Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει κάποιος τους ιδανικούς χρωματικούς συνδυασμούς, αποφεύγοντας τα στυλιστικά ατοπήματα, η απάντηση είναι ο κοινός παρανομαστής εν ονόματι «color theory». Όπως και στον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο, έτσι και στη μόδα, η χρωματική παλέτα υπακούει στους κανόνες της θεωρίας των χρωμάτων. Τη θεωρία, στην οποία βασίζονται όλοι οι fashion experts για να δημιουργήσουν outfits με τους πιο ευφάνταστους, αλλά και αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς.
Τι είναι, λοιπόν, το color theory ή αλλιώς η θεωρία των χρωμάτων; Η δημιουργία και η συνύπαρξη όλων των δυνατών χρωματικών συνδυασμών και πώς αυτοί, τελικά, μεταφράζονται μέσα από τα μάτια και τον ανθρώπινο νου. Χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες τα τρία βασικά-ή αλλιώς πρωτεύοντα-χρώματα, το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ακόμα ομάδα χρωμάτων, τα δευτερεύοντα που είναι: το πορτοκαλί (κόκκινο και κίτρινο), το πράσινο (μπλε και κίτρινο) και το βιολετί (μπλε και κόκκινο).
Η τρίτη ομάδα που προκύπτει, αφορά τα τριτογενή χρώματα και πιο συγκεκριμένα τις αποχρώσεις που δημιουργούνται από τους συνδυασμούς των πρωτευόντων και των δευτερευόντων χρωμάτων. Οι αποχρώσεις αυτές είναι οι εξής: κόκκινο-πορτοκαλί, κίτρινο-πορτοκαλί, κίτρινο-πράσινο, μπλε-πράσινο, κόκκινο-βιολετί και μπλε-βιολετί.
Το 1966, ο Isaac Newton, χρησιμοποιώντας το σύνολο των 12 αυτών χρωμάτων, δημιούργησε το χρωματικό κύκλο, ο οποίος μέχρι και σήμερα αξιοποιείται ως το βασικό εργαλείο για την κατανόηση των χρωματικών σχέσεων και της οπτικής τους απεικόνισης.
Χρησιμοποιώντας το χρωματικό κύκλο, λοιπόν και εφαρμόζοντας τη θεωρία των χρωμάτων στα outfits μας, δυο είναι οι μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να πετύχουμε έναν αρμονικό συνδυασμό: η αναλογική μέθοδος και η συμπληρωματική. Ας δούμε τους πιο fashion συνδυασμούς για κάθε μία μέθοδο ξεχωριστά.
Ξεκινώντας με την αναλογική μέθοδο, οι συνδυασμοί αφορούν τις τριπλέτες που δημιουργούνται στο χρωματικό κύκλο.
Τα χρώματα που ανήκουν στις αναλογικές τριπλέτες εναρμονίζονται απόλυτα μεταξύ τους, ενώ τα looks που «χτίζονται» πάνω στις αντίστοιχες αποχρώσεις δένουν άρτια, προσφέροντας ένα απόλυτα ισορροπημένο, τελικό, αποτέλεσμα.
Για τη συμπληρωματική μέθοδο στη θεωρία των χρωμάτων, αρκεί να επιλέξεις δύο αντιδιαμετρικά χρώματα, πάνω στο χρωματικό κύκλο, όπως για παράδειγμα, κίτρινο-μωβ.
Η μέθοδος αυτή θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τα τέλεια, ναι μεν χρωματικά αντίθετα, αλλά ταυτόχρονα σταθερά outfits.
Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις φωτεινές, είτε τις πιο παστέλ αντιδιαμετρικές αποχρώσεις, ορίζοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση που θέλεις να έχει το σύνολο σου.