργάνων.
Συμπτώματα σήψης
Ο ασθενής έχει την όψη βαρέος πάσχοντος και εμφανίζει:
- Υψηλό πυρετό.
- Ταχυκαρδία.
- Ταχύπνοια.
- Πετέχειες.
- Σύγχυση.
- Ολιγοουρία.
- Σε χειρότερες καταστάσεις υπόταση (σηπτικό σοκ).
Είναι προφανές ότι τα συμπτώματα που θα εκδηλώσει ένας ασθενής, έχουν σχέση με το στάδιο της σηψαιμίας, τα γενετικά του χαρακτηριστικά και το ιστορικό του. Ακόμη, το σηπτικό σοκ, που προκαλεί σοβαρή αδυναμία, υπνηλία και υπόταση, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Αίτια σήψης
Τα συχνότερα αίτια είναι που προκαλούν σήψη είναι η μηνιγγίτιδα, οι λοιμώξεις της κοιλιακής χώρας, του ουροποιητικού και του δέρματος, η πνευμονία και η εισαγωγή καθετήρα σε ασθενή. Επίσης, τα βακτήρια Staphylococcus aureus, Escherichia coli και streptococcus προκαλούν πιο συχνά σήψη.
Ποιος μπορεί να το πάθει;
Η σήψη προσβάλλει, κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 και κάτω του 1 έτους. Ακόμη, ευπαθείς είναι αυτοί που πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα ή από ένα αυτοάνοσο (διαβήτης) και αυτοί με αδύναμο ανοσοποιητικό.
Διάγνωση
Η διάγνωση της σήψης είναι πολύ δύσκολη. Αρχικά, ο γιατρός θα μετρήσει τα ζωτικά του ασθενούς (πίεση και θερμοκρασία σώματος) και έπειτα θα προβεί σε εξετάσεις. Συγκεκριμένα, σε εξετάσεις ούρων, αίματος, αναπνευστικών εκκρίσεων και δείγματος από πληγή. Τέλος, αν αυτές οι εξετάσεις δεν φανούν χρήσιμες, τότε ο γιατρός ζητάει απεικονιστικές.
Πρόληψη
Η σήψη προκαλείται από μόλυνση. Άρα, η πρόληψη της μόλυνσης ισοδυναμεί με πρόληψη της σήψης. Μερικά μέτρα πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, η ρύθμιση του διαβήτη, η σωστή χρήση αντιβιοτικών, η υγιεινή των χεριών, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.
Θεραπεία
Η σήψη είναι μια απειλητική για την ζωή κατάσταση που χρήζει άμεσης θεραπείας. Για τον λόγο αυτό ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο, ώστε να σταματήσει η βακτηριαιμία. Ως θεραπεία, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, οξυγόνο και ενδοφλέβια υγρά.
Βιβλιογραφία
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sepsis/diagnosis-treatment/drc-20351219
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/septicemia
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/sepsis-septicemia-blood-infection
https://www.healthline.com/health/septicemia#outlook
https://next.amboss.com/us/article/xm0E3g?q=sepsis
Εικόνα:https://istrikala.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84/