Είμαι λίγο ιδιότροπη στις επιλογές μου, ειδικά για το που θα πάω διακοπές. Η Σκόπελος, όμως είναι από τα λίγα μέρη που έχω επισκεφτεί και πραγματικά με την πρώτη ευκαιρία θα πήγαινα ξανά και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν…
Γεωγραφικά
Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, μεταξύ της Σκιάθου και της Αλόννησου. Αποτελεί το νησί με το περισσότερο πράσινο σε ολόκληρο το Πέλαγος και αν και βρίσκεται, όπως αναφέραμε προηγουμένως, μεταξύ της κοσμοπολίτικης Σκιάθου και της εναλλακτικής Αλόννησου, έχει κρατήσει την ταυτότητα της. Τι εννοούμε με αυτό; Πράσινο…Πράσινο σε συνδυασμό με το γαλάζιο της θάλασσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το νησί της Σκοπέλου χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση και το γαλάζιο της θάλασσας, για αυτό και στις 5/7/97 ανακηρύχθηκε επίσημα ως πράσινο και γαλάζιο νησί από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού (άνω του 67 %) καλύπτεται από παρθένο πευκοδάσος. Ένα δάσος που όταν επισκεφτείτε τη Σκόπελο, θα χρειαστεί και τη δική σας αγάπη, φροντίδα και προσοχή για να παραμείνει όπως είναι.
Η πόλη της Σκοπέλου επίσης έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός (19/10/78 προεδρικό διάταγμα 594, 13-11/78), κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής της , μείγμα διάφορων αρχιτεκτονικών ρυθμών, που δίνει μια αρχοντική όψη στην πρωτεύουσα του νησιού.
Λίγο μετά ήρθαν τα φώτα της δημοσιότητας με το φιλμ Mamma Mia. Στο νησί άρχισαν να καταφθάνουν οι celebrities με τις ακολουθίες τους, τα συνεργεία, τα σκηνικά που μεταμόρφωσαν παραλίες όπως το Καστάνι και τοποθεσίες όπως τον Αϊ-Γιάννη.
Ιστορικά
Βέβαια, το νησί της Σκοπέλου κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή.
Οι μύθοι αρχίζουν από τότε που ο Πεπάρηθος, ο γιος της Αριάδνης και του Διονύσου και εγγονός του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, έδωσε το όνομά του στο νησί από τότε που ο αδελφός του, Στάφυλος, κατοίκησε στα χρόνια της μινωικής θαλασσοκρατορίας πρώτος το νησί από τότε που ο Διόνυσος κυριαρχούσε στον πολιτισμό και στην παράδοση του Πεπαρήθου, για να φθάσει ως τις ημέρες μας η δοξασία ότι για την οικοδόμηση των σπιτιών και των εκκλησιών χρησιμοποιούσαν κρασί· από τότε που για τετρακόσια τόσα χρόνια ένας δράκοντας δυνάστευε τη Σκόπελο, ώσπου να τον σκοτώσει ο προστάτης της Άγιος Ρηγίνος, που είναι και ο πολιούχος του νησιού.
Στην πάροδο των αιώνων, η Σκόπελος κατοικήθηκε από Μακεδόνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς και Οθωμανούς, μέχρι τη διακήρυξη της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας το 1832. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατακτήθηκε από τις δυνάμεις του γερμανικού άξονα ενώ, το 1944 εντάχθηκε διοικητικά στον νομό Μαγνησίας του διαμερίσματος της Θεσσαλίας. Στη Σκόπελο διατηρούνται ζωντανά πλήθος εθίμων και παραδόσεων, ενώ η δομή της κοινωνίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μητριαρχική.
Αρχιτεκτονική και παραδοσιακοί οικισμοί
Χάρη στην αρχιτεκτονική της, με τα ψηλά και στενά πέτρινα σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις σκεπές από πλάκα Πηλίου, η χώρα της Σκοπέλου ανακηρύχθηκε το 1978 παραδοσιακός οικισμός.
Η Χώρα της Σκοπέλου είναι χτισμένη στα βόρεια σ’ ένα λιμανάκι προφυλαγμένο από τον καιρό. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα ασβεστωμένα σπίτια με το κεραμίδι είναι απλωμένα αμφιθεατρικά μέχρι τους 3 λόφους και το Κάστρο.
Οι αρχιτεκτονικές επιρροές είναι πολλές, αλλά ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τέσσερις: η βενετσιάνικη, η πηλιορείτικη, η νεοκλασική και πιο πρόσφατα η κυκλαδίτικη.
Το Κάστρο, η παλιά συνοικία, βρίσκεται πάνω από τον καινούργιο συνοικισμό και στεφανώνεται από τα ερείπια του ενετικού κάστρου που είχε κτισθεί στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του νησιού.
Από τις 123 εκκλησίες της πόλης ξεχωρίζουν η Παναγία Παπαμελετίου του 17ου αιώνα, η Παναγία του Πύργου στην κορυφή ενός βράχου με θέα το λιμάνι, ο Αγιος Γεώργιος της Κυρατσώς με το βοτσαλωτό δάπεδο, η Παναγία η Φανερωμένη με το καμπαναριό-ρολόι και ο Αγιος Αθανάσιος, τμήμα του οποίου χρονολογείται από τον 9ο αιώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει τοπικές φορεσιές, έπιπλα, κεντήματα, φωτογραφίες, εργαστήριο μαχαιριών κ.ά.
Εκτός όμως από την Χώρα της Σκοπέλου, αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τους υπόλοιπους γραφικούς οικισμούς του νησιού τη Γλώσσα, το παλιό Κλήμα και το Έλιος.
Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 300 βυζαντινές εκκλησίες.
Αξιοθέατα
Η Σκόπελος όμως πέρα από τις εντυπωσιακές παραλίες της (τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε αμέσως μετά), αποτελεί και ιδανικό τόπο για εξορμήσεις.
Το εκκλησάκι του Άη Γιάννη στο Καστρί λίγο πριν την Γλώσσα είναι σίγουρα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε καθώς βρίσκεται χτισμένο σε έναν βράχο ύψους 100 μέτρων και η θέα που προσφέρει μαγική. Επιπλέον, πηγαίνοντας στις μικρές βραχώδεις παραλίες του Αμάραντου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το σημείο όπου έγιναν τα γυρίσματα του Mamma Mia.
Επίσης, στα Σεντούκια, όπως φανερώνει και το όνομά τους υπάρχουν πολλοί θρύλοι για πειρατές που έχουν κρύψει σεντούκια με θησαυρούς στα απόκρημνα βράχια.
Αυτό που βλέπει πάντως ο επισκέπτης είναι τέσσερις ορθογώνιους λαξευτούς τάφους στον βράχο, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στη ρωμαϊκή ή την παλαιοχριστιανική περίοδο.
Τα καλύμματα των τάφων βρέθηκαν ανεστραμμένα, ενδεικτικό στοιχείο για την παρουσία τυμβωρύχων. Από τα Σεντούκια δεν αξίζουν μόνο η περιοχή των τάφων και η θέα, αλλά κυρίως η πεζοπορική διαδρομή που γίνεται μέσα στο δάσος.
Οι μονές στο Παλούκι:
Ευαγγελίστρια, Μεταμόρφωση του Σωτήρα, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Πρόδρομος, Ταξιάρχες, Αγία Άννα. Στη βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου Παλούκι θα ανακαλύψετε μερικές από τις πιο σημαντικές μονές της Σκοπέλου, χτισμένες τον 16ο και 17ο αιώνα.
Παραλίες
Τι να πει κανείς για τις παραλίες αυτού του νησιού; Άλλες με λευκό βοτσαλάκι, άλλες με χρυσή άμμο, αλλά όλες με ένα κοινό: κρυστάλλινα νερά και σε μερικές περιπτώσεις, τα πεύκα να μπαίνουν μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας τον επίγειο παράδεισο!
Στις δυτικές ακτές του νησιού, ξεκινώντας από τα νότια, θα συναντήσετε τον Πάνορμο, τα Λιναράκια, τα Καμίνια, τις ήσυχες παραλίες της Αντρίνας, τη Μηλιά με τον χαρακτηριστικό βράχο, την πανέμορφη παραλία του Χόβολου, τις Καλύβες, την Αρμενόπετρα και την υπέροχη Γλίστρα. Επίσης το Μινάκι, τη Φτελιά και τη Δάφνη που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση.
Κοντά στην πόλη στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Γλυφονέρι, Γλιστέρι και Βαθιά, όπως επίσης και οι Σάρες που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση. Στα νότια θα κολυμπήσετε στον Στάφυλο και στο Βελανιό, ενώ στον Όρμο του Αγνώντα θα σας εντυπωσιάσει η βοτσαλωτή παραλία Λιμνονάρι με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.
Διασκέδαση και δραστηριότητες
Τέλος όσον αφορά την νυχτερινή διασκέδαση, το φαγητό αλλά και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη Σκόπελο, σας έχουμε την λύση…
Η Χώρα της Σκοπέλου κρύβει από μόνη της πολλά ωραία μαγαζιά που σερβίρουν ολόφρεσκα ψάρια αλλά και την ξακουστή Σκοπελίτικη πίτα την οποία θα την βρείτε σε πολλές παραλλαγές και με διάφορα είδη γέμισης. Αν θέλετε όμως να συνδυάσετε το φαγητό σας με μια βόλτα πέρα από την Χώρα, τότε ιδανικό μέρος αποτελεί το γραφικό λιμάνι του Αγνώντα.
Το νησί της Σκοπέλου θα σας εκπλήξει ευχάριστα και αυτό γιατί θα βρείτε μαγαζιά που θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας με τον καλύτερο τρόπο. Ατμοσφαιρικά μπαράκια, μπυραρίες, ζωντανή μουσική, κλαμπ με πιο γρήγορους και έντονους ρυθμούς, αλλά και εξαιρετικά ρεμπετάδικα.
Η Σκόπελος, τέλος, προσφέρει στον επισκέπτη μία ακόμη σπουδαία δυνατότητα. Μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για τη γνωριμία του με το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων, την προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά, τη μεσογειακή φώκια.
Τα σκάφη ξεκινούν από το λιμάνι της Χώρας και πραγματοποιούν ημερήσιες κρουαζιέρες στις ακτές και στο Πατητήρι, στο λιμάνι της Αλοννήσου, στα νησάκια Κυρά-Παναγιά με το βυζαντινό μοναστήρι, στη Γιούρα, στην Ψαθούρα και στην Μπλε Σπηλιά της Αλόννησου με τους σταλακτίτες.
Οι δραστηριότητες στο νησί της Σκοπέλου όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς το νησί είναι ιδανικό για ποδηλασία, εξερευνήσεις, περιπάτους σε εντυπωσιακά μονοπάτια, παρατήρηση πουλιών, ψάρεμα, αλλά και μια ποικιλία από θαλάσσιες δραστηριότητες.
Παρακάτω απολαύστε εικόνες από την πανέμορφη Σκόπελο: