Γιάννενα : η πόλη που οι μνήμες του 1821 απλώνονται παντού

Γιάννενα
newsbomb.gr

Η επέτειος της επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων έφτασε. Το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου είναι εδώ για να μας ξυπνήσει μνήμες αλλά και για να χαλαρώσουμε με μια εκδρομή . Αν μη τι άλλο , τα Γιάννενα αποτελούν τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό για την 25η Μαρτίου, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οθωμανική αυτοκρατορία όπου και να κοιτάξεις τριγύρω σου. Πάμε να διαβάσουμε για τα Γιάννενα, εκεί που οι μνήμες της επανάστασης του 1821 απλώνονται παντού.

Τα Γιάννενα αποτελούν την μαγευτική πρωτεύουσα της Ηπείρου, περιτριγυρισμένη από την λίμνη Παμβώτιδα. Ιδρύθηκαν τον 6ο αιώνα μετά Χριστό από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ενώ πιθανολογείται ότι πήραν το όνομα τους από την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που βρισκόταν μέσα στο κάστρο. Επίσης τα Γιάννενα σηματοδοτούν την πολυπολιτισμική συνύπαρξη τριών θρησκειών, αυτών του χριστιανισμού, του ισλαμισμού αλλά και της εβραϊκής κοινότητας με σημείο συνάντησης την Στοά Λούλη. Μια πόλη με τεράστια πολιτιστική ιστορία, καταξιωμένους πεζογράφους και ποιητές και αμέτρητα αξιοθέατα και μνημεία που σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους. Ο μεγαλύτερος θρύλος στην πόλη των Ιωαννίνων που έχει αφήσει την σφραγίδα του από την επανάσταση του 1821 , δεν είναι άλλος από τον Αλή Πασά. Ο Αλή Πασάς άφησε το στίγμα του παντού στην πόλη, αλλά κυρίως στο κάστρο των Ιωαννίνων και στο νησάκι της λίμνης.

Γιάννενα
ecozen.gr

Κάστρο Ιωαννίνων

Η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία. Το εξωτερικό της χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα, δηλαδή με τον εξωτερικό περίβολο, την Ακρόπολη Ασλάν Τζαμί, την κοσμοπολιτεια που ήταν και η παλιά πόλη των Ιωαννίνων και την Ακρόπολη Ιτς Καλέ. Το Ιτς Καλέ βρίσκεται στην νοτιοανατολική μεριά της καστροπολιτείας και για την ακρίβεια στο ψηλότερο μέρος, όπου πέρασε όλη τη ζωή του ο Αλή Πασάς καθώς εκεί βρίσκονται και τα ανάκτορα του. Στην εποχή του, το Ιτς Καλέ αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Σήμερα σε εκείνο το σημείο, μπορείς να αντικρίσεις τα ερείπια του Σεράι  του Αλή Πασά και ακριβώς δίπλα το θησαυροφυλάκιο , το οποίο στο εσωτερικό του φιλοξενεί την έκθεση αργυροχοΐας του 17ου και 20ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης  Αγία Πετρούπολη: η τσαρίνα του κόσμου
Advertisements
Ad 14
Γιάννενα
maxmag.gr

Σημείο αναφοράς είναι το Φετιχέ τζαμί που δεσπόζει από παντού και κατέλαβε την θέση του βυζαντινού μητροπολιτικού ναού του αρχάγγελου Μιχαήλ, όταν τον 18ο αιώνα ο Αλή Πασάς του έδωσε την σημερινή του μορφή. Μπροστά από το Φετιχέ τζαμί βρίσκεται ο τάφος του Αλή Πασά που τάφηκε το ακέφαλο σώμα του , μαζί με την γυναίκα του και έναν από τους γιους του. Στο κάστρο μπορείς να απολαύσεις την μαγευτική θέα της πόλης των Ιωαννίνων πίνοντας τον καφέ σου.

Γιάννενα
epirusonline.gr

Το νησάκι των Ιωαννίνων

Μπορεί το κάστρο να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέρη κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ωστόσο το νησάκι των Ιωαννίνων έχει συνδεθεί αποκλειστικά με τον Αλή πασά, παρόλο που δεν έχει κάποιο όνομα. Το νησάκι πέρασε μεγάλη παρακμή την περίοδο εκείνη λόγω της υπέρογκης φορολογίας που ανάγκασε τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν και τα μοναστήρια να εκκενωθούν. Ύστερα από την ρήξη του Αλή Πασά με τον σουλτάνο Μαχμούντ Β’ , ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασά πολιόρκησε τα Γιάννενα και βομβάρδισε το νησάκι με βιβλικές καταστροφές. Όταν το 1822 ο Αλή Πασάς νικήθηκε, κατέφυγε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου και δολοφονήθηκε. Στο κελί του υπάρχουν ακόμη οι τρύπες από τις σφαίρες που δέχτηκε καθώς και το αίμα του. Εκεί σήμερα βρίσκεται το ξακουστό μουσείο του Αλή Πασά.

Γιάννενα
museumalipasha.gr

Στο μουσείο θα βρεις μοναδικά αντικείμενα από την εποχή της επανάστασης με τους Τούρκους , μεγάλης ιστορικής σημασίας όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά, το μακρύ τσιμπούκι του, την αυθεντική φορεσιά της γυναίκας του της κυρά-Βασιλικής αλλά και το ασημένιο ξιφίδιο του εθνικού ευεργέτη Απόστολου Καριοφίλη. Το μουσείο ωστόσο έχει πολλές αίθουσες που αξίζει να τις επισκεφθείς για να ζήσεις την εμπειρία αλλά και την ιστορία από την αρχή. Μοναδική στιγμή είναι στο δωμάτιο όπου αναπαρίσταται ο πνιγμός της κυρά Φροσύνης , πραγματικά το θέαμα σε συγκινεί.

Διαβάστε επίσης  12 προορισμοί για διακοπές: Ένας για κάθε ζώδιο!

Στη συνέχεια μια βόλτα στα γραφικά καλντερίμια του νησιού είναι απαραίτητη, απολαμβάνοντας τις τοπικές νοστιμιές. Γύρω σου απλώνονται μικρά μαγαζάκια με κοσμήματα απίστευτου κάλους, μιας και τα Γιάννενα φημίζονται για την τέχνη της αργυροχοΐας.

 

Γιάννενα
museumfinder.gr

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

Και αν οι προηγούμενες περιηγήσεις στα χρόνια της τουρκοκρατίας δεν σε κάλυψαν πλήρως, τότε μια επίσκεψη στο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων την οφείλεις στον εαυτό σου. Ο καλλιτέχνης Παύλος Βρέλλης χρειάστηκε 13 ολόκληρα χρόνια για να δημιουργήσει αυτά τα φυσικά κέρινα ομοιώματα που μοιάζουν εξαιρετικά αληθοφανή. Το μουσείο βρίσκεται στο Μπιζάνι μόλις 12 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων και σε ταξιδεύει με τον πιο ωραίο και αληθοφανή τρόπο, μέσα από ένα έργο ζωής με μια ξενάγηση που μοιάζει με ένα μυσταγωγικό ταξίδι στο παρελθόν. Για την ακρίβεια σε ταξιδεύει στην εποχή των κλεφτών και των Αρματωλών, με σκηνές από το κρυφό σχολειό , την επιβλητική σφαγή του Αλή Πασά που σου κόβει την ανάσα, τις γυναίκες της Πίνδου και το στρατηγείο της Vill Μεραρχίας στη σπηλιά του Καλπακίου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους σταθμούς στο ταξίδι σου στο παρελθόν γεμίζοντας σου με εικόνες και πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Γιάννενα
Maxmag.gr

Τα Γιάννενα αξίζει να τα επισκεφθείς όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά την ημέρα της 25ης Μαρτίου έχουν την τιμητική τους αφού ο τόπος είναι ακόμα ζωντανός από αναμνήσεις του παρελθόντος. Φυσικά εκτός από τα αναφερόμενα μέρη, αξίζει να επισκεφτείς και το σπήλαιο του Περάματος με το απίστευτο θέαμα των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών, αλλά και μια ξενάγηση στην παλιά πόλη και στην περιοχή Κουρμανιό η οποία είναι μια από τις παλιότερες και παραδοσιακές συνοικίες των Ιωαννίνων, όπου τον 19ο αιώνα αποτελούσε το κέντρο του εμπορίου, χώρο συνάντησης του λαού και των θρησκειών.

Διαβάστε επίσης  Σαν Σεμπάστιαν: Μια μικρή πόλη γεμάτη ρομαντισμό

Εκτός από αξιοθέατα στα Γιάννενα θα γευτείς τα πιο νόστιμα φαγητά και γλυκά. Η ηπειρωτική κουζίνα ξεδιπλώνεται απλόχερα μπροστά σου με γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις όπως βατραχοπόδαρα για κύριο γεύμα και σιροπιαστά γλυκά για επιδόρπιο.

Τι ακόμα το σκέφτεσαι ; Πάρε μια ομπρέλα την καλή σου διάθεση και έφυγες για Γιάννενα,τώρα το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου.

 

 

 

 

 

 

 

Από μικρή ό,τι μου τραβούσε την προσοχή ήθελα να το ψάχνω και να βρίσκω όσο πιο πολλά μπορώ. Αυτή η αγάπη για το άγνωστο που γεννούσε η περιέργεια, με οδήγησε από πολύ μικρή να ξέρω τι "ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω" , μια απόφαση που δεν άλλαξε ποτέ.. και έτσι έγινα δημοσιογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός