Εδώ και λίγες μέρες στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και πιο συγκεκριμένα στη συχνότητα του ΑΝΤ1 προβάλλεται μια σειρά εποχής, η “Μάγισσα” που μας ταξιδεύει πολλά πολλά χρόνια πίσω στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στην πανέμορφη Μάνη. Γοητευμένοι από τις εικόνες που βλέπουμε στη σειρά, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε περισσότερο τη μοναδική σε πανελλαδικό επίπεδο ομορφιάς, τη Μάνη.
Η Μάνη αποτελεί έναν διαφορετικό προορισμό με άγρια ομορφιά, κινηματογραφική και αλλιώτικη από τα τοπία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα, ιδανική για όσους ψάχνουν να εξερευνήσουν κάτι το μη προφανές. Λόγω της μεγάλης της έκτασης θεωρείται ξεχωριστή περιοχή που εξαπλώνεται στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Απαρτίζεται από τρία μέρη την Έξω Μάνη, την Μέσα Μάνη και την Κάτω Μάνη, αλλά το πιο αυθεντικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της θα το συναντήσουμε στην Εσωτερική Μάνη που κυριαρχεί παντού το “μανιάτικο” στυλ. Η ιστορία της κρατάει από την αρχαιότητα αλλά στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας η Μάνη είχε αναπτύξει δική της αυτοδιοίκηση και ανεξαρτησία. Κάθε χωριό της θεωρούταν και ένας ξεχωριστός μαχαλάς και μια οικογένεια ήταν η αρχηγός και ονομαζόταν φυλή.
Όποιος βρεθεί στην Μάνη γοητεύεται από το πρώτο λεπτό που θα την αντικρίσει. Το άγονο τοπίο της Μέσα Μάνης σου προκαλεί δέος και σου κόβει την ανάσα ατενίζοντας τους κοφτερούς βράχους, τα χωριά που είναι φτιαγμένα αποκλειστικά και μόνο από πέτρα, τις γυμνές εκτάσεις σπαρμένες με πέτρες και τους πολεμόπυργους. Σε όλη την χερσόνησο βρίσκονται 98 παραδοσιακοί οικισμοί με χωριά που θυμίζουν σκηνικά από φαντασμαγορική ταινία. Μερικά από αυτά είναι το Λιμένι, η Αρεόπολη , η Βάθεια.
Το πιο χαρακτηριστικό χωριό της Μάνης
Η Βάθεια είναι ο πιο φωτογραφημένος προορισμός στη Μάνη χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου δίνοντάς σου την αίσθηση ότι μοιάζει με ακρόπολη. Απέχει μόλις 2 χλμ από την θάλασσα και η θέα στη Μεσόγειο είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική. Ο οικισμός της αποτελεί μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 18ου-19ου αιώνα με τα πυργόσπιτα να αποτελούν μοναδικά δείγματα πανελλαδικά λαϊκής, οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Τα πυργόσπιτα είναι διώροφα και τριώροφα αποκλειστικά φτιαγμένα από πέτρα και μικρά χαρακτηριστικά παράθυρα, τα οποία χρησιμοποιούταν ως πολεμίστρες ενάντια στους Τούρκους και τους πειρατές που εισέβαλαν στην περιοχή. Το καλοκαίρι αποτελεί τον τέλειο προορισμό αφού μπορείτε να κολυμπήσετε στις πλησιέστερες παραλίες Κάποι, Πόρτο Κάγιο και Μαρμάρι.
Οι Πύλες του Άδη
Στη Μέσα Μάνη θα μπορέσετε να απολαύσετε μία από τις ιδιαίτερες πεζοπορίες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και όχι μόνο. Στο Ακροταίναρο, σύμφωνα με τον μύθο της αρχαιότητας βρισκόταν μία από τις πύλες του κάτω κόσμου του Άδη. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο από αυτήν την πύλη μπήκε ο Ορφέας για να βρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη στον κάτω κόσμο και ένας ακόμη αναφέρει ότι και ο Ηρακλής πέρασε από αυτές τις πύλες αναζητώντας τον Κέρβερο στον δωδέκατο και τελευταίο άθλο του. Στο Ακροταίναρο της Μάνης περίμενε τις ψυχές ο “περαματάρης”, ενώ εκεί ήταν χτισμένο το ψυχοπομπείο και το ιερό του Ποσειδώνα. Το εντυπωσιακό αυτό μονοπάτι ξεκινά από τα Κοκκινόγεια και καταλήγει ύστερα από 2 χλμ. στον φάρο του 1882. Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα δείτε το εκκλησάκι του Ασώματου και το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο από το Ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα. Μια από τις διαδρομές που θα σου μείνουν αξέχαστες και θα αποτελέσουν εμπειρία ζωής.
Το λιμναίο σπήλαιο Βλυχάδα Διρού
Το σπήλαιο Βλυχάδα Διρού συναρπάζει όποιον βρεθεί στο εσωτερικό του, ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η περιήγηση γίνεται με βάρκα και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Κυλάει ανάμεσα από απίστευτους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς, ενώ πολύ χαρακτηριστικοί θεωρούνται οι ελικτικοί δίσκοι και οι σωληνοειδείς σταλακτίτες. Η επισκέψιμη επιφάνεια που μπορείς να διασχίσεις έχει μήκος 1,5 χλμ., ενώ στο σύνολό του το σπήλαιο φτάνει τα 15 χλμ. Αναφέρεται ότι στο εσωτερικό του βρέθηκαν οστά από ιπποπόταμους, ύαινες, λιοντάρια κ.ά., ηλικίας 30.000 ετών.
Οι χαρακτηριστικοί βυζαντινοί Ναοί
Στη Μάνη θα βρεις πάρα πολλούς βυζαντινούς ναούς που θεωρούνται μοναδικά έργα τέχνης. Μέχρι και τα νεκροταφεία είναι αλλιώτικα και αξίζει να τα παρατηρήσετε, καθώς αποτελούν μικρογραφίες των χωριών, με πέτρινους τάφους σαν μικρά πυργόσπιτα. Οι Μανιάτες έχουν δική τους παράδοση κατά την διάρκεια των κηδειών αφού σύμφωνα με τους τοπικούς άγραφους νόμους οι νεκροί απαγορεύεται να φύγουν από τη ζωή άκλαυτοι καθώς θεωρούνται αγγελιαφόροι και τα οκτασύλλαβα μοιρολόγια τους συγκλονίζουν και ανατριχιάζουν. Από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς που αξίζει να επισκεφτείς είναι η Μονή Ντεκούλων, στο Οίτυλο και ο δίδυμος ναός Αγίας Παρασκευής – Αγίου Δημητρίου στην Κηπούλα.
Μανιάτικη κουζίνα
Όταν επισκέπτεσαι τη Μάνη ξέρεις ότι θα γευτείς τις πιο ξεχωριστές γεύσεις. Ο πασπαλάς είναι ένα από τα φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις, είναι φτιαγμένος από αλευρένια κρέμα, με εντόσθια και ξίγκια που τα τσιγαρίζουν. Τα λαλάγγια, οι πεντανόστιμες παραδοσιακές τηγανίτες της Μάνης είναι γνωστές όχι μόνο σε περιοχές της Μάνης, αλλά και σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας και πρόκειται για αλμυρά κομμάτια ζύμης τηγανισμένα με συγκεκριμένο σχέδιο τα οποία σερβίρονται με ντόπια τυριά ή με μέλι. Δυο από τις πιο ξακουστές γεύσεις της Μανιάτικης γης που δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις είναι το πεντανόστιμο σύγκλινο ή παστό και το μανιάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι.
Η Μάνη με τη μοναδική ομορφιά της είναι ιδανική να την επισκεφθείς όλο τον χρόνο και πρέπει να ξεχωρίσει στις προτεραιότητες σου. Είναι σαν να κάνεις ένα διάλειμμα από την σύγχρονη εποχή που ζούμε και να μεταφέρεσαι αιώνες πίσω σε μια εποχή που όλοι θα θέλαμε να δούμε.