Ταξίδι στα 3 μεγαλύτερα νησιά του κόσμου

Ταξίδι στα 3 μεγαλύτερα νησιά του κόσμου
Πηγή εικόνας: lwcholidays.com. Φωτογραφία του τρίτου μεγαλύτερου νησιού, Βόρνεο

1. Γροιλανδία 

Γενικά για το νησί

Η Γροιλανδία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου, όσο κι αν δεν την έχουμε αποτυπωμένη στο μυαλό μας ως νησί. Εκεί, σίγουρα κανείς δεν μπορεί να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, καθώς οι θερμοκρασίες ακουμπούν αρκτικούς βαθμούς. Στην πρωτεύουσα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 8°C το καλοκαίρι και έως -7°C τον χειμώνα. Γι’αυτό ενδείκνυται η διαμονή στην πρωτεύουσα Nuuk (Νουούκ). Αντίθετα, σε άλλες περιοχές οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι -24°C. Η Γροιλανδία ανήκει στην Αμερική, από πολιτικής πλευράς όμως, είναι εξαρτημένη από την Δανία.

τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου
Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Μεταφορά

Στη Γροιλανδία μπορεί να φτάσει κανείς με αεροπλάνο, με πτήσεις που ξεκινούν από Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Ρέικιαβικ ή Βαλτιμόρη, με προορισμό το αεροδρόμιο Kangerlusuuaq στην ομώνυμη περιοχή. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει καθόλου αστικό δίκτυο και όλες οι διαδρομές πραγματοποιούνται με ελικόπτερα ή ακτοπλοϊκώς. Ωστόσο, αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αφού υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δρομολόγια με την εταιρία Air Greenland.

Αξιοθέατα

Τα σπίτια

Tο πιο μεγάλο, ωστόσο και πιο αραιοκατοικημένο νησί του πλανήτη, έχει να προσφέρει διαφορετική ομορφιά. Στην όψη, τα χωριά – δεν μπορούν να θεωρηθούν πόλεις, όταν τα περισσότερα κατοικούνται από 500 κατοίκους – είναι χτισμένα δίπλα σε βουνοπλαγές με πάγο. Τα πολύχρωμα δανέζικα σπίτια κάνουν αισθητή την αντίθεσή τους τοποθετημένα ανάμεσα σε τόσο άσπρο. Κανείς θα περίμενε να αντικρίσει σε μία τέτοια περιοχή ιγκλού ή πιο απλές κατασκευές.

τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου
Πηγή εικόνας: e-daily.gr

Περιοχή Ilulissat (Ιλούλισατ)

Από το Ιλούλισατ ξεκινάνε 3 διαδρομές πεζοπορίας διαφορετικού μήκους και διάρκειας. Αν ακολουθήσετε την μπλε διαδρομή, αυτή θα σας οδηγήσει σε έναν παλιό οικισμό και έπειτα σε μία διαδρομή δίπλα στα βραχώδη και παγωμένα φιόρδ. Υπάρχουν άλλα δύο μονοπάτια πεζοπορίας, το κίτρινο και το κόκκινο, τα οποία θα σας οδηγήσουν σε διαδρομές δίπλα από παγόβουνα, ήρεμα μέρη με άγρια βλάστηση και τοπία με θέα.

Advertisements
Ad 14

Νuuk (Νουούκ) 

Η Νουούκ είναι, όπως προείπαμε, η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας η οποία κατοικούνταν από τους γνωστούς Βίκινγκ. Σήμερα, είναι το σπίτι των Δανών και των Ινουίτ. Οι τελευταίοι είναι απόγονοι των Εσκιμώων και είναι άνθρωποι ανθεκτικοί στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Έχουν παραμείνει προσκολλημένοι στον παραδοσιακό τους τρόπο ζωής, μένοντας σε αυτοσχέδια ιγκλού και χρησιμοποιώντας έλκηθρα με σκύλους για τις μετακινήσεις τους. Η τροφή τους αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ψάρια, τα οποία φυσικά ψαρεύουν οι ίδιοι.

Διαβάστε επίσης  Τα 10 εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης

Στην πόλη αυτή που βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά, μπορείτε να κάνετε περιήγηση με κανό, να ακολουθήσετε χιονισμένες και παγωμένες διαδρομές με χιονοπέδιλα, καθώς ακόμη και να παρακολουθήσετε το Βόρειο Σέλας στις αρχές του φθινοπώρου.

τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου
Πηγή εικόνας: pinterest.com

2. Νέα Γουινέα 

Γενικά για το νησί

Η Νέα Γουινέα έρχεται δεύτερη στην περιήγηση αυτή με τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου. Είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Η δυτική πρώτη περιοχή ανήκει στην Ινδονησία και χωρίζεται στις επαρχίες της Παπούα και της Δυτική Παπούα, ενώ το ανατολικό δεύτερο μισό αποτελεί το κράτος της Παπούα Νέα Γουινέα. Στην ουσία, πρόκειται για τρία παρεμφερή ονόματα που εύκολα συγχέονται μεταξύ τους. Όμως, και τα δύο κράτη ήθελαν να διατηρήσουν στο όνομά τους την παράδοση των προγόνων τους, τη φυλή των Παπούα, τιμώντας τους έτσι στο όνομά τους.

