Τα ομορφότερα μνημεία της UNESCO (Μέρος Γ’ – Υπόλοιπος Κόσμος)

8 Σεπτεμβρίου 2017

Είδαμε την Ευρώπη. Είδαμε επίσης και την Αμερική. Η λίστα της UNESCO, όμως δεν σταματάει εκεί. Ο κατάλογος των μνημείων που βρίσκονται υπό την προστασία του συγκεκριμένου οργανισμού είναι πραγματικά ατελείωτος. Κάθε τοπίο, κάθε πάρκο και κάθε κτίριο που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα της UNESCO είναι άξια αναφοράς, γι αυτό και η επιλογή ορισμένων από αυτά αποτελεί έργο δύσκολο.

Εσύ γνωρίζεις πόσα εξωπραγματικά κτίσματα υπάρχουν εκεί έξω; Γνωρίζεις ότι μέρη τα οποία νόμιζες ότι υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, τελικά υπάρχουν στην πραγματικότητα; Γνωρίζεις ότι είσαι τυχερός μόνο που σου δόθηκε η δυνατότητα να ζεις και να θαυμάζεις δημιουργίες της φύσης ή του ίδιου του ανθρώπου;

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μέρος 3ο. Υπόλοιπος Κόσμος :

Pyramids of Giza, Αίγυπτος

Οι Πυραμίδες της Γκίζας στης Αίγυπτο βρίσκονται στην λίστα της UNESCO από το 1979. Αυτό το συγκρότημα αρχαίων μνημείων περιλαμβάνει τις Μεγάλες Πυραμίδες, τη Μεγάλη Σφίγγα, πολλά νεκροταφεία και διάφορα άλλα. Μάλιστα, οι Πυραμίδες συγκαταλέγονται στα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Χτίστηκαν γύρω στο 2584-2561 π.Χ, ενώ είναι το μόνο από τα Θαύματα που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

The Great Wall of China, Κίνα

Φυσικά, από τον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO δεν θα μπορούσε να λείπει το Σινικό Τείχος στην Κίνα. Χτισμένο κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα, το Σινικό Τείχος εκτείνεται σε μήκος 21.196 χλμ και δημιουργήθηκε για την προστασία της κινεζικής αυτοκρατορίας από τις εισβολές νομαδικών φυλών. Κατά καιρούς έχει ειπωθεί ότι το Τείχος αποτελεί το μοναδικό κατασκεύασμα του ανθρώπου που διακρίνεται από το διάστημα με γυμνό μάτι, όμως, όπως είναι λογικό, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αληθεύουν.

Διαβάστε επίσης  Περιπλανώμενη Γη: Η απάντηση της Κίνας στο Χόλιγουντ

Taj Mahal, Agra, Ινδία

Το σήμα κατατεθέν της Ινδίας, το Taj Mahal, είναι ένα γιγάντιο μαυσωλείο φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο δημιουργήθηκε μεταξύ του 1632 και 1653 μετά από εντολή του αυτοκράτορα Mughal Shah Jahan στην μνήμη της αγαπημένης του συζύγου. Το Taj Mahal βρίσκεται στην λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1983 και αποτελεί ένα κτίσμα σπουδαίας κατασκευής που εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά.

Angkor Wat, Καμπότζη

Όντας Μνημείο της UNESCO από το 1992, το Angkor Wat, ένας αρχικά ινδουιστικός και στην συνέχεια βουδιστικός ναός, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο. Φτιάχτηκε από τον βασιλιά Suryavarman 2 τον 12ο αιώνα ως κρατικό ναό του και αργότερα μαυσωλείο. Το Angkor Wat αποτελεί το πιο διάσημο μνημείο και τον πιο επισκέψιμο χώρο στην Καμπότζη, ενώ ακόμα, τέλος, έχει γίνει σύμβολο της χώρας και εμφανίζεται στην εθνική της σημαία.

Bagan City, Βιρμανία (Μιανμάρ)

 Η αρχαία πόλη Bagan ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου Pagan μεταξύ του 9ου και του 13ου αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον 11ο έως και τον 13ο αιώνα κατασκευάστηκαν πάνω από 10.000 βουδιστικοί ναοί και μοναστήρια στις πεδιάδες Bagan. Σήμερα, σώζονται και προστατεύονται από την UNESCO τα απομεινάρια πάνω από 2.200 ναών εκείνης της περιόδου, ενώ το Bagan βρίσκεται στον κατάλογο του οργανισμού από το 1996.

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.