Προ ολίγων ημερών, στις 28 Αυγούστου, έγινε η παρουσίαση από τη Neuralink, εταιρεία του Elon Musk, του Links, μιας μικροσυσκευής η οποία είναι σε θέση να φέρει τα πάνω κάτω στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον εγκέφαλο και τον κόσμο γύρω μας. Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Τον τελευταίο αιώνα, ο άνθρωπος έχει καταβάλει υπεράριθμες προσπάθειες να κατανοήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και αυτό γιατί θεωρείται πως εκεί βρίσκεται το «κλειδί» για την εξήγηση μιας σειράς εκφάνσεων της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως το γιατί αντιδρούμε με συγκεκριμένο τρόπο σε ορισμένες καταστάσεις, γιατί κάνουμε τις επιλογές που κάνουμε κ.λπ.
Ωστόσο πέρα από αυτά τα ερωτηματικά, υπάρχουν και άλλα που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα πώς λειτουργούν συγκεκριμένες νευρολογικές εκφυλιστικές ασθένειες, ποια είναι τα όρια του ανθρώπινου εγκεφάλου και ποιες οι περιοχές εντός αυτού που μπορούν να εξελιχθούν.
Την απάντηση σε όλα αυτά έρχεται να δώσει μια νεοϊδρυθείσα εταιρεία, δια χειρός Elon Musk, η Neuralink. Πρόκειται για μια εταιρεία που μελετά αποκλειστικά τον εγκέφαλο, προκειμένου αρχικά να κατανοήσει το πώς λειτουργεί. Απώτερος σκοπός, έπειτα από το προηγούμενο στάδιο, είναι να υπάρξει μια νευρο-μηχανική σύζευξη. Ουσιαστικά, θα μπορούν να εμφυτευτούν microchips εντός του εγκεφάλου πάνω σε συγκεκριμένες περιοχές του, τα οποία θα είναι σε θέση να λαμβάνουν μηνύματα από τους νευρώνες και να τα διοχετεύουν για την επίτευξη συγκεκριμένων πραγμάτων.
Ένα τυπικό παράδειγμα, είναι η δυνατότητα των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες να μπορούν να χειρίζονται ηλεκτρονικές συσκευές εξ αποστάσεως. Πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η δυνατότητα επηρεασμού του συστήματος ακοής, όρασης και γεύσης, ώστε να βοηθηθούν άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα στους συγκεκριμένους τομείς.
Πώς θα φτάσει όμως να καταστεί αυτό εφικτό; Επί της ουσίας, όταν η Neuralink έχει ολοκληρώσει όλες τις έρευνες πάνω στον μηχανισμό αλλά και στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, θα μπορεί να εγκαταστήσει πολύ μικρές συσκευές εντός του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορεί να γίνεται πραγματικότητα μέσω χειρουργικής επέμβασης, στην οποία θα ανοίγεται εκεί που έχει υποδειχτεί το κρανίο και θα τοποθετείται το microchip.
Πάνω στη συγκεκριμένη εφαρμογή, παρουσιάστηκε πρόσφατα, στις 28 Αυγούστου 2020 ο τρόπος με τον οποίο θα δουλεύει σε πειραματόζωα-χοίρους. Στους εγκεφάλους των χοίρων, οι οποίοι έχουν αρκετές ομοιότητες με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τοποθετήθηκε ένα chip, υπό την ονομασία Links. Αυτά, συνδέονται στον εγκέφαλο με μικρά καλώδια, έχουν διάρκεια ζωής 12 ώρες και φορτίζονται ασύρματα.
Κατά την επίδειξη που έγινε, ένας χοίρος ονόματι Gertrude, στον οποίο είχε τοποθετηθεί το Links, έκανε διάφορα tasks, ενώ μέσω οθόνης μπορούσε να φανεί η εγκεφαλική της δραστηριότητα, την οποία παρείχε το Links.
Αν και η Neuralink, δια στόματος Elon Musk, διατυμπανίζει πως τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα έχουν σκοπό μονάχα να βοηθήσουν τον άνθρωπο να ξεπεράσει προβλήματα όπως την επιληψία, την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης, υπάρχει πολύς σκεπτικισμός που πλανάται στον αέρα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Ψυχολογίας, Νευροεπιστημών και Βιολογίας στο California Institute of Technology, Ralph Adolphs, ο οποίος δήλωσε: «Η Neuralink αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τεχνολογίας που ξεπερνά την παρούσα ικανότητά μας να γνωρίζουμε πώς να τη χρησιμοποιήσουμε. Η βασική της εφαρμογή είναι για ανθρώπους που είναι άρρωστοι και δικαιολογείται για κλινικούς σκοπούς να εμφυτευτεί ένα τέτοιο chip στον εγκέφαλό τους. Θα ήταν ανήθικο να γίνει κάτι τέτοιο σε έναν υγιή άνθρωπο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο John Krakauer, καθηγητής νευρολογίας στο Johns Hopkins University. Σύμφωνα με τον Krakauer υπάρχουν πολλές μη επεμβατικές εφαρμογές με πολλές προοπτικές να βοηθήσουν τον άνθρωπο ακριβώς στα ίδια ζητήματα που υπόσχεται να κάνει η Neuralink, αλλά φοβάται πως «ο παράγοντας του ωραίου (cool) ίσως επισκιάσει την κριτική σκέψη».
Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι πως μια τέτοια συσκευή έχει πολύ δρόμο μπροστά της από το να θεωρηθεί έτοιμη να ενταχθεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μέχρι τότε, η περιρρέουσα κριτική σίγουρα θα θέσει τους περιορισμούς της στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Αν και υπάρχουν ενδείξεις πως έχει τα εχέγγυα να βοηθήσει πολύ κόσμο που βρίσκεται σε πόνο σήμερα, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς προσεκτικά βήματα ώστε να διασφαλιστεί πως πρώτος θα έρχεται ο άνθρωπος και η υγεία του, τόσο σωματική όσο και ψυχική.
Με κάθε βεβαιότητα, το μέλλον προμηνύεται γεμάτο καινοτομία. Θα πρέπει όμως αυτή η καινοτομία να τύχει και ενός, τουλάχιστον, ίδιου επιπέδου κριτικής σκέψης και ωριμότητας από την ανθρώπινη φυλή.
Πηγές:
- Brown M. (2020), Neuralink: 3 Neuroscientists react to Elon Musk’s brain chip reveal. Ανακτήθηκε από: https://www.inverse.com/innovation/neuralink-neuroscientists (Τελευταία πρόσβαση 12/09/2020)
- https://neuralink.com/ (Τελευταία πρόσβαση 12/09/2020)
- Regalado A. (2020), Elon Musk’s Neuralink is neuroscience theater. Ανακτήθηκε από: https://www.technologyreview.com/2020/08/30/1007786/elon-musks-neuralink-demo-update-neuroscience-theater/ (Τελευταία πρόσβαση 12/09/2020)