Τουρισμός περιπέτειας: Extreme sports στην Ελλάδα

3 Σεπτεμβρίου 2020
Τουρισμός περιπέτειας: Extreme sports στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: greeka.com

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όλοι είναι έτοιμοι για ξεκούραση, διακοπές και περιπέτειες. Το καλοκαίρι δε σου ζητάει μόνο να ξεκουραστείς, αλλά σου ζητάει να κάνεις υπερβάσεις του εαυτού σου και να έρθεις αντιμέτωπος με τις φοβίες σου. Μπορείς να κάνεις τουρισμό περιπέτειας ή πιο απλά πολλά extreme sports στην Ελλάδα. Ο τουρισμός περιπέτειας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές. Τα extreme sports που θα βρείτε στο παρόν άρθρο είναι μερικά από αυτά που μπορούν να σας χαρίσουν στιγμές που η αδρεναλίνη σας θα χτυπήσει «κόκκινο». Ένα πράγμα να θυμάστε μόνο ότι δεν υπάρχει πολύ ή λίγο extreme.

Extreme είναι αυτό που νιώθεις εσύ ως υπέρβασή σου. Οι προορισμοί είναι άκρως ελκυστικοί, γεγονός που οδηγεί ολοένα και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει σε τέτοιου είδους σπορ, όπως τα extreme sports. Αν λοιπόν αγαπάτε τις δραστηριότητες και τα extreme sports και είστε fan των καταδύσεων, της πεζοπορίας, της αναρρίχησης ή προπονείστε στο καγιάκ και κάνετε ποδηλασία, τότε ελάτε να απογειωθούμε με τα παρακάτω extreme sports που μπορείτε να κάνετε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Rafting στους ποταμούς της Ελλάδας

Υπάρχουν πάνω από τριάντα ποταμοί στην Ελλάδα που μπορεί κάποιος να κάνει καγιάκ και rafting. Τα επίπεδα δυσκολίας διαφέρουν από ποταμό σε ποταμό, όμως συνολικά τα ελληνικά ποτάμια δεν χαρακτηρίζονται από εξαιρετική δυσκολία. Υπάρχουν ποτάμια που έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αλλά είναι κατάλληλα για άτομα που επιθυμούν τη δράση, χωρίς απαραιτήτως να έχουν ειδικές γνώσεις του αθλήματος. Επίσης, υπάρχουν ποτάμια με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, με περιπετειώδη περάσματα, δίνες και καταρράκτες, που ανεβάζουν κατακόρυφα την αδρεναλίνη με τα extreme sports στην Ελλάδα.

Rafting
Πηγή εικόνας: www.alpinclub.gr

Οι παρακάτω περιοχές της Ελλάδας αναπτύσσουν τον εναλλακτικό τουρισμό περιπέτειας και ειδικά το extreme sport στο καγιάκ-rafting.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Το Κέντρο Έρευνας - Μουσείο του Βασίλη Τσιτσάνη
Ad 14
  • Ναυπακτία – Εύηνος (βαθµός δυσκολίας II).
  • Καστοριά Νεστόριο (βαθµός δυσκολίας II).
  • Κίσαβος Πηνειός (διάφοροι βαθµοί δυσκολίας από 1-3).
  • Ζαγοροχώρια – Βοϊδοµάτης (βαθµός δυσκολίας I-II).
  • Αγγίτης (βαθµός δυσκολίας II).
  • Πελοπόννησος – Λούσιος & Αλφειός (βαθµός δυσκολίας II-III).
  • Μετέωρα – Ασπροπόταµος (βαθµός δυσκολίας III).
  • Αλιάκµονας (διάφοροι βαθµοί δυσκολίας από 1-5).
  • Ευρυτανία Αχελώος (βαθµός δυσκολίας I).
  • Ταυρωπός (βαθµός δυσκολίας II).
  • Τρικεριώτης (βαθµός δυσκολίας III).
  • Τζουµέρκα Καλαρύτικος, (βαθµός δυσκολίας IV).
  • Άραχθος (διάφοροι βαθµοί δυσκολίας από 1-4).
  • Γρεβενά – Βενέτικος (διάφοροι βαθµοί δυσκολίας από 1-5).
  • Μυλεοπόταµος (βαθµός δυσκολίας IV.)

Πεζοπορία 

Η πεζοπορία (trekking) διακρίνεται σε απλή και ορεινή. Στην πρώτη κατηγορία, η ελάχιστη διανυόμενη απόσταση είναι 5 χλμ. και πραγματοποιείται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά) κι ελαφρύ εξοπλισμό. Στη δεύτερη κατηγορία, η απόσταση των 15-20 χλμ. και οι 5-8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα. Ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο επιβάλλεται να είναι ο κατάλληλος. Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βουνό. Τα βασικά χαρακτηριστικά της πεζοπορίας είναι η υψομετρική διαφορά της διαδρομής, που μπορεί να φθάσει τα 500-600 μ. και το γεγονός ότι η πορεία γίνεται συνήθως σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 500 μ.

Πηγή εικόνας: balos-travel.com

Παρακάτω αναφέρονται οι περιοχές που μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν πεζοπορία στην Ελλάδα:

  • Καστοριά-Καταρράκτες.
  • Αρκαδία-Φαράγγι Λουσίου.
  • Λακωνία-Ταΰγετος.
  • Αχαΐα-Χελμός.
  • Χανιά-Φαράγγι Σαμαριάς.
  • Ιωάννινα-Φαράγγι Βίκου.

Καταδύσεις στις ελληνικές θάλασσες

Οι καταδύσεις είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα extreme sports που ελκύει πολλούς. Στην Ελλάδα οι καταδύσεις είναι ταυτόχρονα ένα ταξίδι στους υποβρύχιους φυσικούς της κόσμους και μια αναζήτηση των θησαυρών που άφησαν πίσω τους οι πολιτισμοί της αρχαιότητας, για να τους ανακαλύψουν οι νεότερες γενιές. Οι περιοχές που προσφέρονται για καταδύσεις στην Ελλάδα είναι πολλές και εξαιρετικές με πρωταγωνιστές τα ελληνικά νησιά. Σε όλες λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα με διπλωματούχους δύτες για εκπαίδευση, όπου νοικιάζεται εξοπλισμός και σκάφη, που θα σας οδηγήσουν στα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Διαβάστε επίσης  Εκουαδόρ: Εκεί που η Υδρόγειος χωρίζεται στα δύο!
extreme sports
Πηγή εικόνας: athos-scuba.gr

Περιοχές για Καταδύσεις

Στη Σαντορίνη μπορείτε να ανακαλύψετε εξαιρετικές περιοχές για κατάδυση όπως ο Ταξιάρχης με το ναυάγιο στην Παλιά Καμένη και στη Θηρασιά το ακρωτήρι Τρυπητή. Στη Μύκονο μπορείτε να βουτήξετε για να δείτε το ναυάγιο του Καλαφάτη, τους υφάλους του Paradise και του Super Paradise, τα ναυάγια των πλοίων «Πελοπόννησος» και «Άννα ΙΙ» και το βυθό γύρω από το γειτονικό νησάκι της Ρήνειας.

Advertising

Στην Πάρο μπορείτε να θαυμάσετε τα ναυάγια των πλοίων «Μαριάνα», «Beaufighter» και την υποθαλάσσια ομορφιά στις τοποθεσίες Φρουρός, Τουρλίτης, Βρυόκαστρο και στον όρμο της Σάντα Μαρίας. Επίσης, στην Κέα μπορείτε να δείτε ένα από τα πιο διάσημα ναυάγια σε όλο τον κόσμο, του νοσοκομειακού πλοίου «Βρετανικός» όπου βρίσκεται από το 1916, που το βύθισαν οι Γερμανοί, στα 120μ. βάθος κοντά στο λιμάνι της Κέας.

Στην Κεφαλονιά, οι καταδύσεις μπορεί να σας προσφέρουν την εμπειρία της ανακάλυψης του σπηλαίου της Μελισσάνης. Στη Ζάκυνθο, στην περιοχή της λίμνης του Κεριού μπορείτε να εξερευνήσετε σπηλιές, ενώ σε άλλα σημεία του νησιού μπορείτε να κολυμπήσετε πλάι σε χελώνες Caretta caretta και φώκιες Monachus monachus. Στην Αγία Πελαγία, στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα σας εντυπωσιάσουν τα υποθαλάσσια σπήλαια. Στη Λέρο μπορείτε να εξερευνήσετε ένα υποβρύχιο μουσείο, ενώ στην Κάλυμνο μπορείτε να βρείτε πολλά σφουγγάρια.

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς ή Parapente

Ένα άλλο extreme sport είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή parapente. Όσοι επιθυμείτε να πετάξετε και να ζήσετε κάτι εξαιρετικό τότε μπορείτε να πετάξετε σαν ένα πουλί με ένα από τα ωραιότερα extreme sports, αυτό του parapente. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1980 και το ξεκίνησαν πρώτα οι ορειβάτες. Στην συνέχεια δημιουργήθηκαν υποδομές στον τουριστικό τομέα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς περιλαμβάνεται σήμερα στον τουρισμό περιπέτειας ως εναλλακτική μορφή τουρισμού. Σήμερα έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές extreme sport παγκοσμίως και επίσης στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης  Κίνημα στο Γουδί: Η επανάσταση της 15ης Αυγούστου 1909
extreme sports στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: twitter.com

 Παρακάτω αναφέρονται οι περιοχές που μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν Parapente στην Ελλάδα:

  • Αράχοβα-Παρνασσός.
  • Αττική-Κιθαιρώνας.
  • Έδεσσα-Βόρρας.
  • Καλάβρυτα-Αμφίκλεια.

Canyoning

Το Canyoning είναι ένα extreme sport που τα έχει όλα: πεζοπορία, αναρρίχηση, καταρρίχηση, caving και κολύμβηση. Με το canyoning μπορείτε να διασχίσετε φαράγγια ακολουθώντας την πορεία των νερών και προσπερνώντας κάθε εμπόδιο με τεχνικά μέσα. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε μέσα από το νερό, να κάνετε βουτιές σε βαθιά νερά, να γλιστρήσετε σε φυσικές τσουλήθρες κι αν έχει καταρράκτες μπορείτε να κάνετε ραπέλ (τεχνική κατάβασης πάνω σε σχοινιά).

Advertising

extreme sports στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: greekexperience.gr

Για να κάνετε canyoning δεν χρειάζεται να έχετε καμία απολύτως προηγούμενη εμπειρία, δεν είναι απαραίτητο να έχετε ειδικές αθλητικές ικανότητες ούτε να κάνετε συγκεκριμένη προπόνηση. Αρκεί να διαθέτετε μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση, να μην έχετε υψοφοβία και να μπορείτε να κουβαλήσετε  το σακίδιό σας. Όσον αφορά στο επίπεδο φυσικής κατάστασης θα πρέπει να έχετε μέτρια αντοχή, να γνωρίζετε κολύμβηση και να μπορείτε να πηδήξετε στο νερό από ύψος 1-2 μέτρα. Ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να έχετε για να κάνετε canyoning είναι κράνος, στολή νεοπρέν, ζώνη ασφαλείας (μποντριε) και σακίδιο για canyoning. Παρακάτω αναφέρονται οι περιοχές που μπορείτε να κάνετε Canyoning στην Ελλάδα:

  • Αγρίνιο-Φαράγγι της Κλεισούρας.
  • Ερμιόνη-Φαράγγι Καταφύκι.
  • Ξυλόκαστρο-Φαράγγι της Φόνισσας.
  • Επίδαυρος-Φαράγγι Βοθύλας.
  • Εύβοια-Νέα Στύρα-Φαράγγι του Χάρακα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Βενετσανοπούλου, Μ. (2006). Η Κρατική Συμβολή στον Τουρισµό – Εναλλακτικές Μορφές Τουρισµού. Αθήνα: Εκδόσεις Interbooks.
  • Σφακιανάκης, Μ. (2000). Εναλλακτικές Μορφές Τουρισµού. Αθήνα : Εκδόσεις Έλλην.
  • Parapente. Ανακτήθηκε από: www.active-nature.gr (Τελευταία Πρόσβαση 08.08.2020).
  • Rafting. Ανακτήθηκε από: www.active-nature.gr (Τελευταία Πρόσβαση 08.08.2020).

Είμαι η Σοφία που μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω λογοτεχνία, να μαγειρεύω και να φροντίζω την οικογένεια μου. Μαζί θα ταξιδέψουμε με τα άρθρα μου και θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο!!! Θα σας πάω εκεί που δεν μπορείτε να πάτε αλλά μπορεί ο νους και η καρδιά σας!!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρονολογικό ή λειτουργικό βιογραφικό; Ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα;

Η σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού σημειώματος είναι το πρώτο και
Όλα τα μάτια πάνω μας

Spotlight Effect: Όλα τα μάτια πάνω μας

Όλα τα μάτια πάνω μας. Το έχεις νιώσει σίγουρα. Το