Η επιστροφή του animal print!
Ήδη από τις αρχές της χρονιάς, το animal print έχει την τιμητική του.
Η έντονη παρουσία του στα social media είναι αδιαμφισβήτητη, με influencers, fashion bloggers και fashion fanatics να το επιλέγουν καθημερινά σε γεμάτες στυλ εμφανίσεις. Την παρουσία του έκανε αισθητή σε video που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με τίτλο:«Προβλεπόμενα trends για το 2024». Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεννήθηκε άλλωστε και η τάση- αισθητική «mob-wife». Σε αυτή, το animal print, ιδιαίτερα το λεοπάρ (leopard print), κυριαρχεί, σε συνδυασμό με εντυπωσιακά κοσμήματα, faux γούνες ή και κόκκινα στοιχεία. Η αισθητική αυτή κέρδισε υποστηρικτές παγκοσμίως, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να αναδείξουν την έντονη και τολμηρή προσωπικότητά τους.
Το animal print αναδεικνύει την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, φέρνοντας στο φως την femme-fatale εκδοχή του εαυτού της, ενώ παράλληλα γεννά άγρια ένστικτα που παραπέμπουν στο ζώο του οποίου το μοτίβο τριχώματος έχουμε επιλέξει. Γενικά, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η τάση αυτή επέστρεψε για να παραμείνει στην μόδα!
Animal print και προσωπικότητα
Ωστόσο, παρόλο που το animal print έχει κερδίσει υποστηρικτές, δεν παύουν να υπάρχουν και αυτοί που το θεωρούν υπερβολικό, «κιτς» και ξεπερασμένο. Και αυτό επειδή αυτή η στυλιστική επιλογή έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό με την «κακόγουστα» φορεμένη εκδοχή του. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι σχετικό, καθώς τα ρούχα αποκτούν νόημα ανάλογα την πρόθεση, σκέψη και φιλοσοφία αυτού που τα επιλέγει. Έτσι, το animal print χωρίζεται σε 2 εκδοχές ταυτόχρονα: τον πιο ουδέτερο, αφού πλέον συναντάται παντού, και τον πιο τολμηρό.
Και αφού η προσωπικότητα συνδέεται άμεσα και αμετάκλητα με το στυλ, εδώ, ταιριάζουν τα λόγια του Christian Dior: «If you’re fair and sweet, don’t wear it!» (ελληνική μετάφραση: εάν είσαι δίκαιος και γλυκός, μην το φοράς!»). Σε αυτό το σημείο, να μην παραλειφθεί πως ο συγκεκριμένος και πασίγνωστος σχεδιαστής ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το λεοπάρ μοτίβο σε συλλογή του το 1947.
Ας εμβαθύνουμε στο λεοπάρ…
Και μιλώντας για το animal print, μια από τις πιο βασικές εικόνες που έρχονται στο νου είναι αυτή του λεοπάρ. Το λεοπάρ θα μπορούσε να θεωρηθεί διαχρονικό στυλιστικό στοιχείο, αφού έχει ταξιδέψει στον χρόνο από την Αρχαία Αίγυπτο, στη δεκαετία του ΄60, στις αρχές του 2000 και -τέλος- στο τώρα. Περνώντας από όλο αυτό το χρονικό φάσμα έχει επικριθεί κοινωνικά αλλά και χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο επανάστασης και σεξουαλικής απελευθέρωσης. Συνοπτικά, η εμφάνιση του λεοπάρ έγινε statement, συμβολίζοντας το κοινωνικό στίγμα του ερωτισμού, της σεξουαλικότητας και της «υπερβολής», που έφερε μαζί του.
Σε αυτό το σημείο, ας μεταφερθούμε στο 2024 με εμφανίσεις που απέδειξαν την πιστότητα ορισμένων σχεδιαστών στη δυναμική του ιδιαίτερου σχεδίου.
Το λεοπάρ σε φθινοπωρινές-χειμερινές κολεξιόν το 2024
Σε φθινοπωρινές/χειμερινές συλλογές οίκων μόδας το 2024, ανάμεσα σε άλλα trends, όπως οι γούνες το ανδρόγυνο στυλ και οι διαφάνειες, το λεοπάρ -συγκεκριμένα- έκανε αισθητή την παρουσία του. Ενδεικτικά, στο fashion show του οίκου ALAΪA, υπό τη δημιουργική διεύθυνση του Pieter Mulier, την εντύπωση προκάλεσε η γούνα με αποτυπωμένο το τρίχωμα λεοπάρδαλης του χιονιού, που μάλιστα πρωταγωνιστούσε στην εμφάνιση, αφού συνδυάστηκε μόνο με ένα ζιβάγκο μαύρο κορμάκι. Ακόμα, στην ίδια συλλογή παρατηρήθηκαν και δύο επιπλέον εμφανίσεις με leopard print, που σε συνδυασμό με μαύρα δερμάτινα αξεσουάρ και έντονα και «απρόσμενα» τελειώματα στα μανίκια και στο στρίφωμα του φορέματος δίνεται η εντύπωση μιας πραγματικής λεοπάρδαλης στην πασαρέλα.
Aκόμα, στη συλλογή για το φθινόπωρο/χειμώνα 2024, ο αθάνατος οίκος ALEXANDER MCQUEEN χρησιμοποίησε επίσης το leopard print σε μορφή φορεμάτων με εντυπωσιακά μανίκια, φούστας, hoodie, ακόμα και σε κόκκινο χρώμα!
Τον έντονο χαρακτήρα του ανέδειξε και ο οίκος BLUMARINE, όπου το λεοπάρ σε παλτό, φούστα, μπλούζα και φόρεμα επιλέχθηκε (σε κάποια looks) με έντονα χρώματα, όπως το κίτρινο και το τιρκουάζ.
Τέλος, δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά και στον οίκο DIOR! Το λεοπάρ μοτίβο παρουσιάζεται για ακόμη μια φορά σε πασαρέλες του οίκου, όπου πρωτοεμφανίστηκε. Εδώ το λεοπάρ εμφανίζεται όχι μόνο σε ένα κομμάτι αλλά σε πολλά, ή καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως σε συνδυασμό με το μαύρο οι εμφανίσεις παραπέμπουν στην εποχή της δεκαετίας του ΄50.
Καταληκτικά, το animal print, και ειδικά το leopard, δείχνει να επιλέγεται σημαντικά από σχεδιαστές σε εβδομάδες μόδας ανά τον κόσμο αλλά και από άτομα που θέλουν να δηλώσουν κάτι με την επιλογή αυτή, να ακολουθήσουν απλώς τις τάσεις, να αναδείξουν την προσωπικότητα τους…Διανύοντας αιώνες, το σχέδιο αυτό έχει σίγουρα κερδίσει ένα μέρος στην καρδιά μας!