Ο Αύγουστος, ο μήνας των ταξιδιών και της ανεμελιάς, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε μοναδικές παραδόσεις από κάθε γωνιά του κόσμου. Ας ανακαλύψουμε μαζί μερικές από τις πιο ξεχωριστές παραδόσεις που γιορτάζονται τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Ποιος ξέρει; Ίσως προλαβαίνετε να προσθέσετε ακόμα έναν προορισμό στη λίστα σας.
1. Ομπόν (Obon) – Ιαπωνία
Ας ξεκινήσουμε από ένα μέρος που είναι τόσο μακρινό όσο και μαγευτικό. Στην Ιαπωνία, κατά τον μήνα Αύγουστο, πραγματοποιείται μια τριήμερη παραδοσιακή γιορτή, όπου οι πιστοί συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τα πνεύματα των νεκρών. Οι οικογένειες επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια, όπου καθαρίζουν και στολίζουν τους τάφους των προγόνων τους και κάνουν προσφορές στους βωμούς των σπιτιών τους. Αν και το Ομπόν δεν αποτελεί επίσημη αργία στην Ιαπωνία, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους για να γιορτάσουν. Μη σας ξεγελάσει, όμως, ο φαινομενικά σκοτεινός χαρακτήρας της γιορτής. Το Ομπόν είναι γεμάτο φως και ζωή, με χορούς (Μπον Οντόρι), πυροτεχνήματα και χαρακτηριστικά χάρτινα φαναράκια που φωτίζουν τη νύχτα. Η ιστορία ορίζει ότι η γιορτή ξεκινά και ολοκληρώνεται με μια μεγάλη φωτιά, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα της γιορτής και διατηρώντας ζωντανή την παράδοση.
Αν το Ομπόν σας κέντρισε το ενδιαφέρον, σκεφτείτε ότι είναι η καλύτερη αφορμή για ένα ταξίδι στην Ιαπωνία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ!
2. La Tomatina – Ισπανία
Αν κατευθυνθούμε προς την Ευρώπη, θα φτάσουμε στο Μπουνιόλ της Ισπανίας, όπου ένα φεστιβάλ έχει καταστεί παράδοση για τον ισπανικό λαό. Πρόκειται για το La Tomatina, ένα ιδιαίτερο, διασκεδαστικό φεστιβάλ που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες συμμετέχοντες ξεκινούν. Όσοι λαμβάνουν μέρος ξεκινούν έναν τεράστιο αγώνα, στον οποίο πετούν πάνω από 150.000 ντομάτες ο ένας στον άλλο και βάφουν κόκκινους τους δρόμους της Ισπανίας! Η παράδοση ξεκίνησε το 1945, όταν μια αυθόρμητη μάχη φαγητού κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης, εξελίχθηκε σε μια παγκοσμίου φήμης γιορτή. Οι κανόνες είναι απλοί: Ο αγώνας διαρκεί 1 ώρα και οι ντομάτες πρέπει να λιώσουν στο χέρι πριν εκτοξευτούν (μην έχουμε και κανένα ατύχημα!). Την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, το Μπουνιόλ ζωντανεύει με το La Tomatina. Συνδυάστε το με ταξίδι στην πανέμορφη Βαλένθια και απολαύστε μια μοναδική εμπειρία γεμάτη παραδόσεις.
Το ταξίδι μας συνεχίζεται στην Ελλάδα, η οποία τον Αύγουστο αποκαλύπτει την πιο ζωντανή και πολύχρωμη πλευρά της. Η παράδοση του Δεκαπενταύγουστου είναι μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές και πολιτιστικές γιορτές της χώρας. Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου οδηγεί τους πιστούς στις εκκλησίες για τη θεία λειτουργία και τις λιτανείες, ενώ τα νησιά και τα χωριά ανθίζουν, με πανηγύρια που περιλαμβάνουν παραδοσιακά γλέντια, ζωντανή μουσική και χορούς για όλους. Στην Τήνο, στο ιερό νησί της Παναγίας, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη πανελλήνια Προσκυνηματική λιτανεία, ενώ και σε άλλες γωνιές της Ελλάδας, ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Επιπλέον, καθώς είναι και επίσημη αργία, οι δρόμοι της Ελλάδας γεμίζουν από κόσμο, ενώ η συγκίνηση για τον θρησκευτικό χαρακτήρα της ημέρας είναι εμφανής. Γι’ αυτό, αν ψάχνετε τον ιδανικό συνδυασμό πίστης, παράδοσης και διασκέδασης, δεν έχετε παρά να έρθετε στην Ελλάδα. Εδώ οι γιορτές είναι τόσο ζεστές όσο και το ελληνικό καλοκαίρι!
4.Ράκσα Μπάντχαν (Raksha Bandhan) – Ινδία
Στην καρδιά της Ινδίας, ξεδιπλώνεται μια γιορτή που συνδυάζει συναίσθημα και παράδοση. Το Ράκσα Μπάντχαν, είναι μια ινδουιστική παράδοση που τον Αύγουστο (συνήθως, σύμφωνα με το ινδουιστικό ημερολόγιο) γιορτάζει την αγάπη και την ένωση μεταξύ αδελφών. Το όνομά της, προκύπτει από τις λέξεις “Ράκσα”(προστασία) και “Μπάντχαν” (δέσιμο). Την ημέρα αυτή, η αδελφή δένει έναν ιερό κόμπο (rakhi) στον καρπό του αδελφού της υποσχόμενη ευτυχία, αγάπη και καλοτυχία. Ο αδελφός της, με τη σειρά του, της ανταποδίδει τις ευχές με δώρα ή χρήματα ως ένδειξη της εκτίμησής του. Ίσως τώρα να αναρωτηθείτε αν θα ήταν ωραίο να είστε Ινδοί για λίγο, απλώς για να ζήσετε τη γιορτή από πρώτο χέρι! Είναι μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στην ινδική κουλτούρα και εκφράζει την επιθυμία για ενότητα σε ολόκληρη την κοινωνία. Το Ράκσα Μπάντχαν υπερβαίνει τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και άλλες παραδόσεις, καθώς γιορτάζεται από ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας και ηλικίας. Μάλιστα, μπορεί να τελεστεί και μεταξύ ατόμων που έχουν αναπτύξει αδελφική σχέση, χωρίς να είναι βιολογικά αδέλφια.