Η Ριέκα είναι το κύριο λιμάνι της Κροατίας και βρίσκεται στον κόλπο Κβάνερ της Αδριατικής. Η οικονομία της πόλης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θαλάσσιες μεταφορές, τα ναυπηγεία και τον τουρισμό. Στη Ριέκα βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας, που χτίστηκε το 1765, καθώς και το Πανεπιστήμιο της Ριέκα, που ιδρύθηκε το 1632. Πρόκειται για μια πόλη με ιστορικό ενδιαφέρον καθώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιουγκοσλαβικά στρατεύματα προέλασαν μέχρι την Τεργέστη το Μάιο του 1945. Το Φιούμε έγινε η κροατική πόλη της Ριέκα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού το 1947 ανάμεσα στην Ιταλία και τους Συμμάχους. Με το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο, ιταλόφωνοι πληθυσμοί κυνηγήθηκαν κι εξορίστηκαν, ωθούμενοι από τις μαζικές εκτελέσεις εκατοντάδων “υπόπτων” Φασιστών, Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και απλών πολιτών. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα ταξιδέψουμε μαζί τη Ριέκα και θα σου δοθούν διάφορες ιδέες σχετικά με το τι μπορείς να δεις και να κάνεις εκεί.
Ταξιδιωτική Οργάνωση
Για να ταξιδέψεις ως τη Ριέκα, αρκεί να κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα με προορισμό το Ζάγκρεμπ. Η πτήση σου είναι αρκετά σύντομη καθώς διαρκεί περίπου 2 μιση ώρες. Φτάνοντας εκεί θα βρεις αρκετά ξενοδοχεία για να μείνεις. Τα περισσότερα ξενοδοχεία μάλιστα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, πράγμα που θα σε διευκολύνει τις μετακινήσεις σου μιας και στο κέντρο θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι. Μια πληροφορία που θα σου φανεί χρήσιμη είναι ότι η κατάλληλη περίοδος για να ταξιδέψεις προς την Κροατία είναι την άνοιξη και κυρίως τον Μάιο. Τότε, τόσο τα εισιτήρια όσο και οι τιμές των ξενοδοχείων είναι χαμηλές, κάτι που θα είναι ωφέλιμο αν θες να οργανώσεις ένα low budget ταξίδι.
Must do & see
Στην Ριέκα υπάρχουν διάφορα σημεία που αξίζει να αναζητήσεις και να δεις. Συγκεκριμένα, το κάστρο Trsat και η εκκλησία της Παναγίας του Trsat που βρίσκονται ψηλά πάνω σε ένα λόφο με θέα στη Ριέκα. Ο πιο ενδιαφέρον τρόπος για να φτάσετε αυτά τα τουριστικά αξιοθέατα είναι από το κέντρο της πόλης μέσω ενός υπέροχου προσκυνηματικού μονοπατιού που οδηγεί από το Titov Trg στον ποταμό Rjecina, μέχρι την Stairway του Petar Kruzic και κατά μήκος ενός ευχάριστου μονοπατιού προς το Frankopanski Trg , αλλά είναι επίσης δυνατό να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η εκκλησία της Παναγίας του Trsat είναι γνωστή για την “θαυματουργή” εικόνα της Μαρίας, η οποία πιστεύεται ότι έχει ζωγραφιστεί από τον Άγιο Λουκά. Το κάστρο Trsat του 13ου αιώνα, χτισμένο στην τοποθεσία ενός παλιού ρωμαϊκού οχυρού και πολύ διαφορετικό από τότε, είναι αξιοσημείωτο με την υπέροχη θέα και την αυλή του. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείς τον καθεδρικό ναό της Ριέκα – γνωστός και ως καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου και πρώην ο ναός του Αγίου Βίτου – είναι μια μπαρόκ δομή, με βάση ένα μοναδικό στρογγυλό πάτωμα, στην καρδιά της παλιάς Ριέκα. Η αρχική δομή, που ξεκίνησε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Ιζαουίτη Giacomo Briano το 1638, χτίστηκε πάνω από μια ακόμη παλαιότερη δομή και χρειάστηκε πάνω από 100 χρόνια για να τελειώσει, ολοκληρώνοντας τελικά το 1744. Τα κύρια σημεία περιλαμβάνουν έναν μεγάλο σταυρό του 13ου αιώνα η οποία, σύμφωνα με το μύθο, άρχισε να αιμορραγεί μετά από μια δυσαρεστημένη τοπική πέταξε ένα βράχο σε αυτό, μαζί με μια σειρά από ωραία μπαρόκ βωμούς. Άλλη επιλογή είναι το διοικητικό παλάτι (Guvernerova Palača) στεγάζει τώρα το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της Παράκτιας Κροατίας . Αυτό το υπέροχο παλιό νεοαναγεννησιακό κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον Alajos Hauszmann, αρχιτέκτονα της Βουδαπέστης, χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί για το καλά διατηρημένο μεγαλείο του. Τα κυριότερα σημεία αυτού του ιστορικού μουσείου περιλαμβάνουν μια ενδιαφέρουσα απεικόνιση μοντέλων πλοίων μαζί με μια σειρά ναυτικών μηχανημάτων. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει μια επιλογή από αρχαιολογικά ευρήματα από προϊστορικούς χρόνους έως και τους Μεσαίωνα, καθώς και εθνογραφικές συλλογές και επιδείξεις επίπλων. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1876 αλλά στεγάζεται στο παλάτι του Κυβερνήτη από το 1955.
