5 υπέροχοι προορισμοί για το Σαββατοκύριακο

 

[Κοντινοί προορισμοί Στεμνίτσα]
Πηγή εικόνας: www.travel.gr
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από μικρές, κοντινές και όμορφες αποδράσεις. Ωστόσο, η καθημερινότητα όλων είναι δύσκολη, με ρουτίνα, υποχρεώσεις, δουλειά και σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο και ηρεμία. Οπότε, αν θέλεις να αποδράσεις από την καθημερινότητα, μπορείς να επισκεφτείς κοντινούς προορισμούς από την Αθήνα, που δεν απαιτούν πολύ χρόνο να τους φτάσεις. Προορισμούς που θα σου προσφέρουν ηρεμία, ξεκούραση αλλά, και όμορφες εικόνες. Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί και για όλα τα οικονομικά βαλάντια. Μέσα από αυτό το άρθρο θα σου προτείνουμε πέντε ταξίδια για υπέροχα Σαββατοκύριακα.

Βυτίνα – Αρκαδίας

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Βυτίνα]
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org
Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα όπως, η Βυτίνα, η οποία απέχει περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά προσελκύουν πολύ κόσμο. Η Βυτίνα βρίσκεται στις πλαγιές του Μαίναλου και έχει υψόμετρο 1.040 μέτρων. Είναι περιοχή με πλούσια φύση στην οποία δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές και είναι από τα πιο αξιόλογα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου, που έχει παράδοση στην ξυλογλυπτική, ενώ στην περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά μαύρα μάρμαρα. Η Βυτίνα θεωρείται παραδοσιακός οικισμός.

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Βυτίνα]
Πηγή εικόνας: www.travel.gr
Το όνομα Βυτίνα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «ελατόφυτος τόπος». Δεύτερη, εκδοχή λέει πως το όνομά της βγαίνει από τη λέξη «Βυθός» επειδή αρχικά ήταν κτισμένη σε λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Η δημιουργία αυτής της περιοχής, λοιπόν, έγινε μετά τη διάλυση της αρχαίας πόλης «Μεθαύριο» τα ερείπια της οποίας υπάρχουν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Η ίδρυσή της έγινε το 350 μ.Χ., σε απόσταση 2 – 3 χιλιομέτρων από τη σημερινή της θέση και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Δαμασκηνιά.

[Προορισμοί κοντινοί Βυτίνα]
Πηγή εικόνας: www.bovary.gr
Ο επισκέπτης αξίζει να απολαύσει στη Βυτίνα βόλτες στη φύση, πεντανόστιμα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, την υπέροχη και μαγευτική θέα στα γύρω βουνά, αλλά και μερικά, ξεχωριστά σημεία όπως αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω:

Advertising

Advertisements
Ad 14

Βυτίνα – Ο δρόμος της Αγάπης

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Ο δρόμος της Αγάπης]
Πηγή εικόνας: www.travelstyle.gr
Στη Βυτίνα θα περπατήσουμε στον παραμυθένιο «Δρόμο της Αγάπης» ανάμεσα σε αρωματικά σφενδάμια και πλατάνια που στολίζουν τον δρόμο δεξιά και αριστερά. Ονομάστηκε έτσι καθώς υπήρξε ένα καταφύγιο για τους ερωτευμένους του χωριού, που τους προστάτευε από τα αυστηρά ήθη της εποχής. Οι ντόπιοι λένε χαρακτηριστικά: «Μία βόλτα μέσα στη φύση, σε ένα ονειρικό περιβάλλον είναι αρκετή για να ερωτευτείς ξανά και να ζήσεις μοναδικές στιγμές με το ταίρι σου».

Βυτίνα – Λαογραφικό Μουσείο

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας]
Πηγή εικόνας: thisoa.gr
Στην πλατεία της Βυτίνας, υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο η ίδρυση του οποίου έγινε το 1986. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο οίκημα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας. Στο Μουσείο μπορείς να δεις αντικείμενα και εργαλεία από την πλούσια ιστορική και κοινωνική κληρονομιά του τόπου. Οι ιδρυτές του ήταν ένας ντόπιος δάσκαλος – συγγραφέας – λαογράφος και ένας κουρέας – ανταποκριτής της τοπικής εφημερίδας.