Παπούα Νέα Γουινέα

Ας ξεφύγουμε όμως από την παγωμένη Γροιλανδία και ας μεταφερθούμε στην τροπική Παπούα Νέα Γουινέα. Οι άνθρωποι εκεί χωρίζονται σε φυλές και οι ασχολίες τους απορροφούνται από το σύνολο της συλλογής τροφής και της προστασίας της οικογένειας. Εύλογη καθημερινότητα αν αναλογιστεί κανείς το τοπίο γύρω από το οποίο ζουν. Το νησί είναι εξ ολοκλήρου τροπικό με άγρια βλάστηση και ζωντάνια, με περισσότερα από κάθε άλλο μέρος διαφορετικά είδη ζώων, ποτάμια και ηφαιστειογενή βουνά. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί εκεί να ζήσει την εμπειρία της κατάδυσης σε κοραλλιογενείς υφάλους και να ταξιδέψει σε ατόλες. Σε νησάκια δηλαδή που είναι χτισμένα είτε πάνω σε ηφαίστειο είτε σε λεπτά στρώματα κοραλλιών που περικλείουν λιμνοθάλασσες. Μία απόλυτα τροπική εμπειρία.

Μεγαλύτερα νησιά
Πηγή εικόνας: journeyera.com

Φεστιβάλ και γιορτές

Στην Νέα Γουινέα τα φεστιβάλ και οι πολιτισμικές γιορτές διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα με προσοχή φτιαγμένα κανό που οδηγούνται στα ποτάμια υπό την συνοδεία των τυμπάνων Κούντου, είναι συνηθισμένη γιορτή. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στον κροκόδειλο, στον οποίο αφιερώνουν ολόκληρη γιορτή, σαν ιεροτελεστία. Θεωρούν ότι το ζώο αυτό έχει πολλά κοινά σημεία με τον άνθρωπο και ότι συμβολίζει τη δύναμή του. Δεν λείπουν επίσης οι γιορτές που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον. Η Νέα Γουινέα είναι περιοχή με αμέτρητα ήδη χλωρίδας και πανίδας, που η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί όλα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για περαιτέρω εξερεύνηση του νησιού από τους ειδικούς. Ίσως, οι γιορτές σαν την τελευταία να πραγματοποιούνται λόγω της ανάγκης των ντόπιων να αναδειχθούν περισσότερο παγκοσμίως και να ανακαλύψουν εις βάθος τον τόπο τους.

Διαβάστε επίσης  Γροιλανδία, η μεγαλοπρέπεια της φύσης

Αξιοθέατα

Εάν δεν θέλετε να εξερευνήσετε μόνοι σας την απέραντη ζούγκλα του ενός από τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου, καθώς, ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συναντήσετε, οι ντόπιοι έχουν προνοήσει και έχουν δημιουργήσει το Port Moresby Nature Park. Αυτό είναι ένα εντελώς φυσικό πάρκο με τα ίδια φυτά και ζώα που υπάρχουν έξω από αυτό. Η ειδοποιός διαφορά του είναι ότι περιβάλλεται από προστατευτικά και είναι κατασκευασμένο σαν μονοπάτι για εύκολη πεζοπορία.

Για μία δυσκολότερη πεζοπορία, συνδυασμένη με αναρρίχηση, προτιμήστε το Kokoda Track. Σε μία διαδρομή της φύσης και πάντα με τη συνοδεία των ειδικών, θα περάσετε από μονοπάτια της ζούγκλας, ποτάμια και βουνά. Όλα αυτά, αφού πρώτα σας γεμίσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του μέρους.

Για ημερήσια εκδρομή, επιβιβαστείτε στο πλοίο και περάστε απέναντι στο νησί Kitava. Μικρό, εξωτικό και με υπαίθριες αγορές, οι κάτοικοι του οποίου θα σας εκπλήξουν από τη φιλοξενία τους.

Μεγαλύτερα νησιά
Πηγή εικόνας: hollandamerica.com

3. Βόρνεο 

Γενικά για το νησί

Το Βόρνεο ξεχωρίζει εκτός της έκτασής του, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου, και λόγω των μεγάλων εκτάσεων παρθένας γης. Σπάνια είδη ζώων, χρωματιστά ψάρια που κολυμπούν στα πεντακάθαρα νερά και η τροπική βλάστηση δημιουργούν το μεγαλείο ενός τόπου απαραβίαστου από μηχανές και ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της φύσης. Καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ως νησί, θα λέγαμε πως στην όψη ταιριάζει ακριβώς στις προδιαγραφές των νησιών όπου καταλήγουν οι ναυαγοί στις ταινίες. Το νησί αυτό του αρχιπελάγους της Μαλαισίας, μόνο εξερεύνηση και έντονη διείσδυση στη φυσική ζωή της ζούγκλας έχει να προσφέρει.

Βόρνεο
Πηγή εικόνας: kk.ibanya.com

Κότα Κιναμπαλού, Βόρειο Βόρνεο

Το νησί όμως θα σας εκπλήξει. Στην Κότα Κιναμπαλού θα βρει κανείς έναν παράκτιο κοσμοπολιτισμό, γεμάτο μεγάλα εμπορικά κέντρα, έντονη νυχτερινή ζωή και επιβλητικά κτήρια. Όλα αυτά με θέα όχι απλώς τη θάλασσα, αλλά τις αυθεντικές τροπικές αμμουδιές. Η τόσο μεγάλη αντίθεση που δημιουργεί η αίσθηση της πλούσιας ζωής ανάμεσα στη ζούγκλα δεν είναι κάτι που συνηθίζεται εύκολα, αυτή είναι όμως και η ομορφιά του τόπου. Μας παρακινεί να σκεφτούμε τρόπους διαβίωσης και οργάνωσης της ζωής μας που ίσως ποτέ άλλοτε δεν είχαμε σκεφτεί.

Διαβάστε επίσης  8 άγνωστα μέρη στα οποία πρέπει να ταξιδέψετε
Μεγάλα νησιά
Πηγή εικόνας: theculturetrip.com

Ημερήσια εκδρομή στα απέναντι νησάκια

Απέναντι από την Κότα Κιναμπαλού μπορείτε να μεταφερθείτε σε όποια από τα τέσσερα νησάκια επιθυμείτε, καθώς το καθένα από αυτά έχει και κάτι διαφορετικό να προφέρει. Μπορείτε να μεταβείτε εκεί εύκολα με ταχύπλοο σε μόλις 10-20 λεπτά:

Νήσος Gaya: Ένα νησάκι ήρεμο που αγγίζει πιο ρομαντική διάθεση για απομόνωση και χαλάρωση για τα ζευγάρια. Η αίσθηση ότι θα βρίσκεστε μόνοι στο νησί είναι αναπόφευκτη.

Νήσος Sapi: Ειδυλλιακό για καταδύσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους

Νήσος Manukan: Εξίσου ήρεμες παραλίες παρά την τροπική τους φύση. Το ξεχωριστό του στοιχείο είναι κοκκοφοίνικες.

Νήσος Sulug: Ξεχωρίζει  για τα κοράλλια του και τις αμμώδεις παραλίες.

Νήσος Manukan
Πηγή εικόνας: adoratraveltour.com beach manukan island resort

Για το τέλος

Αυτά ήταν τα τρία μεγαλύτερα νησιά του κόσμου. Παρά την έκτασή τους, πολλές φορές δεν συγκαταλλέγονται ανάμεσα στις επιλογές των ταξιδιωτών, όταν αναλογίζονται το επόμενο ταξίδι τους. Ίσως η Γροιλανδία να μην είναι ένας προορισμός “ανθεκτικός” για όλους τους οργανισμούς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών όλο το χρόνο. Αν όμως το κρύο δεν είναι πρόβλημα για εσάς και αν εξοπλιστείτε κατάλληλα, τότε θα μεταμορφωθεί σε έναν προορισμό απολαύσιμο. Τα υπόλοιπα δύο νησιά ενδείκνυνται για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά περισσότερο για την εξερεύνηση που θα προβείτε από μόνοι σας. Επειδή δεν αποτελούν τόσο διάσημους προορισμούς και δύσκολα θα βρει κανείς πληροφορίες για το τι να επισκεφθεί ακριβώς όταν φτάσει εκεί, θα έχετε το πλεονέκτημα ότι θα αποφασίσετε εσείς τι είναι σημαντικό να δείτε και τι όχι. Ποιο μέρος σας άρεσε και πού θα θέλατε πραγματικά να περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

  • Σταματίνης, Ν. (2019). Γροιλανδία: Η ζωή στην πιο αραιοκατοικημένη χώρα του πλανήτη. Ανακτήθηκε από https://www.oneman.gr/life/groilandia-h-zwh-sthn-pio-araiokatoikhmenh-xwra-toy-planhth/. (Τελευταία πρόσβαση 29/06/2020).
  • Βικιταξίδια. Γροιλανδία. Ανακτήθηκε από https://el.wikivoyage.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1. (τελευταία πρόσβαση 29/06/2020).
  • Standish, W., Jackson, R, T. Papua New Guinea. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/place/Papua-New-Guinea/Recovery-in-the-21st-century. (Τελευταία πρόσβαση 30/07/2020).
  • Papua New Guineas’ Official Travel Site. Ανακτήθηκε από https://www.papuanewguinea.travel/. (Τελευταία πρόσβαση 02/07/2020).
  • Trip Advisor. 10 Κορυφαία Αξιοθέατα. Ανακτήθηκε από https://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g294115-Activities-Papua_New_Guinea.html. (Τελευταία πρόσβαση 02/06/2020).
  • Versus Travel. Πληροφορίες για Βόρνεο. Ανακτήθηκε από https://www.versustravel.eu/proorismos/41/borneo. (Τελευταία πρόσβαση 04/07/2020).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν