Πολύς ο λόγος που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για το γεγονός ότι η ΕΡΤ αποφάσισε να κάνει μία στροφή και να επενδύσει σε νέα προγράμματα, ασυνήθιστα για το μέχρι τώρα προφίλ της. Μία στροφή που ξεκίνησε δειλά-δειλά από πέρυσι και αναπτύχθηκε σε πλήρη δυναμική τη φετινή σεζόν. Τη νέα αυτή εικόνα συνθέτουν τηλεπαιχνίδια όπως το Μεγάλο Παιχνίδι και το Δες & Βρες, καθώς και οι μουσικές εκπομπές Μουσικό Κουτί και το Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ (έλα πες την αλήθεια, και εσύ τραγουδιστά το είπες από μέσα σου). Στην ΕΡΤ βλέπουμε πλέον και εκπομπές συνεντεύξεων ή πολύ-θεματικές ψυχαγωγικές εκπομπές όπως τα Αυτός και ο Άλλος και ΦλΕΡΤ αντίστοιχα. Επίσης μπορούμε να παρακολουθήσουμε και την εξαιρετική τριπλέτα ελληνικών σειρών Χαιρέτα μου τον Πλάτανο, Η τούρτα της μαμάς, και (το προσωπικά αγαπημένο μου) Τα καλύτερά μας χρόνια.
Τι είναι αυτό που την κάνει νέα;
Όλα δείχνουν ότι η κρατική τηλεόραση προσπαθεί να αποδυθεί (ωραία λέξη. 22 βαθμοί στο scrabble) τα πέπλα της βαριάς κουλτούρας και της «αυτά τα βλέπει η μάνα μου» αντίληψης. Επιδιώκει πλέον μία λεπτή ισορροπία: την ενίσχυση της εμπορικής της αξίας χωρίς να καταφύγει στην εκμετάλλευση προσώπων και προϊόντων της (ορθώς;) δαιμονοποιημένης μαζικής κουλτούρας. Τη στιγμή δηλαδή που η ΕΡΤ προσπαθεί να γίνει μίας υγιής επιχείρηση, δεν κάνει εκπτώσεις στο υλικό που επιλέγει να προβάλει. Έτσι, αξιοποιεί ηθοποιούς, παρουσιαστές και δημοσιογράφους που είναι αναγνωρίσιμοι, και έχουν κάτι να μας πουν (με σωστά ελληνικά) ή να μας δείξουν (που δεν θα το δούμε σε 100 διαφορετικά Instagram stories, ταυτόχρονα με 10 εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης). Αυτό το κάτι είναι σύγχρονο, ενδιαφέρει και κυρίως συγ-κινεί, κινητοποιεί δηλαδή τον θεατή να ψάξει, να θυμηθεί, να νοσταλγήσει, να σκεφτεί, να αξιολογήσει και εν τέλει να αποδεχτεί ή να απορρίψει.
Και γιατί τώρα;
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που ο μέσος τηλεθεατής (ακόμα τον ψάχνω αυτόν) δεν ξέρει τι στάση πρέπει να κρατήσει απέναντι στην ελληνική τηλεόραση: να πιστέψει αυτά που βλέπει; Δύσκολο. Να παραδοθεί στην ευκολία των reality shows; Πολύ πιθανό. Να αφήσει την τηλεόραση να παίζει απλά για να σπάει η ησυχία του σπιτιού; Βέβαιο. Ωστόσο, η ΕΡΤ φαίνεται ότι μιλάει καθαρά και ξάστερα στον τηλεθεατή: δες και σκέψου! Δες ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές, κι άλλοι άνθρωποι εκτός από αυτούς που μονοπωλούν το feed σου στα social media. Άκου μουσική που δεν εμφανίζεται στις τάσεις του Youtube, αλλά πάλι για σένα μιλάει. Δες ότι το ξαναζεσταμένο φαγητό από το φούρνο μικροκυμάτων, την κάνει τη δουλεία του, σε χορταίνει, αλλά δεν είναι ίδιο με το φρεσκομαγειρεμένο. Κι αν στην τελική σ’ αρέσει το πρώτο, τουλάχιστον θα ξέρεις ότι υπάρχουν κι άλλα φαγητά, κι ότι το δικό σου αγαπημένο το ΕΠΕΛΕΞΕΣ!
Θα πετύχει;
Το εγχείρημα της ΕΡΤ είναι δύσκολο. Από τη μία πρέπει να φέρει ξανά με ραντεβού στον καναπέ ανθρώπους που έχουν μάθει στο on demand και από την άλλη να τους βάλει να δουν και πράγματα που δεν έχουν συνηθίσει. Το Ertflix είναι μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η πρώτη δυσκολία, αλλά η επιτυχία θα κριθεί και από το αν και πώς θα ξεπεραστεί και η δεύτερη. Τα σήριαλ ίσως είναι αυτά που θα βοηθήσουν περισσότερο. Ο καιρός γαρ εγγύς (Κυριακή κοντή γιορτή που λέμε και στο χωριό μου) και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Εγώ ωστόσο θα προτείνω αυτό που (περίπου) είχε πει και ο Παντελής (ο Παντελίδης) «Άλλη μια ευκαιρία, δώστε λίγη αγάπη στο κρατικό καλέ κυρία».