[Κοντινοί προορισμοί Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας]
Πηγή εικόνας: omorfataxidia.gr
Τα εκθέματα που βλέπουμε είναι από τις ιδιωτικές συλλογές των ιδρυτών του καθώς και από προσφορές κατοίκων της περιοχής. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δει γεωργικά και υλοτομικά εργαλεία, παλαιές μηχανές, οικιακά σκεύη, εκκλησιαστικά είδη, υφαντά, κεντήματα. Όπως, επίσης, και τοπικές φορεσιές, έπιπλα, έναν πλήρη αργαλειό, παλιές φωτογραφίες και αναπαράσταση τσαγκαράδικου.

Βυτίνα – Φαράγγι του Λούσιου

[Κοντινοί προορισμοί φαράγγι του Λούσιου]
Πηγή εικόνας: hikingexperience.gr
Το Φαράγγι του Λούσιου είναι από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας γεμάτο πλούσια φύση και αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια. Έχει μήκος 15 χιλιόμετρα και το διατρέχει ο ποταμός Λούσιος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στις παγωμένες πηγές του έλουσαν τον Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα μόλις ήρθε στον κόσμο. Καθώς, διασχίζουμε το Φαράγγι θαυμάζουμε τρία μοναστήρια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας. Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε πως εκτός από τόπος υψηλής οικολογικής σημασίας είναι αρχαιολογικός χώρος και τελεί υπό προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Advertising

Στεμνίτσα – Αρκαδίας

[Κοντινοί προορισμοί Στεμνίτσα]
Πηγή εικόνας: www.travel.gr
Προορισμοί όπως, η Στεμνίτσα είναι κοντινοί στην Αθήνα καθώς, απέχει περίπου 2, 5 ώρες. Στην Αρχαιότητα ήταν γνωστή ως «Ύψους», πρόκειται για ένα  ορεινό χωριό που ανήκει στο δήμο Γορτυνίας. Η ομορφιά του και η γεωγραφική του θέση,1.083 μ. υψόμετρο, έχουν καταστήσει το χωριό παραδοσιακό οικισμό που ξεχωρίζει στο όρος Μαίναλο.

[Κοντινοί προορισμοί Στεμνίτσα]
Πηγή εικόνας: www.feelgreece.com
Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και να γευτεί υπέροχα, παραδοσιακά γλυκά. Διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες με μαγευτική θέα του τόπου. Υπάρχουν, όμως, και άλλα σημαντικά και ωραία αξιοθέατα που αξίζει να αναφέρουμε.

Διαβάστε επίσης  Ιορδανία: Στην καρδιά της Μέσης Ανατολής από 60 ευρώ

Στεμνίτσα – Λαογραφικό Μουσείο

[Κοντινοί προορισμοί Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας]
Πηγή εικόνας: www.4ty.gr
Η Στεμνίτσα έχει Λαογραφικό Μουσείο η ίδρυση του οποίου πραγματοποιήθηκε το 1985. Είναι Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η κατασκευή του έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία και δαπάνες των Ιωάννη και Ειρήνης Σαββοπούλου.

[Κοντινοί προορισμοί Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας]
Πηγή εικόνας: www.salesi.gr
Το Μουσείο έχει ως στέγη δύο κτίρια. Πρώτον, ένα τριώροφο σπίτι του 18ου αιώνα και δεύτερον, μία οικοδομή του 1995 η οποία έγινε με παραδοσιακούς όρους δόμησης. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων και πώς ήταν το εσωτερικό ενός παραδοσιακού σεμνιτσιώτικου σπιτιού. Όπως, επίσης, μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη και φιγούρες θεάτρου σκιών.

Advertising

Στεμνίτσα – Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας]
Πηγή εικόνας: www.e-kyklades.gr
Στη Στεμνίτσα λειτουργεί Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας η ίδρυση της οποίας συνέβη στη δεκαετία του ’70. Αρχικά, λειτούργησε ως Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο ενώ, από το 2007 λειτουργεί ως δημόσια Επαγγελματική Σχολή. Στην εποχή μας λειτουργεί ως Επαγγελματικό Λύκειο και προσφέρει άριστους τεχνίτες, συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνο.

[Κοντινοί προορισμοί Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας]
Πηγή εικόνας: tetartopress.gr
Η στέγη της Σχολής είναι ένα διώροφο παραδοσιακό κτίριο, που ο Δήμος Τρικολώνων έχει ανακαινίσει τελευταία. Τα εργαστήριά της είναι πλήρως εφοδιασμένα με τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία. Είναι σημαντικό το γεγονός πως προσφέρει στους σπουδαστές της τη γνώση και την εμπειρία του αντικειμένου.

