Η Ελλάδα όλο τον χρόνο προσφέρει μοναδικού κάλλους φυσικές ομορφιές. Το καλοκαίρι μπορεί να έχει την τιμητική του με τα νησιά και τις υπέροχες παραλίες αλλά η πλούσια γεωγραφική ποικιλία της Ελλάδας, φιλοξενεί πολλά εντυπωσιακά φαράγγια και βάθρες που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες φυσικής ομορφιάς και περιπέτειας. Εδώ θα ανακαλύψουμε δέκα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια και βάθρες της χώρας.
Βάθρες
tripadvisor.com.gr1. Βάθρες Φονιά, Σαμοθράκη
Οι βάθρες του Φονιά στη Σαμοθράκη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία του νησιού. Σαμοθράκη, γνωστή για την άγρια φυσική της ομορφιά και την πλούσια ιστορία της, προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία. Οι βάθρες του Φονιά είναι μια σειρά από φυσικές πισίνες που δημιουργούνται από τους καταρράκτες του ποταμού Φονιά, οι οποίες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά περιτριγυρισμένα από καταπράσινη φύση. Η πεζοπορία προς τις βάθρες είναι μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς περνάει μέσα από πυκνά δάση και επιβλητικά βράχια. Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς και της γαλήνης του τοπίου κάνουν τις βάθρες του Φονιά ένα απαραίτητο προορισμό για τους επισκέπτες της Σαμοθράκης.
Εικάζεται ότι ονομάστηκε Φονιάς ή επειδή κάποτε είχε προκαλέσει φονικό λόγω των ορμητικών νερών του ή επειδή στον μεσαιωνικό πύργο που βρίσκεται πλάι στις όχθες στις εκβολές του είχε γίνει κάποτε φόνος.
best-tv.gr
2. Οι βάθρες της Νέδας, Πελοπόννησος
Το φαράγγι της Νέδας αποτελεί μία από τις εντυπωσιακότερες φυσικές ομορφιές στην Ελλάδα, βρίσκεται στην περιοχή της Πελοποννήσου και διασχίζεται από τον ομώνυμο ποταμό Νέδα. Η πηγή της Νέδας αναβλύζει ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα στο ορεινό Λύκαιο της Μεσσηνίας, περίπου 250 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας μέσω Τρίπολης.
Η Νέδα διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι με εντυπωσιακούς καταρράκτες, δημιουργώντας βάθρες με κρυστάλλινα νερά. Η ιδανική εποχή για να εξερευνήσετε το φαράγγι είναι τα τέλη του καλοκαιριού και η αρχή του φθινοπώρου, όταν τα νερά είναι λίγα και ευνοείται η πεζοπορία στο ποτάμι ή ακόμα και το κολύμπι σε ορισμένα βαθύτερα σημεία.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των νερών και μια από αυτές που ανέθρεψαν τον Δία.
3. Βάθρες Αγίας Κόρης, Όλυμπος
Η Αγία Κόρη, στους πρόποδες του Όλυμπου, προσφέρει μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει βουτιές στις μαγευτικές φυσικές πισίνες, με κρυστάλλινα, κρύα νερά που προέρχονται από την κορυφή του Όλυμπου. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω μιας σύντομης πεζοπορικής διαδρομής από το χωριό Βροντού, καθώς και η επίσκεψη στο προσκύνημα της Αγίας Κόρης, ένα ιστορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Μετά τις βουτιές, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει το εκκλησάκι και να ανεβεί τα σκαλοπάτια της χαράδρας, κλείνοντας με έναν εμβληματικό τρόπο την εξόρμησή του στον Όλυμπο.
Η διαδρομή προς τις βάθρες της Αγίας Κόρης αποτελεί μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή, με καλή βατότητα και μοναδική φυσική ομορφιά. Το ταξίδι ξεκινά από το χώρο στάθμευσης της Αγίας Κόρης και οδηγεί σε εντυπωσιακές βάθρες και καταρράκτες, ιδανικούς για αναζωογονητικές βουτιές. Ακολουθώντας τη διαδρομή, ο επισκέπτης φτάνει στο προσκύνημα της Αγίας Κόρης, ένα ιστορικό εκκλησάκι που επισκέπτονται πιστοί από όλη την Ελλάδα. Η επιστροφή περιλαμβάνει την ανάβαση των σκαλοπατιών της χαράδρας, προσφέροντας έναν εκπληκτικό και μνημειώδη τερματισμό στην εξόρμηση.
newsbeast.gr
4. Βάθρες Γοργογυρίου, Τρίκαλα
Στο Γοργογύρι Τρικάλων , μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της πόλης βρίσκεται ο Κεφαλοπόταμος και το δάσος Παλαιοκόπρι Λάκκα τα οποία στοχεύουν να διατηρήσουν το οικολογικό τους στίγμα στην περιοχή, αποτελώντας σημαντικούς βιότοπους. Ο ποταμός Κεφαλοπόταμος του Γοργογυρίου ξεκινά από τον Κόζιακα και διασχίζει τα χωριά Γοργογύρι και Ξυλοπάροικο προτού καταλήξει στον Πηνειό.
Το μονοπάτι του Ασκληπιού, όπως ονομάζεται, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για πεζοπορία και φωτογραφία, ξεκινώντας από το Γοργογύρι και ακολουθώντας τον ποταμό Κεφαλοπόταμο μέχρι τις πηγές του στον Κόζιακα. Κατά μήκος της διαδρομής από τις πηγές του έως το χωριό, υπάρχει πλούσια βλάστηση με άγριους πλάτανους και σε διάφορα σημεία σχηματίζονται βάθρες με κρυστάλλινα νερά. Η διαδρομή είναι μαγική και προσφέρεται σε όποιον θέλει να εξερευνήσει την φύση αλλά και να δροσιστεί στα μαγικά νερά του Κεφαλοπόταμου.
Φαράγγια
1. Φαράγγι Σαμαριάς, Κρήτη
Το φαράγγι της Σαμαριάς, που βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης, αποτελεί ένα εντυπωσιακό φυσικό θαύμα με παγκόσμια αναγνώριση από τη UNESCO ως μοναδικό «απόθεμα βιόσφαιρας». Με μήκος 16 χιλιομέτρων, ξεκινά από τον Οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ή Λευκών Ορέων.
Η περιήγηση στο φαράγγι αποκαλύπτει εντυπωσιακά τοπία με βαθιές χαράδρες, πηγές και εντυπωσιακές ρεματιές, ενώ το μονοπάτι αναδεικνύει μια ιστορία που χρονολογείται από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας. Το μονοπάτι έχει πλάτος 2-2,5 μέτρα και διασχίζεται από ξύλινα γεφυράκια που καταργούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα για προστασία από τις πλημμύρες.
Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Η είσοδος απαγορεύεται μετά τις 7 το απόγευμα και η διανυκτέρευση είναι απαγορευμένη.
Οι ντόπιοι περηφανεύονται για το φαράγγι της Σαμαριάς, αναγνωρίζοντάς το ως το μοναδικό του είδους αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ένας είναι ο φάραγγας! Όλα τ’ άλλα είναι φαράγγια», ενώ η τελευταία στάση της διαδρομής επιφυλάσσει συναρπαστικό αντάμωμα με τα νερά του Λιβυκού Πελάγους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.
2. Φαράγγι του Βίκου, Ήπειρος
Η περιοχή Βίκου-Αώου, βόρεια των Ιωαννίνων, αποτελεί εθνικό δρυμό με σπουδαία οικολογική αξία. Βρίσκεται στο Ζαγόρι, κοντά στην Κόνιτσα , και εγκαθιδρύθηκε το 1973. Το κεντρικό σημείο είναι το φαράγγι του Βίκου, που διασχίζεται από τον ποταμό Βοϊδομάτη και έχει μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά.
Το φαράγγι του Βίκου διαθέτει εντυπωσιακές διαστάσεις και θεωρείται ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο, με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα και μήκος 10 χιλιομέτρων. Τοποθετείται στο βιβλίο Guinness για το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μέτρα στο στενότερο σημείο του. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι εξαιρετικός, με κατακόρυφες βραχώδεις πλαγιές και ποικιλία σπάνιων φυτών και βοτάνων. Η γεωγραφική απομόνωση και οι μικροκλιματικές συνθήκες ευνοούν τη διαφοροποίηση των οικοτόπων και τη διατήρηση πολυάριθμων απειλούμενων ειδών φυτών.
Το φαράγγι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικοτόπους παγκοσμίως, προσελκύοντας επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για πεζοπορία και φυσιολάτρες που επιθυμούν να ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά του.
e-gortynia.gr
3. Φαράγγι Λούσιου, Αρκαδία
Το φαράγγι του Λούσιου ποταμού αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του νομού Αρκαδίας στην Πελοπόννησο. Το ποτάμι, μήκους 23 χιλιομέτρων, από την πηγή του στο οροπέδιο της Καρκαλούς, διασχίζει ένα φαράγγι 15 χιλιομέτρων με ύψη που φτάνουν τα 300 μέτρα. Το φαράγγι εντυπωσιάζει με την ομορφιά του και φέρει μακραίωνη ιστορία και έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικά μοναστήρια, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου, οι οποίες αποτελούν σημεία αναφοράς στην περιοχή, γνωστή και ως “Άγιο Όρος της Πελοποννήσου”. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως “περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου” από το 1997 και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης κοντά στη Δημητσάνα και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς την εκπληκτική φύση και την ιστορία της περιοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν στάση για ξεκούραση και να επισκεφτούν τη Μονή Φιλοσόφου, ένα μοναχικό μοναστήρι όπου ζουν μόλις δύο μοναχοί, παρακολουθώντας την ιστορία να ζωντανεύει μπροστά τους.
4. Φαράγγι Στενό, Αθαμανία
Το φαράγγι Στενό βρίσκεται κοντά στο χωριό Αθαμανία Τρικάλων, δίπλα στον Ασπροπόταμο. Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου, με τρεις εντυπωσιακούς καταρράκτες από τις πηγές της Κακαρδίτσας και του Κριακούρα. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί του περιοχής προκαλούν εντύπωση, ενώ υπάρχουν και φυσικές κολυμπήθρες για τους επισκέπτες.
Η πρόσβαση στο φαράγγι απαιτεί μια πορεία περίπου 30 λεπτών από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων μέχρι την κοίτη του ποταμού, και άλλη μιάμιση ώρα μέσα από την κοίτη, παρά το ρεύμα, μέχρι το φαράγγι Στενό. Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνονται προφυλάξεις λόγω των αλλαγών στο ρεύμα του ποταμού κατά τις βροχές. Η διαδρομή διασχίζει ένα δάσος με πλατάνια και έλατα, προσφέροντας εντυπωσιακές φυσικές εικόνες και τοπία. Καθώς προχωρά κανείς, συναντά χειμαρρώδεις καταρράκτες και σημεία όπου το νερό βγαίνει από τους βράχους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία του φυσικού τοπίου.
Η διαδρομή είναι ιδιαίτερη, απαιτώντας την προσοχή των επισκεπτών, καθώς πολλές φορές απαιτείται η προσέγγιση μέσα στο ποτάμι και η χρήση κράνους. Η διαδρομή οδηγεί σε τέσσερις συνολικά καταρράκτες, με το τελευταίο τμήμα να παρουσιάζει έντονα χρώματα στους βράχους και αγριεμένα νερά.
Τα φαράγγια και οι βάθρες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθείτε με τη φύση και να απολαύσετε την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Είτε είστε λάτρης της πεζοπορίας, είτε απλά αναζητάτε δροσερές βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, αυτές οι τοποθεσίες θα σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές.