Ευγενία Κωστή:”Εύχομαι οι περιπέτειες του Κίνε και του Κόνι να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους”

 

Η συγγραφέας Ευγενία Κωστή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου Παπαθανασίου

Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρή η Ευγενία Κωστή ασχολήθηκε με τη μουσική ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο πιάνο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια την κέρδισε η συγγραφή παιδικών ιστοριών, που της δίνει ιδιαίτερη χαρά και τη γυρνάει στα παιδικά της χρόνια.

Από παιδί η γραφή λειτουργούσε ως η διαμαρτυρία και ψυχοθεραπεία  της Ευγενίας Κωστή. Ήταν όνειρο ζωής λοιπόν να δει  και τους δικούς της προβληματισμούς αποτυπωμένους στο χαρτί.

Στον μαγικό κόσμο των περιπετειών των δύο φίλων, Κίνε και Κόνι, η συγγραφέας , Ευγενία Κωστή ,αποσκοπεί να αγγίξει τις καρδιές των παιδιών και να τους προσφέρει στιγμές χαράς, γέλιου και φαντασίας!

Πώς από τις οικονομικές σπουδές οδηγηθήκατε στη συγγραφή;

Νομίζω ότι η συγγραφή και κάθε είδους τέχνη προκύπτει ως ανάγκη έκφρασης, αλλά πάνω από όλα είναι ένα ταλέντο, μία κλίση. Στη δική μου περίπτωση, η κλίση στη συγγραφή προϋπήρχε, απλά κάποια στιγμή ωρίμασε μέσα μου και ήμουν σε θέση να την ανακαλύψω και να την αφουγκραστώ. Έτσι, με τη συγγραφή ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό μία ισορροπία και αρμονία μέσα μου, συνδυάζοντας τη συγγραφή με τον οικονομικό κλάδο, τη μαγεία των λέξεων με τη μαγεία των αριθμών.

Κίνε και Κόνι Ευγενία Κωστή
Κίνε και Κόνι Ευγενία Κωστή

«Κίνε και Κόνι» Γιατί επιλέξατε ως ήρωες ένα λαγουδάκι και ένα σκιουράκι;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Όμως, τους δύο αυτούς ήρωες τους οραματίστηκα, τους φαντάστηκα, ήταν εκείνοι που ήρθαν στο μυαλό μου φυσικά και αβίαστα.

Δύο βιβλία με περιπέτειες του Κίνε και Κόνι. Έχετε κι άλλες περιπέτειες των ηρώων αυτών που περιμένουν να εκδοθούν;

Ναι ετοιμάζω και το τρίτο βιβλίο με τους ήρωές μου, Κίνε και Κόνι.

Τι χώρο δίνουμε στη διαφορετικότητα σήμερα;

Διαφορετικότητα είναι ο σεβασμός στις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε ατόμου και η δυνατότητα να βρει το χώρο του στη σημερινή κοινωνία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η κοινωνία μας είναι περισσότερο ανοιχτή στις μέρες μας να φιλοξενήσει ανθρώπους με πολλά και διαφορετικά ταλέντα, αρκεί να αισθανθεί ότι η δεδομένη ασχολία προάγει το κοινό καλό. Επίσης, είναι πιο εύκολο να ακουστούν πολλές φωνές δεδομένου την εξέλιξη των διαδικτυακών μέσων. Αυτό, όμως, που επίσης πιστεύω είναι ότι η δική μας πρόοδο και εξέλιξη εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Από το πόσο επιθυμούμε, θέλουμε και κυνηγάμε τα όνειρά μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μαθαίνουμε στους νεότερους να κυνηγούν αυτό που θα τους κάνει ευτυχισμένους, ενώ παράλληλα να μη ξεχνάμε να προσφέρουμε την καθοδήγηση και τα εργαλεία εκείνα που ο καθένας τους θα χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι η διαφορετικότητα σε μία κοινωνία είναι εκείνη που θα φέρει το όχημα της προόδου, και πάντα υπάρχει χώρος για όλα τα ταλέντα.