Γαστρονομία
Η Ριέκα είναι μια πόλη στενά συνδεδεμένη με το φαγητό, πράγμα το οποίο γίνεται ιδιαίτερα φανερό την περίοδο των γιορτών. Είτε σε δημόσιου χαρακτήρα γιορτές, όπως οι ημέρες του Διονυσίου και του S. Martin που γιορτάζονται σε ιδιωτικά καταστήματα και εστιατόρια, είτε σε οικογενειακές στιγμές το φαγητό και τα ιδιαίτερα πιάτα είναι απαραίτητο συνοδευτικό. Η σάλτσα από χοιρινό κρέας με πατάτες τρώγεται σε εκθέσεις ή κατά τη διάρκεια προσκυνημάτων, ο μπακαλιάρος την παραμονή των Χριστουγέννων και τη Μεγάλη Παρασκευή, το χοιρινό για το Νέο Έτος και το τυπικό krofne συνοδεύει τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς. Το ζαμπόν με αυγά σε συνδυασμό με τα λαχανικά σερβίρεται το Πάσχα. Η Σλαβονία μπάλα κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, η χήνα την ημέρα του S. Martin ενώ η γαλοπούλα και άλλα πουλερικά σερβίρονται με Sarme για τα Χριστούγεννα. Στους γάμους, υπάρχουν διάφορα πιάτα και γλυκά όπως το breskvice (ροδάκινα). Πολλοί άνθρωποι προτιμούν σε κάθε γιορτή διάφορες σπεσιαλιτέ από σουβλάκια αρνίσιου ή χοιρινού κρέατος, ψητά ψάρια, καλαμάρια τα οποία παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους ή διάφορα είδη κρεατικών στη σούβλα όπως κεμπάπ, μείγμα με βάση το κρέας και ψητά cevapcici. Μην ξεχνάτε το ζαμπόν και ψημένο τυρί, το τυρί cottage, τη μοτσαρέλα, την παραδοσιακή ψαρόσουπα brodet και το μοσχαρίσιο κρέας. Για να συνοψίσουμε, όταν είστε στην Κροατία να τρώτε όπως τρώνε οι Κροάτες. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από λιχουδιές για να επιλέξετε και πολλά παραδοσιακά πιάτα για κάθε περίσταση. Η κουζίνα τους είναι μία από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει!
Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, ταξιδέψαμε μαζί ως την Ριέκα, το “αουτσάιντερ” της Κροατίας που όμως σε γοητεύει! Η πόλη αυτή είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα σημεία, νέους τόπους και αξιοθέατα που σε καλούν να τα αναζητήσεις. Κλείσε ένα εισιτήριο λοιπόν για Ριέκα και αφέσου στα μαγικά τοπία και στις νέες εμπειρίες που έχει να σου αναδείξει αυτός ο τόπος!
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- Ριέκα. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org ( Τελευταία πρόσβαση 28/1/21 στις 16.20)
- Ριέκα. Ανακτήθηκε από: https://www.mazi.travel/8F4F8C0D.el. (Τελευταία πρόσβαση 28/1/21 στις 16.40)