Στεμνίτσα – Menalon Trail

[Κοντινοί προορισμοί Menalon Trail Στεμνίτσας]
Πηγή εικόνας: menalontrail.eu
Το Menalon Trail ή αλλιώς το μονοπάτι του Μαινάλου έχει μήκος 75 χιλιομέτρων. Όσοι το περπατήσουν θα περάσουν από τα εξής χωριά: Στεμνίτσας, Δημητσάνας, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βελτεσινίκο και τα Λαγκάδια. Καθώς, το διασχίζεις ζεις αξέχαστες στιγμές για αυτό συγκεντρώνει από τις πιο υψηλότερες βαθμολογίες διαδρομών της Ευρώπης.

Ναύπακτος

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Ναύπακτος]
Πηγή εικόνας: patrascasale.gr
Στη λίστα «Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα» μπαίνει άνετα και η Ναύπακτος, καθώς απέχει περίπου 3 ώρες. Είναι παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον Κορινθιακό Κόλπο και έδρα του Δήμου Ναυπακτίας. Είναι ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του  νομού. Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πόλης και σημαντικών ιστορικών γεγονότων.

Advertising

[Κοντινοί προορισμοί Ναύπακτος]
Πηγή εικόνας: www.in2life.gr
Έχει άρτια οχύρωση, που ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζει με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο. Είναι, επίσης, παραδοσιακός οικισμός. Στη Ναύπακτο εκτός από τα ιστορικά γεγονότα που μαθαίνεις όταν πηγαίνεις εκεί μπορείς να επισκεφτείς και άλλα σημαντικά αξιοθέατα.

Ναύπακτος – Κάστρο Ναυπάκτου

[Κοντινοί προορισμοί Κάστρο Ναυπάκτου]
Πηγή εικόνας: www.kastra.eu
Το κάστρο είναι στη νότια πλαγιά ενός απότομου λόφου ύψους 200 μέτρων. Αυτός ο λόφος, είναι χωρισμένος σε βαθιές χαράδρες από το όρος Ριγάνι, στους πρόποδες του οποίου είναι η Ναύπακτος. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

[Κοντινοί προορισμοί Ενετικό κάστρο Ναυπάκτου]
Πηγή εικόνας: olympianland.gr
Χωρίζεται σε δύο τμήματα τον άνω περίβολο και τον κάτω περίβολο ο οποίος περιλαμβάνει και το οχυρωμένο λιμάνι της Ναυπάκτου. Οι διαστάσεις του κάστρου είναι 750 επί 350 μέτρα και η έκτασή του περίπου 175.000 τετραγωνικών μέτρων. Μόνο τα εξωτερικά τείχη του είναι 2.250 μέτρα.

Ναύπακτος – Φετιχιέ Τζαμί

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Φετιχιέ Τζαμί]
Πηγή εικόνας: www.efaaitl.gr
Το Φετιχιέ Τζαμί είναι οθωμανικό Τζαμί των τελών του 15ου αιώνα. Αμέσως μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Βενετούς το 1499 ο σουλτάνος Βαγιαζήτ Β΄ έδωσε εντολή να το φτιάξουν. Αξιοσημείωτο είναι, πως αποτελούσε το κεντρικό Τζαμί της πόλης κατά την Οθωμανική περίοδο. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων μετά την πλήρη ανακαίνισή του.

Advertising

Ναύπακτος – Πύργος Μπότσαρη

[Κοντινοί προορισμοί Πύργος Μπότσαρη]
Πηγή εικόνας: www.visitnafpaktia.gr
Καθώς, περπατάμε στα πλακόστρωτα δρομάκια βόρεια της πλατείας του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου θα δούμε μπροστά μας ένα επιβλητικό κτηριακό κτηριακό συγκρότημα τον «Πύργο Μπότσαρη». Ο Πύργος ή Αρχοντικό λοιπόν είναι ένα κτήριο του 15ου και 16ου αιώνα και έχει στεγάσει πολλές φορές ηγεμόνες της πόλης.

[Κοντινοί προορισμοί Πύργος Μπότσαρη]
Πηγή εικόνας: www.travelgirl.gr
Αμέσως, μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, το κτήριο αυτό πέρασε στην κατοχή του σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήμερα, ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη». Φιλοξενεί στους χώρους του διαρκή έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571.

Παύλιανη

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Παύλιανη]
Πηγή εικόνας: www.athinorama.gr
Προορισμοί όπως, η Παύλιανη θεωρούνται κοντινοί στην Αθήνα καθώς, απέχει περίπου 2, 5 ώρες. Είναι ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Έχει πυκνό ελατοδάσος, με ταχύτατη αύξηση στον τουρισμό της. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας και αφετηρία για πολλές εξορμήσεις σε βουνά που είναι γύρω της.

Διαβάστε επίσης  Roadtrip στο Ναύπλιο!

[Κοντινοί προορισμοί Παύλιανη]
Πηγή εικόνας: www.iefimerida.gr
Έχοντας αφετηρία την Παύλιανη μπορεί κανείς να επισκεφτεί την «Πυρά του Ηρακλέους» και το «Κάστρο του Κούβελου». Όσο για την ονομασία της υπάρχουν δύο εκδοχές. Πρώτη, εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά της από τους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Η πιο πιθανή εκδοχή, όμως, είναι το όνομά της να είναι σλαβικής προέλευσης.

Advertising

Παύλιανη – Πάρκο της Παύλιανης

[Κοντινοί προορισμοί Πάρκο Αναψυχής Παύλιανης]
Πηγή εικόνας: outdoorproject.gr
Το φημισμένο φυσικό Πάρκο της Παύλιανης είναι στις πηγές του ποταμού Ασωπού και πιο συγκεκριμένα, στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλη την οικογένεια και κυρίως για τα παιδιά που θα το λατρέψουν. Είναι σημαντικό, πως οι «εκπλήξεις» του Πάρκου υποστηρίζουν σε τεράστιο βαθμό τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Αυτές οι «εκπλήξεις», λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της εθελοντικής εργασίας κατοίκων του χωριού.

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Ψυχαγωγικό Πάρκο Παύλιανης]
Πηγή εικόνας: www.free-travel.gr
Όλη η διαδρομή που διανύει κανείς διασχίζοντας το Πάρκο είναι ένα μεγάλο παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει καθώς δίνει την ευκαιρία στο περιπατητή να αποδείξει τις ικανότητές του σε όμορφες δραστηριότητες και αθλοπαιδιές. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης μπορεί να παίξει μπόουλινγκ, να γυμναστεί στο υπαίθριο γυμναστήριο, να σκαρφαλώσει σε παραμυθένια δενδρόσπιτα και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Παύλιανη – Εθνικός Δρυμός Οίτης

[Κοντινοί προορισμοί Εθνικός Δρυμός Οίτης]
Πηγή εικόνας: www.topoguide.gr
Ο χαρακτηρισμός της ζώνης γύρω από την Οίτη ως Εθνικός Δρυμός συνέβη το 1966. Ο σκοπός του χαρακτηρισμού αυτού, λοιπόν, ήταν η διατήρηση και η προστασία της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας του τόπου. Όπως, επίσης, και η διατήρηση των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του βουνού. Κατά χρονική σειρά ανακήρυξης είναι ο έκτος Εθνικός Δρυμός της χώρας και ο τρίτος σε έκταση. Πιο συγκεκριμένα, έχει έκταση 70.000 στεμμάτων, που αντιστοιχούν στο ¼ της ορεινής ζώνης του βουνού.

Παύλιανη – Φαράγγι του Ασωπού

[Κοντινοί προορισμοί Φαράγγι Ασωπού]
Πηγή εικόνας: www.newsbeast.gr
Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ένα στενό πέρασμα, που σχηματίζουν οι βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου. Επίσης, οδηγεί τα νερά της Ανατολικής Οίτης στο Σπερχειό ποταμό και μέσω αυτού στο Μαλιακό Κόλπο, δημιουργώντας έναν υγρότοπο τεράστιας οικολογικής σημασίας. Ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους επισκέπτες είναι αυτή που ξεκινάει κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στο τέλος του Φαραγγιού, δηλαδή, στη γέφυρα του Ασωπού.

Advertising

[Κοντινοί προορισμοί Φαράγγι Ασωπού]
Πηγή εικόνας: www.newsbeast.gr
Στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου στη Νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια (Τραχίνα). Η αρχαία Ηράκλεια, λοιπόν, ήταν μία από τις πέντε πόλεις στο Βασίλειο του Αχιλλέα. Στο κέντρο του Φαραγγιού, προς την πλευρά της Οίτης, δεσπόζει ο «Κούβελος», στην κορυφή του οποίου υπήρχε αρχαίος οικισμός.

