Πεπτίδια: Οι σύμμαχοι σου για νεανική επιδερμίδα

Πηγή εικόνας: mylifecomy.com

Τα πανίσχυρα πεπτίδια

Στην χημική τους σύνθεση είναι αμινοξέα (κομμάτια πρωτεΐνης) που είναι δεμένα μεταξύ τους με μια συγκεκριμένη σειρά. Οι εταιρείες καλλυντικών συνδυάζουν συνθετικά πεπτίδια με λιπαρά οξέα. Αυτός ο συνδυασμός είναι βασικός για να μπορέσει το προϊόν να εισχωρήσει σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
Τα πεπτίδια έχουν την ικανότητα να διαπερνούν την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και να ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επειδή τα πεπτίδια είναι μικροσκοπικά και διαπερνούν με ευκολία την επιδερμίδα, δίνουν «σήμα» στο δέρμα να αρχίσει να επουλώνεται και να αποκαθιστά τις βλάβες.
Τα πεπτίδια αποτελούν λοιπόν βασικό συστατικό σε αρκετά προϊόντα αντιγήρανσης. Καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπλήρωση του χαμένου κολλαγόνου, της δομικής πρωτεΐνης του δέρματος που το διατηρεί νεανικό και σφριγηλό. Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη που αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων, συνδεδεμένες μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς. Τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν πεπτίδια βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας.

Πως δουλεύουν τα πεπτίδια?

Μελέτες δείχνουν ότι τα πεπτίδια δρουν σαν μεταφορείς μηνυμάτων. Αν το δέρμα έχει υποστεί φθορά οι δομικές πρωτεΐνες σημαίνει ότι έχουν φθαρεί επίσης, τότε τα πεπτίδια που είναι αλυσίδες αμινοξέων απελευθερώνονται. Την ώρα που θα συμβεί αυτό τα δέρμα λαμβάνει άμεσα το σήμα να παράγει περισσότερες πρωτεΐνες.
Άρα ξεκινάει η νέα δόμηση του δέρματος. Υπάρχουν πεπτίδια που έχουν χαρακτηριστεί ως wrinkle minimizers γιατί προκαλούν την παραγωγή κολλαγόνου.
Τα εξαπεπτίδια μπλοκάρουν τους νευροδιαβιβαστές που προκαλούν την σύσπαση των μυών, άρα λειτουργούν σαν το μπότοξ και μειώνουν τις ρυτίδες. Ονομάζονται wrinkle relaxer.

Εφαρμόζοντας πεπτίδια στο δέρμα μας μέσω μιας κρέμας ή ορού δίνεται σήμα στο δέρμα να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, «γεμίζοντας» το δέρμα και αποκαθιστώντας ένα υγιές φραγμό του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα όταν εισάγουμε πεπτίδια στο δέρμα μας με τη μορφή ενυδατικής κρέμας ή ορού, το δέρμα σας θεωρώντας ότι υπάρχει κάποιο τραύμα στην επιδερμίδα προσπαθεί να αναπλαστεί και επομένως ενεργοποιεί τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου τοπικά στο σημείο εφαρμογής των πεπτιδίων με αποτέλεσμα τη λείανση των ρυτίδων και την ενυδάτωση του δέρματος.

Διαβάστε επίσης  Lip strobing για σαρκώδη χείλη
Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: frezydermblog.com


Νεανική επιδερμίδα

Τα πεπτίδια τα χρησιμοποιούμε για να διεγείρουμε τους ινοβλάστες (άμεση παραγωγή κολλαγόνου) και δίνουν τα ερεθίσματα στο δέρμα να παράγει πρωτεΐνες.
Με αυτό τον τρόπο παίζουν σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη του δέρματος, στην μείωση των ρυτίδων, την βελτίωση του οβάλ του προσώπου και φροντίζουν ώστε να έχουμε ένα νεανικότερο και υγιέστερο δέρμα.
Τα πεπτίδια είναι πολύ αποτελεσματικοί παράγοντες δέσμευσης της υγρασίας. Με το πέρασμα όμως του χρόνου η δράση των φυσικών πεπτιδίων μειώνεται. Αυτήν τη δράση καλούνται να μιμηθούν- πάντα όμως σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά- οι συνθετικές εκδοχές τους που έχουν κατακλύσει τις φόρμουλες των αντιγηραντικών προϊόντων νέας γενιάς.  Οι αντιγηραντικές συνθέσεις που βασίζονται στη δράση των πεπτιδίων δεν είναι ούτε botox ούτε fillers-τότε δεν θα ήταν καλλυντικά αλλά φάρμακα. Τα αποτελέσματά τους δεν είναι άμεσα ορατά. Χρειάζεται να κάνουμε υπομονή για πάνω από 1 μήνα. 

Καθώς στην αγορά υπάρχει πληθώρα προϊόντων, η εύρεση του σωστού τύπου προϊόντος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Η σημασία της σύνθεσης του προϊόντος είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και η σταθερότητα των συστατικών του. Καθώς και η ικανότητά του να διαπερνά το φραγμό του δέρματος. Μην επιλέξεις ένα καθαριστικό εμπλουτισμένο με πεπτίδια, προτιμήστε προϊόντα που δεν ξεπλένονται εύκολα από το δέρμα. Όπως μια ενυδατική κρέμα, μια κρέμα ματιών ή έναν ορό.

Πηγή εικόνας: stylecaster.com

Μεγάλη μου αγάπη η αισθητική, όπου είναι και το επάγγελμα μου. Μου αρέσει να μαθαίνω, να γνωρίζω ότι καινούργιο υπάρχει για την ομορφιά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για