Διαβάστε επίσης  Εστία Τεχνών Σκουτάρου: "Αν υπάρχει θέληση να δημιουργήσεις, υπάρχει και τρόπος"
Κίνε και Κόνι
Κίνε και Κόνι

Η φιλία τι ρόλο έχει στη ζωή σας κυρία Ευγενία Κωστή;

Η φιλία στη ζωή μου είναι πολύ σημαντική. Οι καλοί φίλοι είναι δυσεύρετοι. Είναι εκείνοι που μπορούν να μας συμβουλεύσουν σωστά, να μας καταλάβουν, να μας εμπνεύσουν και να σταθούν στις δύσκολες στιγμές μας και στη χαρά μας, επειδή πραγματικά το θέλουν, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα.

Οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν άνθρωποι που κατανοούν, που βοηθούν τους αδύναμους;

Επειδή τα παιδιά μας δίνουν από μικρά τα σημάδια για τους χαρακτήρες τους στο μέλλον, αυτό θα πρέπει να το αφουγκραστούμε και να ασχοληθούμε μαζί τους. Έτσι, ένα παιδί που δεν του αρέσει να μοιράζεται τα πράγματά του, θα πρέπει να το μάθουμε να το κάνει. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι να αποτελούμε εμείς υπόδειγμα συμπεριφοράς, γιατί το παιδί από πολύ μικρή ηλικία μας παρακολουθεί, καταγράφει και υιοθετεί τις δικές μας συμπεριφορές.

Οι κίνδυνοι δε λείπουν στην παρέα του Κίνε και Κόνι, όπως και στη ζωή μας. Τι κινδύνους κρύβει η ζωή για ένα παιδί κυρία Ευγενία Κωστή;

Νομίζω πολλούς. Σε αυτόν που θα ήθελα, όμως, ειδικά να αναφερθώ είναι ότι πολλά μικρά παιδιά και έφηβοι παρουσιάζουν συμπτώματα διάσπασης προσοχής, κατάθλιψης, στενοχώριας και κακής διάθεσής. Νομίζω ότι ένας από τους λόγους, είναι και η μη ορθή χρήση της τεχνολογίας, που οδηγεί τα παιδιά σε απομόνωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν γονείς, όμως, είναι να τους δώσουμε μία συναισθηματική ασφάλεια, και να τους δείξουμε ότι η ζωή και η χαρά βρίσκεται στον έξω κόσμο μέσω των κοινωνικών συναναστροφών, στη γνώση των μαθημάτων, στον αθλητισμό, στη μουσική, στη συντροφιά ενός καλού βιβλίου, μίας θεατρικής παράστασης ακόμη και μίας ωραίας ταινίας στο σινεμά. Συγκεκριμένα, η επιλογή ενός καλού βιβλίου βοηθάει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, που είναι ένα σπουδαίο όπλο για κάθε είδους καινοτομία.

Διαβάστε επίσης  «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» της Φρόσως Φωτεινάκη, ένα πολυσήμαντο παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο σας έχει συμβολισμούς και μηνύματα κυρία Ευγενία Κωστή;

Ναι, και τα δύο βιβλία μου έχουν πολλά μηνύματα. Αρχικά, το μήνυμα της φιλίας, την ομαδικότητας, ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις όλοι μαζί καταφέρνουμε πολλούς στόχους, τη συνύπαρξη ταυτόχρονα πολλών και διαφορετικών χαρακτήρων και πραγμάτων, την αλληλεγγύη, τις καλές προθέσεις και προπάντων την αγάπη και το σεβασμό προς τη φύση. Ιδιαίτερα η φύση είναι τόσο έντονη μέσω της αναφοράς σε αυτήν, ποτάμια, λίμνες, δάση, καταρράκτες, λουλούδια, αλλά και της εικονογράφησης που διαθέτει.

Το χωριό της Ασημένιας Κανέλας είναι γεμάτο περιπέτειες;

Το χωριό της Ασημένιας Κανέλας, είναι μόνο γεμάτο περιπέτειες, καθώς οι δύο μικροί φίλοι ο Κίνε και Κόνι, έχουν μία αναζήτηση και μία περιέργεια να εξερευνήσουν τα πάντα. Στην πρώτη τους περιπέτεια αναζητούν τα μοβ βατόμουρα που σπανίζουν στο δάσος, ενώ στη δεύτερη περιπέτεια, τη Λίμνη των Ζαχαρωτών, έχουν να φέρουν εις πέρας μία αποστολή με τους νέους φίλους που γνωρίζουν. Εύχομαι οι περιπέτειες του Κίνε και του Κόνι να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.

Ποια πρέπει να είναι η οπτική του παιδικού συγγραφέα κυρία Ευγενία Κωστή;

Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων έχει την ευθύνη να μεταλαμπαδεύει σωστά μηνύματα στα παιδιά, ενώ παράλληλα να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους. Η πλοκή του έργου θα πρέπει να δίνετε με έναν ευχάριστο και ευφάνταστο τρόπο. Αν καταφέρει να δώσει τροφή για σκέψη και στους μεγαλύτερους αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί στην περίπτωση που το παιδί είναι μικρό και δεν ξέρει να διαβάζει, ζούνε μαζί το ταξίδι αυτό στη Φαντασία. Έτσι, πολλές φορές το παιδί αντιλαμβάνεται και καταλαβαίνει νοήματα, ιδέες και αρχές μέσα από τα μάτια των γονιών του.

 

Διαβάστε επίσης  Τίμος Ζαχαράτος:"Να βάζεις σώμα και ψυχή στο φαγητό"

Η πανδημία του κορωνοϊού πόσο μας άλλαξε κυρία Ευγενία Κωστή;

Νομίζω ότι βιώνοντας μία κατάσταση την οποία δε θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, έχουμε επηρεαστεί σημαντικά. Για την ώρα, θα ήθελα να επικεντρωθώ στα καλά της περιόδου αυτής. Ίσως, η περίοδος αυτή να ήταν μία από τις λίγες ευκαιρίες να σκεφτούμε τι θέλουμε, πώς θα το επιτύχουμε και να θέσουμε νέες βάσεις ανασύνταξης. Παράλληλα, ήταν μία ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στους δικούς μας ανθρώπους περισσότερο ουσιαστικά και ακόμη πιο κοντά στη φύση. Όταν, λοιπόν, λήξει όλη αυτή η περιπέτεια εύχομαι να είμαστε έτοιμοι περισσότερο από ποτέ να αντιμετωπίσουμε τις μετέπειτα νέες προκλήσεις, να κρατήσουμε ότι θετικό βρήκαμε στην πανδημία, και η επόμενη περίοδος να μας βρει οπλισμένους εσωτερικά και ψυχικά, ακριβώς έτσι όπως θα το επιθυμούσαμε.

Ένα μήνυμα για το Maxmag;

 

Θα ευχηθώ αρχικά σε όλους υγεία και να συνεχίζετε να μας προσφέρετε την υπεύθυνη ενημέρωση γύρω από την υγεία, τον πολιτισμό και τις τέχνες, σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία, όπως εσείς μοναδικά γνωρίζετε. Αυτό το οποίο σας ξεχωρίζει και σας αναδεικνύει είναι η αγάπη για αυτό που κάνετε με τον όμορφο πλουραλισμό των θεμάτων σας και σας ευχαριστούμε πραγματικά για αυτό. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ για το βήμα που δίνετε σε εμένα, έναν νέο συγγραφέα που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, να εκφράσει τις σκέψεις και τις απόψεις του.

Περισσότερα για την Ευγενία Κωστή εδώ

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που