Δελφοί

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Δελφοί]
Πηγή εικόνας: www.autotriti.gr
Προορισμοί όπως, οι Δελφοί μπαίνουν στην κατηγορία «Κοντινοί στην Αθήνα» καθώς, απέχουν περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Ανήκουν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 590 μέτρων. Το 1892 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και έτσι, έγινε η μετεγκατάσταση των κατοίκων στη σημερινή θέση της σύγχρονης ιστορικής πόλης.

[Κοντινοί προορισμοί Δελφοί]
Πηγή εικόνας: www.facebook.com
Αποτελούν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό λόγω των άρτιων τουριστικών υποδομών τους και της φυσικής ομορφιάς τους. Τα τελευταία χρόνια η ύπαρξη των χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού έχει ενισχύσει την τουριστική κίνηση.

Δελφοί – Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Αρχαιολογικός χώρος Δελφών]
Πηγή εικόνας: www.xenonaschrisso.gr
Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι προστατευόμενος από την UNESCO. Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο ανάμεσα σε δύο βράχους, τις Φαιδριάδες, είναι το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει δύο τεμένη, ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα και ένα στην Αθηνά καθώς και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις.

Advertising

[Κοντινοί προορισμοί Αρχαιολογικός χώρος Δελφών]
Πηγή εικόνας: www.discovergreece.com
Οι επισκέπτες το πρώτο μνημείο που έβλεπαν ήταν το ιερό της Αθηνάς Προναίας, δηλαδή, της Αθηνάς που βρισκόταν πριν από το ναό του Απόλλωνα. Έχει σωθεί η περίφημη Θόλος, το κυκλικό κτήριο και ερείπια των τριών ναών της Θεάς. Καθώς, ο επισκέπτης κατευθύνεται προς τα βορειοδυτικά συναντάει το γυμνάσιο, χώρο αθλητικής προπόνησης και εκπαιδευτικό κέντρο, με την παλαίστρα και το συγκρότημα των λουτρών. Έχει ακόμα πολλές ομορφιές αυτό το μέρος που αξίζει να τις ανακαλύψει μία μία όποιος θελήσει να το επισκεφτεί.

Διαβάστε επίσης  Ταξίδι στην Αφρική: Η εμπειρία του Σαφάρι

Δελφοί – Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

[Κοντινοί προορισμοί Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών]
Πηγή εικόνας: www.archaiologia.gr
Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών είναι προστατευμένο από την UNESCO. Παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σε αυτό, λοιπόν, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα αυτά καλύπτουν την περίοδο από τη 2η χιλιετία π.Χ., δηλαδή, πριν από την ίδρυση του ιερού, έως και την ύστατη αρχαιότητα.

[Κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών]
Πηγή εικόνας: blueskytv.gr
Τα σημαντικότερα από τα πάρα πολλά εκθέματα που μπορεί κανείς να δει στο Μουσείο είναι τα παρακάτω: ο Ηνίοχος, ο Ομφαλός, ο Κλέοβις και ο Βίτων, η σφίγγα των Ναξίων. Όπως, επίσης, αρχιτεκτονικά γλυπτά, το ανάθημα του Δαόχου και το άγαλμα του Αντίνοου.

Δελφοί – Μουσείο Δελφικών Εορτών

[Κοντινοί προορισμοί Μουσείο Δελφικών Εορτών]
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr
Η στέγη του Μουσείου Δελφικών Εορτών είναι στο σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, το οποίο αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η κατασκευή του έγινε το 1927 και δυτικά των Δελφών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, έχει θέα τον Παρνασσό, τους Δελφούς και την κοιλάδα της Άμφισσας.

Advertising

[Κοντινοί προορισμοί Μουσείο Δελφικών Εορτών]
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr
Οι Δελφικές εορτές έγιναν πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ – Σικελιανού το 1927. Μέσω αυτών των εορτών, λοιπόν, έγινε πραγματικότητα το όραμα της Δελφικής Ιδέας υπενθυμίζοντας σε όλους πως οι Δελφοί είναι ο Ομφαλός της γης.

[Κοντινοί προορισμοί Μουσείο Δελφικών Εορτών]
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr
Τα εκθέματα που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στο Μουσείο περιλαμβάνουν φωτογραφικό και έντυπο υλικό από τις Δελφικές εορτές. Όπως, επίσης, κοστούμια από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, τον περίφημο αργαλειό της Εύας Σικελιανού, χειρόγραφα κείμενα του ποιητή και πολλά άλλα αντικείμενα.

[Κοντινοί προορισμοί Δελφοί]
Πηγή εικόνας: www.newsbeast.gr

Πηγές Βυτίνας και Στεμνίτσας:

  • Βυτίνα Αρκαδίας – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Βυτίνα: Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στο πανέμορφο κεφαλοχώρι της ορεινής Αρκαδίας (travel.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Βυτίνα: Το χωριό – στολίδι του Μαινάλου, μόνο 2,5 ώρες από την Αθήνα – Ιδανικός προορισμός για το Σαββατοκύριακο (bovary.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Ανακαλύψτε τον «δρόμο της αγάπης» – Το παραμυθένιο μονοπάτι μόλις 2 ώρες από την Αθήνα (travelstyle.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας (peloponnisossearch.com) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας (thisoa.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Στο εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο της Βυτίνας! (omorfataxidia.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Πεζοπορία στο Φαράγγι του Λούσιου (trekking.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Μια βόλτα στο φαράγγι του Λούσιου (hikingexperience.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Στεμνίτσα Αρκαδίας – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Στεμνίτσα: Το Αρχοντοχώρι της Αρκαδίας είναι ο απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός (travel.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Στεμνίτσα (feelgreece.com) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Το Μουσείο μας (stemnitsamuseum.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας (4ty.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας (salesi.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στην Στεμνίτσα Αρκαδίας (e-kyklades.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας μας προσκαλεί να μάθουμε τις βασικές τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας (tetartopress.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Το Μονοπάτι Του Μαινάλου (menalontrail.eu) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Τα 8 τμήματα (menalontrail.eu) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Η Περιοχή (menalontrail.eu) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.

Ναύπακτος και Παύλιανη Πηγές:

  • Ναύπακτος – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Ναύπακτος (patrascasale.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • 10 τρόποι να ερωτευτείς τη Ναύπακτο (in2life.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Κάστρο Ναυπάκτου – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Κάστρο της Ναυπάκτου (kastra.eu) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Ενετικό κάστρο Ναυπάκτου (olympianland.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας (efaaitl.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Πύργος Μπότσαρη (nafpaktos.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Πύργος Μπότσαρη: Μουσείο του ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη (visitnafpaktia.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Πύργος Μπότσαρη: Οδοιπορικό στο στολίδι της Ναυπάκτου (travelgirl.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Παύλιανη – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Παύλιανη (athinorama.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Παύλιανη: Το «μυστικό» χωριό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου – Με όμορφες πινελιές, ωραία μονοπάτια και φάρμες (iefimerida.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Μια μέρα στο πάρκο της Παύλιανης – Γέφυρες με μουσική, κούνιες και αιώρες στα έλατα (travel.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Εκδρομή στο Πάρκο Αναψυχής Της Παύλιανης (outdoorproject.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Παύλιανη – Ψυχαγωγικό Πάρκο Παύλιανης (free-travel.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Εθνικός Δρυμός Οίτης (topoguide.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Φαράγγι του Ασωπού (lamia.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.
  • Φαράγγι Ασωπού – Ένα σκηνικό μοναδικής φυσικής ομορφιάς στην καρδιά της Οίτης (newsbeast.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 9/2/2025.

Πηγές Δελφών:

  • Δελφοί Φωκίδας – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης (autotriti.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Δέκα λόγοι να επισκεφτείτε τους Δελφούς (newsbeast.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Δελφοί Φωκίδας (facebook.com) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών (visitgreece.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Αρχαιολογικός χώρος Δελφών (xenonaschrisso.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών δεν μοιάζει με καμία άλλη (discovergreece.com) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (archaeologicalmuseums.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (gtp.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Μουσείο Δελφών: παρελθόν, παρόν και μέλλον (archaiologia.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Ψηφιακά προσβάσιμο το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και για άτομα με αναπηρίες (blueskytv.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Μουσείο Δελφικών Εορτών (onparnassos.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.
  • Στην ιστορική κατοικία του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού στους Δελφούς (lifo.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 10/2/2025.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν λιτή και

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή: